Ιαν 11 2010

νέο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Συντάκτης: κάτω από Μαθηματικά,Πληροφορική και με ετικέτα:

Με σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία. (η φράση απομνημόνευσης των πρώτων ψηφίων του στο τέλος…)

Ένας επιστήμονας της πληροφορικής έσπασε το ρεκόρ υπολογισμού των ψηφίων μιας διάσημης μαθηματικής σταθεράς, του αριθμού «π», υπολογίζοντας σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14, κάπου 123 δισεκατομμύρια περισσότερα ψηφία σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Φαμπρίς Μπελάρντ, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησε έναν απλό επιτραπέζιο υπολογιστή για να κάνει το νέο υπολογισμό, που του πήρε 131 μέρες συνολικά. Ο νέος αριθμός-ρεκόρ του «π» χρειάζεται πάνω από ένα terabyte για να αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο.

Τα προηγούμενα ψηφία-ρεκόρ του «π» είχαν βρεθεί με τη βοήθεια τεράστιων υπερ-υπολογιστών, όμως ο Μπελάρντ υποστηρίζει ότι η δική του μέθοδος υπολογισμού είναι 20 φορές πιο αποτελεσματική.

Το προηγούμενο ρεκόρ με περίπου 2,6 τρισ. ψηφία κατείχε, από τον Αύγουστο του 2009, ο Νταϊσούκε Τακαχάσι του πανεπιστημίου Τσουκούμπα της Ιαπωνίας και του είχε πάρει 29 ώρες, αλλά με την υποστήριξη ενός σούπερ-κομπιούτερ 2.000 φορές πιο γρήγορου και χιλιάδες φορές πιο ακριβού από τον κοινό υπολογιστή που χρησιμοποίησε ο Μπελάρντ.

Εκτιμάται ότι αν χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο για να εκφωνηθεί ένας αριθμός, η πλήρης απαρίθμηση φωναχτά όλων των ψηφίων του «π» θα απαιτούσε πάνω από 49.000 χρόνια!

Ο Μπελάρντ δήλωσε ότι διάβασε το πρώτο του βιβλίο του για τον αριθμό «π» όταν ήταν 14 ετών και έκτοτε παρακολουθούσε ανελλιπώς τις προσπάθειες υπολογισμού όλο και περισσότερων ψηφίων του. Όπως είπε, τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πρακτική πλευρά του ζητήματος, καθώς ορισμένοι από τους αλγόριθμους που απαιτούνται για τον υπολογισμό του «π», είναι χρήσιμοι για άλλα πράγματα στους υπολογιστές.

Όπως ανέφερε, σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει μια έκδοση του προγράμματος που χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό του «π», ενώ δεν απέκλεισε να επιμείνει για την ανακάλυψη και άλλων ψηφίων στο μέλλον.

Όπως δήλωσε ο Άιβαρς Πίτερσον, διευθυντής της Μαθηματικής Ένωσης της Αμερικής, το νέο αποτέλεσμα αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα προσπαθειών να διευρυνθεί το μήκος των γνωστών ψηφίων του «π» . Μεταξύ άλλων, ο Νεύτων είχε περάσει αρκετό χρόνο προσπαθώντας να βρει και άλλα ψηφία.

Στην εποχή μας, πέρα από το γόητρο, τη διασκέδαση και την καθαρή περιέργεια, η αναζήτηση του «π» έχει χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για τον έλεγχο αλγορίθμων και υπολογιστών.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο ρεκόρ υπολογισμού της σταθεράς «π»

Γάλλος μαθηματικός με έναν απλό επιτραπέζιο υπολογιστή ξεπέρασε κατά περίπου 123 δισ. ψηφία το προηγούμενο

STEVE CONNOR | Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ενας γάλλος προγραμματιστής υπολογιστών έσπασε το ρεκόρ υπολογισμού των ψηφίων της διασημότερης μαθηματικής σταθεράς, του αριθμού «π». Ο Φαμπρίς Μπελάρ κατάφερε να υπολογίσει περί τα 2,7 τρισ. ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14. Ο Μπελάρ κατάφερε να ξεπεράσει περίπου κατά 123 δισ. ψηφία το προηγούμενο ρεκόρ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Μπελάρ χρησιμοποίησε έναν απλό επιτραπέζιο υπολογιστή όταν για να επιτευχθεί το προηγούμενο ρεκόρ είχε επιστρατευθεί ένας υπερυπολογιστής 2.000 φορές πιο γρήγορος από τον υπολογιστή του Μπελάρ.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των 2,7 τρισ. ψηφίων χρειάστηκαν 131 ημέρες επεξεργασίας και η αποθήκευσή τους απαιτούσε αποθηκευτικό χώρο άνω του 1 Τerabyte (1.000

GΒ). Για να μπορέσει κάποιος να «κατεβάσει» σε έναν υπολογιστή τον αριθμό θα πρέπει να πατήσει την ένδειξη «αποθήκευση» και να περιμένει δέκα ημέρες ώσπου να εμφανιστεί η ένδειξη «αποθήκευση ολοκληρώθηκε»… Υπολογίζεται επίσης ότι αν άρχιζε κάποιος να εκφωνεί τον αριθμό σήμερα, το τελευταίο ψηφίο του θα εκφωνούνταν 49.000 χρόνια αργότερα!

Η μαθηματική σταθερά «π» είναι ένας πραγματικός αριθμός ο οποίος μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, στη φυσική και στη μηχανολογία. Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» της λέξης «περιφέρεια» και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Ρi.

© Τhe Τimes, 2009

Μια γνωστή στα ελληνικά φράση βοηθά να Θυμόμαστε μερικά από τα ψηφία του Π, αφού τα γράμματα κάθε λέξης αντιστοιχούν κατά σειρά και σε ένα ψηφίο του π: «Αεί, ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω παρήγαγεν αριθμόν απέραντον και ον, φευ, ου­δέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι» (3,1415926536897932384626). Δηλάδή: π=3,1415926535897932384626 Αεί (3 γράμματα) ο (1 γράμμα) Θεός (4) ο (1) Μέγας (5) γεωμετρεί, (9) το (2) κύκλου (6) μήκος (5) ίνα (3) ορίση (5) διαμέτρω, (8) παρήγαγεν (9) αριθμόν (7) απέραντον, (9) καί (3) όν, (2) φεύ, (3) ουδέποτε (8) όλον (4) θνητοί (6) θα (2)

εύρωσι. (6)

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.