Περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες ετοιμάζονταν να δοκιμαστούν στον επιχειρηματικό στίβο το 2008, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιχειρηματιών στη χώρα μας αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο άτομα!
Ο αριθμός αυτός μπορεί να εντυπωσιάζει, στην πραγματικότητα όμως είναι εξόχως ανησυχητικός, καθώς οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες στη χώρα μας επιλέγουν αυτό το δρόμο από ανάγκη, ως διέξοδο στην ανεργία.
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, η αύξηση της αυτοαπασχόλησης συγκαταλέγεται μάλιστα μεταξύ των πρώτων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης για το 2008. Οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης και η πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας ώθησαν κάποια άτομα στο να λειτουργήσουν “προληπτικά”, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους απασχόληση μέσω της αυτοαπασχόλησης.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Συνοπτικά, η έρευνα της περιόδου 2008-2009 αποκαλύπτει ότι:
– Περί το 1,5 εκατ. άτομα αναπτύσσουν κάποιου τύπου επιχειρηματική δράση. Περί τα 670.000 άτομα βρίσκονται στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Κατά το 2008, το 12,1% των ελλήνων ανδρών ηλικίας 18-64 ετών βρισκόταν στη φάση έναρξης ενός νέου εγχειρήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες έφτασε το 7,7%. Και οι δύο δείκτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το 2007, αλλά η αύξηση στις γυναίκες είναι εντονότερη, με αποτέλεσμα σχεδόν το 40% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων να είναι γυναίκες, έναντι περίπου 30% την προηγούμενη διετία.
Το 46,2% των νέων/επίδοξων επιχειρηματιών έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά πάνω από ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες είναι κάτοχος μεταπτυχιακού-διδακτορικού διπλώματος. Εντούτοις, η ευρεία πλειονότητα των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων (78%) δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική εκπαίδευση-κατάρτιση, είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, ως προς την έναρξη μιας επιχείρησης. Η μέση ηλικία του νέου/επίδοξου επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι περίπου τα 38 έτη (36 το 2007), καθώς τριπλασιάζεται το ποσοστό των νέων/επίδοξων επιχειρηματιών ηλικίας άνω των 55 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους στρέφονται στην επιχειρηματικότητα από ανάγκη.
Επιπλέον, περίπου 1 εκατ. άτομα (16,6% του πληθυσμού, έναντι 13,7% το 2007) δηλώνουν πως σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο κάποια στιγμή τα επόμενα τρία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, περί τα 220.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2008.
ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Το 2008, αλλά και το 2009, οι κύριες αιτίες για τη διακοπή λειτουργίας των εγχειρημάτων ήταν η περιορισμένη κερδοφορία (45,2%), η δυσκολία χρηματοδότησης (17%), ενώ μόλις το 3,7% βρήκε μια καλή ευκαιρία για να πουλήσει την επιχείρηση, έναντι 10% την προηγούμενη χρονιά.