ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΚΑ1 – ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ
Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 μετά την έγκριση της αίτησής του σε σχέδιο κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης με τίτλο “Exploring ICT to Educate Students for an Internationally Sustainable School” (Εξερευνώντας τα ΤΠΕ με σκοπό την εκπαίδευση των μαθητών για ένα Διεθνώς Βιώσιμο Σχολείο). Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη σχολικών μονάδων να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα με σκοπό την απόκτηση νέων ικανοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου τους.
Στα πλαίσια της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, Αξούριστου Χαρά φιλόλογος, Γιαννάκη Ελένη καθηγήτρια Αγγλικών, Κωστοπούλου Ελένη καθηγήτρια Αγγλικών και Μοσχόπουλος Αναστάσιος καθηγητής Κοινωνιολογίας, θα συμμετάσχουν σε διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων στην Ισπανία και στη Μάλτα που αφορούν τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη σχολική τάξη με στόχο την εφαρμογή του μοντέλου της «Μικτής Μάθησης» (Blended Learning), που συνδυάζει τη «διά ζώσης» παραδοσιακή διδασκαλία με τη Διαδικτυακή μάθηση (Online Learning). Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, μέσα από την εξοικείωσή τους με τις Νέες Τεχνολογίες (Web2.0, Social Networking, Websites, Smartboard Use) θα μάθουν να τις χρησιμοποιούν και να τις ενσωματώνουν στο μάθημά τους με τρόπο ρεαλιστικό και πρακτικό. Κυρίως, όμως, θα πειραματιστούν με πρακτικές που αντιστρέφουν την παραδοσιακή ροή της διδασκαλίας (παράδοση νέας ύλης στην τάξη – μελέτη και εξάσκηση στο σπίτι), ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία (Flipped Classroom).
Η συμμετοχή των τεσσάρων εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης θα συμβάλλει στην επαγγελματική τους βελτίωση και στην απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και εμπειριών ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη εκσυγχρονισμού των διδακτικών πρακτικών και η αξιοποίηση του εξοπλισμού και των υποδομών του σχολείου. Ταυτόχρονα η επαφή τους με συναδέλφους άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών και διδακτικών πρακτικών θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου, καθώς θα καλλιεργήσει το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.