Τρίτη ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Change Yourself Not Nature» – Φιλοξενία από το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229, με τίτλο «Change Yourself Not Nature» και κωδικό «2020-1-UK01-KA229-078875_4» το σχολείο μας πραγματοποίησε την κινητικότητα-φιλοξενία στην Ελλάδα των αποστολών των σχολείων/εταίρων από τρεις χώρες· στη Βέροια μετέβησαν από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου 2022 τα εξής συνεργαζόμενα σχολεία: το Coorporation of NCG από το Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία (ως σχολείο-συντονιστής), το Gazi Anadolu Lisesi από την Σαμψούντα της Τουρκίας και το Liceo Scientifico Statale ΄΄Alfred Nobel¨ από το Torre Del Greco της Ιταλίας. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 36 μαθητές και μαθήτριες και 8 καθηγητές και καθηγήτριες.
Την πρώτη μέρα, στις 7 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος, Ασικίδης Μιχάλης, Θυμιοπούλου Χριστίνα και Καραγιάννη Φράγκα υποδέχτηκαν τις αποστολές με μία θερμή εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, ενώ ο υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Καραλής Δημήτριος, καλωσόρισε εγκάρδια τους ευρωπαίους εταίρους μας, από τους οποίους μάλιστα έλαβε δώρα από την πατρίδα τους. Οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες υποδέχτηκαν τους αλλοεθνείς συνεργάτες τους και για μία εβδομάδα συνεργάστηκαν μαζί τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Ζαχαριουδάκη Στέλλα, Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, Καζεπίδου Εύα, Καλαϊτζίδου Κωνσταντίνα, Κίρτσιου Ιωάννα, Κόγκας Γιάννης, Κωνσταντινίδου Τερέζα, Μερόλλι Ορέστης, Μουστακοπούλου Σεργιάνα, Μποβάκη Αδαμαντία, Πέιου Γεωργία, Πουρλίδας Χρήστος, Σαλαμάνης Δημήτρης, Σαμαρά Δήμητρα, Σερδαρίδης Τάσος, Σκούφιας Αθανάσιος, Σταμάτη Αναστασία, Τούφας Γιώργος, Τριανταφυλλίδης Φάνης, Τσαχουρίδου Ναυσικά, Χαρέλας Γιώργος, Χαρπαντίδης Ιωάννης, Χατζηπαρασίδου Αναστασία, Χριστοφορίδης Γιώργος.
Αρχικά, κάθε αποστολή παρουσίασε τους μαθητές της ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη γνωριμία και ακολούθησε προβολή και των τεσσάρων πόλεων και χωρών που εδρεύουν τα συνεργαζόμενα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέμα την κλιματική αλλαγή, ενώ η ελληνική ομάδα είχε καταγράψει σε βίντεο στιγμές από κινητικότητες και δράσεις που είχαν λάβει χώρα από το πρόγραμμα το προηγούμενο έτος. Αργότερα την ίδια μέρα, οι ευρωπαίοι μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Βέροιας, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τις ομορφιές της πόλης μας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Στο δείπνο, που έκλεισε την πρώτη μέρα, στόχος ήταν να δοκιμάσουν οι εταίροι όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.
Τη δεύτερη μέρα της φιλοξενίας οι τέσσερις αποστολές μετέβησαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Αρχικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μια ενημέρωση για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, που είναι ο ισχυρότερος στην Ελλάδα και είναι σε ισχύ 35 χρόνια και συζητήθηκαν ζητήματα όπως η τηλεθέρμανση της περιοχής αλλά και η εναρμόνιση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση εκπομπής ρύπων και την υποχρέωση της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του εργοστασίου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των μελών του προγράμματος στα Μετέωρα στην περιοχή της Καλαμπάκας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προκειμένου οι ευρωπαίοι εταίροι μας να θαυμάσουν τόσο το γεωλογικό φαινόμενο του συμπλέγματος των τεράστιων παλαιολιθικών βράχων όσο και των βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους.
Πρώτος προορισμός για την τρίτη μέρα της φιλοξενίας, την Τετάρτη, ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου αρχικά οι αποστολές επισκέφθηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα Βιολογίας, για να παρακολουθήσουν μια διάλεξη για το αποτύπωμα του άνθρακα από τον καθηγητή κ. Στέφανο Σγαρδέλη, ο οποίος στο τέλος δέχτηκε ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον Λευκό Πύργο και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης και η μέρα ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο για ψώνια στην συμπρωτεύουσα.
Την τέταρτη μέρα της φιλοξενίας η ομάδα επισκέφθηκε, αρχικά, το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, όπου ενημερώθηκε για τις ανεμογεννήτριες, την λειτουργία τους και τον τρόπο τροφοδοσίας της περιοχής με ενέργεια, καθώς έγινε επίσης σύγκριση και συζήτηση για παραγωγή αιολικής ενέργειας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αργότερα μαθητές και εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Σφηκιάς και στο Φράγμα του Αλιάκμονα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις ακόμη και πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού και είδαν τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρισμό. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο των Αιγών στην Βεργίνα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τους βασιλικούς τάφους και είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια της ξεναγού, κ. Γιαννάκη Αγγελικής, να ενημερωθούν τόσο για τα εκθέματα όσο και για την ιστορία του Μεγάλου Αλέξανδρου και του πατέρα του, Φιλίππου Β’.
Την Παρασκευή, την τελευταία μέρα της ελληνικής φιλοξενίας, συγκεντρώθηκαν όλοι στη Βιβλιοθήκη του σχολείου για να ολοκληρωθούν οι στόχοι της εβδομάδας. Αρχικά οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες δημιουργώντας εργασίες για όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν για την κλιματική αλλαγή κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας και στη συνέχεια παρουσίασαν τόσο αυτές όσο και εργασίες τους για τους ακτιβιστές. Στη συνέχεια τους περίμενε μια έκπληξη, αφού εμφανίστηκε ο Έλληνας ακτιβιστής κ. Νίκος Ασλάνογλου και έκανε μια παρουσίαση της πολυετούς δράσης του ως ακτιβιστή για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα, καθώς και των αποτελεσμάτων της. Το μεσημέρι της τελευταίας μέρας πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής βεβαιώσεων συμμετοχής των εταίρων στην κινητικότητα και αποχαιρετιστήριο γεύμα σημαίνοντας ουσιαστικά το πέρας των εργασιών. Ήταν έκδηλη η συγκίνηση όλων και πολλές οι υποσχέσεις για συνάντηση ξανά στο μέλλον. Η στιγμή αυτή των έντονων συναισθημάτων στάθηκε αφορμή για να αναλογιστεί κανείς για μια ακόμη φορά την απίστευτη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Erasmus και τη συμβολή τους στην καλλιέργεια της ανεκτικότητας και στην ευρωπαϊκή συνοχή.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κα εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.