5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Τα νέα του σχολείου μας

«Change Yourself, Not Nature»: Πρώτη ανταλλαγή μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229

Ιούν 202230

«Change Yourself, Not Nature»: Πρώτη ανταλλαγή μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229

Η πρώτη ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Change Yourself Not Nature» με θέμα την κλιματική αλλαγή, στο οποίο το 5ο ΓΕ.Λ. συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Torre del Greco της Ιταλίας από τις από τις 2 ως τις 6 Μαΐου. Μετέβησαν 30 συνολικά μαθητές από Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι συνεργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κινητικότητας μεταξύ τους και με τους Ιταλούς μαθητές.

Η αποστολή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, που αποτελείτο από τους μαθητές Σκούφια Αθανάσιο, Χαρέλα Γιώργο, Χαρπαντίδη Γιάννη, Σαμαρά Δήμητρα, Τσαχουρίδου Ναυσικά, Τσεσμελή Ανθή, Σταμάτη Αναστασία, Ρότσι Ρενάτα, Μποβάκη Αγγελική και Ζαχαριουδάκη Στέλλα και τους καθηγητές Θυμιοπούλου Χριστίνα (contact person), Ασικίδη Μιχάλη και Καραγιάννη Φράγκα· την Δευτέρα, πρώτη μέρα των εργασιών, επισκέφτηκαν το σχολείο Liceo Scientifico Statale ”Alfred Nobel”, στους χώρους του οποίου αρχικά ξεναγήθηκαν και ακολούθησε τελετή θερμής υποδοχής των αποστολών με χορούς και τραγούδια και από τις τέσσερις χώρες. Κάθε αποστολή παρουσίασε τους συμμετέχοντές της και έτσι έλαβε χώρα η πρώτη γνωριμία δια ζώσης. Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες με θέμα την προσφορά του ακτιβισμού στην προστασία της κλιματικής αλλάγής κάνοντας μια προετοιμασία για τα projects της επόμενης μέρας.

Την δεύτερη μέρα της κινητικότητας οι αποστολές επισκέφθηκαν τους πρόποδες του ηφαιστείου Βεζούβιου το οποίο δεσπόζει επιβλητικό πάνω από την πόλη και ενημερώθηκαν από ξεναγούς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή, της συνεπαγόμενης καταστροφής της χλωρίδας και πανίδας και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή των πλημμυρών. Με την επιστροφή τους στο σχολείο, όπου ασχολήθηκαν με την δημιουργία projects για ακτιβιστές για το περιβάλλον από τις χώρες των συμμετεχόντων.

Η Τετάρτη ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη των αποστολών στο υδραγωγείο της πόλης της Νάπολης. Αφού αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν για τον τρόπο ύδρευσης της πόλης, στη συνέχεια παρακολούθησαν συγκριτικές μελέτες για τις διαφοροποιήσεις της ποσότητας του διαθέσιμου νερού σε σχέση με το παρελθόν και τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσής του. Αργότερα οι αποστολές επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της Νάπολης, ερχόμενοι σε επαφή με την κουλτούρα της νότιας Ιταλίας.

Την Πέμπτη οι εταίροι και των τεσσάρων χωρών μετέβησαν στην γειτονική πόλη Σαλέρνο, όπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο για την επίσκεψη των τουριστικών πόλεων Ποζιτάνο και Αμάλφι. Συνδυάζοντας τις εργασίες του προγράμματός τους με την γνωριμία του ιταλικού πολιτισμού, οι αποστολές μελέτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον βιότοπο τουριστικών προορισμών και στον τουρισμό γενικότερα καθώς και στην άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας.

Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα στο σχολείο. Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια ενημέρωση από έναν ακτιβιστή της πόλης του Torre del Greco για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν άμεσα οι κάτοικοι προκειμένου να ανακόψουν την ραγδαία μεταβολή. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών όλων των χωρών με θέματα τις πλημμύρες, την ξηρασία και την λειψυδρία καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά θέματα. Το ίδιο βράδυ έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία σφραγίζοντας μια ακόμη αξέχαστη κινητικότητα και αποδεικνύοντας αφενός την δύναμη της ανθρώπινης φύσης να ξεπερνά στερεότυπα και αφετέρου την αξία των προγραμμάτων Erasmus+ που δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να αποβάλλουν προκαταλήψεις και να συνδέονται με τους συνανθρώπους /συμπολίτες τους χωρίς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ..

P1044048 resize P1044074 resize P1044120 resize P1044191 resize

.png

από κάτω από: Erasmus+, Erasmus+ (KA2), Δελτίο Τύπου, Μαθητές| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Change Yourself, Not Nature»: Πρώτη ανταλλαγή μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Το site του Σχολείου μας

avatar site 5o big

Το site του Σχολείου μας

Το site της Περιβαλλοντικής Ομάδας

Το site της περιβαλλοντικής ομάδας

http://perib5gelverias.weebly.com/

European Radio Logo

Ημερολόγιο αναρτήσεων

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων