5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Τα νέα του σχολείου μας

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Φεβ 201920

Η δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» και κωδικό 2018-1-DK01-KA229-047090_5 με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρίγα της Λετονίας. Μετέβησαν 25 συνολικά μαθητές από Τουρκία, Ελλάδα, Δανία, Ιταλία και Πορτογαλία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των συμμαθητών/συνεργατών τους στην Ρίγα Λετονίας.

Έτσι, εφταμελής αποστολή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, αποτελούμενη από 5 μαθητές/-τριες και 2 καθηγητές, επισκέφτηκε το σχολείο Riga Secondary School No. 25, στην πόλη Ρίγα Λετονίας από την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019. Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων· το θέμα της αφορούσε το πόσιμο νερό. Ήταν η συνέχεια της του θέματος της πρώτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στο Usak της Τουρκίας της οποίας το θέμα ήταν οι πηγές των υδάτων και η υδροδότηση των πόλεων.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στην Ρίγα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και οι οικογένειες υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενους μαθητές σε μια ζεστή εκδήλωση στο συνεργαζόμενο σχολείο· οι μαθητές είχαν ήδη γνωριστεί μεταξύ τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από το επόμενο πρωί, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, οι φιλοξενούμενοι μαθητές έγιναν δεκτοί στο σχολείο σε μια θερμή τελετή με χορούς, τραγούδια της Λετονίας ερχόμενοι σε επαφή με τα τοπικά ήθη, έθιμα και τις συνήθειες της χώρας ενώ οι ίδιοι παρουσίασαν την χώρα τους, την πόλη και το σχολείο τους. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι δράσεις της κάθε ομάδας που είχαν προετοιμαστεί για την συγκεκριμένη συνάντηση. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο σχολείο προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του λετονικού σχολείου, ενώ οι καθηγητές-μέλη των εθνικών παιδαγωγικών ομάδων ενημερώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας από εκπρόσωπό του για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων, χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα επεξεργάστηκαν τα βίντεο με θέμα το πόσιμο νερό καθοδηγούμενοι από μαθητές της χώρας υποδοχής, βιώνοντας την εμπειρία της συνεργασίας με συμμαθητές τους με κουλτούρα διαφορετική και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις μιας ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας· ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη από μαθητές του λετονικού σχολείου. Και οι καθηγητές ακολούθησαν τις μαθητικές ομάδες προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη της Ρίγας.  Αξιοσημείωτη ήταν η ξενάγηση από τους μαθητές του λετονικού σχολείου που ανταποκρίθηκαν άψογα στον  ρόλο του ξεναγού.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου όλες οι αποστολές επισκέφτηκαν την περιοχή Sigulda όπου ξεναγήθηκαν σε κάστρο της περιόδου των Σταυροφοριών· γνώρισαν την ιστορία της περιοχής, τον τρόπο εκχριστιανισμού της και τους επιδρομείς που συχνά κατέφθαναν στην περιοχή προκειμένου να την κατακτήσουν, κατανοώντας το κοινό παρελθόν της ευρωπαϊκής ηπείρου καθώς έρχονταν αντιμέτωποι με ιστορικά γεγονότα γνωστά από την ιστορία του τόπου τους.  Ακολούθως, απόλαυσαν όλοι μαζί το χιόνι σε χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής κάνοντας σκι και πατινάζ στον πάγο, δραστηριότητες όχι και τόσο συνηθισμένες για τους έλληνες μαθητές

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου μαθητές και καθηγητές συνέχισαν την συνεργασία τους προκειμένου να παραχθεί το τελικό προϊόν της εργασίας τους, τη δημιουργία 6 διαφορετικών βίντεο αποτελούμενων από μέρη των αρχικών βίντεο της κάθε αποστολής και συμβολίζοντας την ανάγκη της διακρατικής συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να προστατευτούν ύψιστα ανθρώπινα ιδεώδη. Το απόγευμα παρατέθηκε δείπνο σε όλες τις αποστολές σε πολυχώρο της πόλης της Ρίγας, όπου γνώρισαν τους τρόπους διασκέδασης των συμμαθητών τους αλλά και την αρχιτεκτονική των σπιτιών της Ρίγας, καθώς ο πολυχώρος ήταν κατασκευασμένος σε στυλ παλαιάς λετονικής οικίας.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου τελευταία ημέρα του προγράμματος παρουσιάστηκαν όλα τα μονταρισμένα βίντεο των μαθητών και ακολούθησαν χοροί, παιχνίδια,  ερωτήσεις, εντυπώσεις και ανταλλαγές δώρων από όλους τους συμμετέχοντες.

Τέλος, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ημέρα επιστροφής, η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη καθώς ήδη οι μαθητές είχαν καταφέρει να συνδεθούν μεταξύ τους στενά. Η υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα για να ανταποδώσουν την φιλοξενία διευκόλυνε τον αποχωρισμό·  η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης

Θα πρέπει να τονιστεί η θερμή υποδοχή και φιλοξενία που απόλαυσαν οι αποστολές από το λετονικό σχολείο ενώ  φανερή ήταν η ικανοποίηση των μαθητών του σχολείου και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ..

από κάτω από: Erasmus+ (KA2)| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Το site του Σχολείου μας

avatar site 5o big

Το site του Σχολείου μας

Το site της Περιβαλλοντικής Ομάδας

Το site της περιβαλλοντικής ομάδας

http://perib5gelverias.weebly.com/

European Radio Logo

Ημερολόγιο αναρτήσεων

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων