Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”, που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας σε συνεργασία με τα σχολεία Sortland Videregaende Skole, Νορβηγία, Maria-Ward Schule, Aschafenburg, Γερμανία, Herlindis en Relindis College Sint Ursula, Maaseik,Βέλγιο πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των συνεργαζομένων σχολείων.
Από τις 18 ως τις 24 Απριλίου 2016, στην πόλη Sortland της Νορβηγίας, αποστολές από τα σχολεία-συνεργάτες συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν για την δεύτερη θεματική ενότητα που αφορούσε τα υλικά συσκευασιών των τροφίμων. Επίσης, οι μαθητές της κάθε χώρας έδωσαν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας, της πόλης , του σχολείου τους .
Οι Έλληνες μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα βιολογίας και μαθηματικών όπου ξεχώρισαν με τις γνώσεις που έχουν πάρει από το ελληνικό σχολείο και πάτησαν γερά στα πόδια τους ανάμεσα στους άλλους ευρωπαίους μαθητές. Η συμμετοχή τους στο μάθημα της μουσικής, όπου με τους ομότιμους τους από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπό την καθοδήγηση της Νορβηγίδας καθηγήτριας, τραγούδησαν στα νορβηγικά και αγγλικά, τους έκανε να νοιώσουν ισότιμα μέλη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χορωδίας. Επισκέφτηκαν τοπικό εργοστάσιο συσκευασίας σολομού, χαβιάρι και μουρουνέλαιου το όποιο και δοκίμασαν.
Μοναδική εμπειρία ήταν το θαλασσινό ταξίδι στο φιόρδ Trollfjorden, όπου οι μαθητές ψάρεψαν, έφαγαν ψαρόσουπα στο πλοίο, και απήλαυσαν την νορβηγική άγρια φύση. Επίσης η επίσκεψη στο γεωργικό σχολείο Kleiva (παράρτημα του νορβηγικού σχολείου συνεργάτη) έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να μαγειρέψουν πρόχειρο παραδοσιακό γεύμα (σολομός, στραπατσάδα, ζεστό ρόφημα σοκολάτας, κέικς) να στρώσουν το τραπέζι για καλεσμένους και φυσικά να γευτούν τις νοστιμιές που σερβίρισαν σε πιάτα. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν την αγγλική γλώσσα για να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν συνταγές και ιδέες παρουσίασης των εδεσμάτων
Η φιλοξενία των νορβηγικών οικογενειών και του νορβηγικού σχολείου γενικότερα, υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, κάνοντας τους μαθητές να νοιώσουν οικεία και ασφαλείς όπως στην αγκαλιά της δικής τους ελληνικής οικογένειας.
Αναμφισβήτητα, η εβδομάδα εργασίας στο νορβηγικό σχολείο υπήρξε ένα ακόμη «μάθημα» για όλους τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο ενός ανοιχτού στις νέες προκλήσεις σχολείου.
Οι μαθητές που εκπόνησαν την δεύτερη ερευνητική εργασία και πήραν μέρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή σχολική συνάντηση εργασίας είναι οι Εξιζίδης-Meier Jason Willy, Αμανατιάδου Νένα, Αμανατιάδου Γεωργία, Καράλη Βικτωρία, Πανταζή Ράνια, Κίρτσιου Σοφία. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καθοδήγησαν τους μαθητές στην εργασία τους και τους συνόδεψαν στη Νορβηγία είναι οι Ελένη Κωστοπούλου ΠΕ06 και Καραλής Δημήτριος ΠΕ12.
Η Erasmus+ σχολική σύμπραξη με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”, συγχρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και για την Ελλάδα το ΙΚΥ αποτελεί την εθνική μονάδα του προγράμματος.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στην 2η συνάντηση εργασίας όλων των συνεργαζόμενων σχολείων του ευρωπαϊκού προγράμματος “FOOD FOR THOUGHT”, γράφουν τις σκέψεις τους στο twinspace-eTwinning: https://twinspace.etwinning.net/12644/pages/page/124040