Η σελίδα αυτή σχεδιάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού σχεδίου δράσης κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Το σχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων και υλοποίηση έρετνας με σκοπό τη διερεύνηση των απόψεβν των μαθητών και των γονέων τους για το θέμα. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα παρακάτω:
Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ακολούθησε αποτίμησή τους με επαναληπτική έρευνα. Μπορείτε να δείτε τα συγκριτικά αποτελέσματα εδώ:
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι παρεμβάεις που έγιναν στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά των μαθητών που γνωρίζουν τους κινδύνους και το πώς μπορούν να αντιδράσουν. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμο υλικό για την ασφαλή πλοήγησή σας στο διαδίκτυο:
ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΛΟΗΓΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…
Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Eίναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών που προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με μέτρο και σύνεση διότι κρύβει και πολλούς κινδύνους. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/ή κατά την πλοήγησή σου σ’ αυτό και να μην δημοσιεύεις τα προσωπικά τους δεδομένα ανεξέλεγκτα. Διάβασε παρακάτω κάποιες οδηγίες, για να μπορείς να “σερφάρεις” με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Ασφαλής παρουσία στο Διαδίκτυο
- Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
- Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
- Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
- Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
- Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.
- Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
- Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
- Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).
- Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
- Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.
Οδηγίες καλής χρήσης του Διαδικτύου
- Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου δεν πρέπει:
- να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες
- να σχετίζονται με παράνομες πράξεις
- να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά
- να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύο
- Μην διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:
- προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό
- προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδι
- περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο
- αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων
- αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων
- περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό – προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται
- αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners
- Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του Διαδικτύου.
- Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
Οδηγίες προς μαθητές από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Χρήσιμες ιστοσελίδες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:
Ενημερωτικός κόμβος Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο
Internet Safety ( Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου)
Χρήσιμα webinars (saferinternet.gr):
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Μέρος Α
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Μέρος Β
Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο
Netiquette: Κανόνες της ορθής χρήσης διαδικτυακής συμπεριφοράς
Πώς να προστατευόμαστε στο διαδίκτυο – Μέρος Α
Πώς να προστατευόμαστε στο διαδίκτυο – Μέρος Β
Διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο:
Βλέπεις κάτι παράξενο στο διαδίκτυο; Ζήτα βοήθεια!
Από το video.sch.gr:
Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;
Βιβλία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο:
Διαδραστικά παιχνίδια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Happy Onlife το οποίο συνοδεύεται από το παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο
Πηγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου