
«Φύτεψε ιστορίες και ο κόσμος θα ανθίσει»
Το 2026, την ευθύνη της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (International Children’s Book Day – ICBD) έχει η IBBY Κύπρου, με κεντρικό θέμα «Φύτεψε ιστορίες και ο κόσμος θα ανθίσει».
Μέσα από αυτό το εμπνευσμένο μότο, αναδεικνύεται η εγγενής αξία των ιστοριών, των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς και η δύναμή τους να διαμορφώνουν έναν καλύτερο κόσμο. Παράλληλα, το θέμα της χρονιάς υπογραμμίζει την ανάγκη για μια στροφή προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές ζωής, συνδέοντας τη φιλαναγνωσία με την οικολογική συνείδηση και τη φροντίδα για το κοινό μας μέλλον.
Το μήνυμα και η αφίσα
Τόσο το μήνυμα όσο και η αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2026 επιλέχθηκαν μέσα από παγκύπριο διαγωνισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων συγγραφέων και εικονογράφων.
Για λόγους διαφάνειας, όλες οι συμμετοχές στάλθηκαν ανώνυμα σε περίπου 20 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Τα ονόματα των δημιουργών αποκαλύφθηκαν μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας.
Το ποίημα που εκφράζει το μήνυμα της ICBD 2026 υπογράφει η Έλενα Περικλέους, ενώ την αφίσα δημιούργησε η Σάντρα Ελευθερίου.
Πηγή: https://greekibby.gr/pagosmia-imera-paidikou-vivliou-2026/