Απρ 13 2020

Τα Πασχαλιάτικα

Γρήγορα  που περνάει ο χρόνος! Η  Άνοιξη έχει ανθίσει και ο καιρός έχει ζεστάνει. Αν πας μια μικρή βόλτα με τους γονείς σου παρατήρησε τα φυτά. Εγώ προχθές συνάντησα μια μεγάλη  ανθισμένη κερασιά. Μου έκανε εντύπωση που την είδα μέσα στην πόλη, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, τόσο μεγάλη και τόσο ανθισμένη!  Στάθηκα κάτω από τα κλαδιά της και έβγαλα μια φωτογραφία.

 

 

Από χθές, Κυριακή των Βαΐων άρχισε η Μεγάλη Εβδομάδα  και θα τελειώσει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη, όχι γιατί έχει πιο πολλές μέρες, αλλά για την ανάμνηση όσων έγιναν από την ημέρα που ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα μέχρι την Σταύρωση και την Ανάστασή του.

Υπάρχει ένα παραδοσιακό παιδικό τραγούδι της Μεγάλης Εβδομάδας που λέει:

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί.

Άκουσε το κι αν θέλεις μάθε το κι εσύ.

 

Αυτές τις μέρες μπορείς να βοηθήσεις τους γονείς σου στις ετοιμασίες για την  γιορτή του Πάσχα. Να φτιάξετε πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, να βάψετε μαζί τα κόκκινα αυγά.

“Οι χριστιανοί τρώνε αυγά το Πάσχα, γιατί συμβολίζουν την Ανάσταση. Όπως δηλαδή το κλωσοπουλάκι σπάζει το τσέφλι (το τσόφλι του αυγού) και βγαίνει απ’ τ’ αυγό του, έτσι κι ο Χριστός σήκωσε την πλάκα και βγήκε απ’ τον τάφο του. Και τα βάφουμε κόκκινα τ’ αυγά του Πάσχα, είτε για να τα κάμουμε ακόμα πιο χαρούμενα σύμβολα, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς, είτε γιατί κι αυτό, μαζί με τόσα άλλα, το πήραμε απ’ τους Εβραίους που έβαφαν το Πάσχα όλα τους τα πράγματα κόκκινα….” *1

Τα αυγά συνηθίζουμε να τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη.

«Άλλοτε γυναίκες και κορίτσια καταγίνονταν να «γράψουν» ή να «κεντήσουν» τα αυγά, δηλαδή ζωγράφιζαν πάνω στα αυγά με λιωμένο κερί πουλιά ή σχήματα διάφορα και τα έλεγαν ξομπλωτά ή κεντημένα αυγά, πέρδικες κλπ. Τα κορίτσια βάζουν στ΄αυγά και φτερά από χαρτί χρωματιστό, τους βάζουν ουρά, μύτη από ζυμάρι σαν πουλί και το κρεμούν από την οροφή. Είναι σαν πουλάκια, για να πετάξουν» *2

  • Μπορείς  να φτιάξεις χάρτινα αυγά, να τα χρωματίσεις και να τα στολίσεις με διάφορα σχέδια, να τα κόψεις και αφού βάλεις ένα σχοινάκι να τα κρεμάσεις και να στολίσεις το δωμάτιο σου. 
  • Δες τις εικόνες για να πάρεις ιδέες και να φτιάξεις τα δικά σου.

 

 

  • Βγάλε φωτογραφίες και στείλε μας να στολίσουμε με αυτές το μπλογκ του νηπιαγωγείου μας
  • Στείλε τα νέα σου, αν φτιάξεις κουλουράκια ή τσουρέκια ή βοηθήσεις τους γονείς σου σε άλλες πασχαλινές εορταστικές ετοιμασίες.

 

 

Θα σου ξαναγράψουμε  την Τετάρτη 22 Απριλίου.

Μέχρι τότε όμως θα περιμένω να λάβω τις φωτογραφίες και τα νέα σου.

Ο κ. Θανάσης κι εγώ σου ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και  να περάσεις  όμορφα αυτές τις μέρες.

Με πολλή αγάπη

κα Κάλη

_____

*1 Από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Ε & ΣΤ Δημοτικού), Γρηγόριος Ξενόπουλος.

*2 Από το βιβλίο «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας» του , Γ. Α. Μέγα, εκδόσεις Οδυσσέας.

 

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Καλή Ανάσταση, Υγεία  και Δύναμη! 

Θα συνεχίσουμε αμέσως το Πάσχα με νέες δραστηριότητες.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.