Απρ 10 2020

Τα Λαζαράκια

Καλημέρα σας,
ξέρετε αύριο είναι μια γιορτή, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Την εποχή του Χριστού ζούσε στην πόλη Βηθανία ο Λάζαρος μαζί με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία. Ξαφνικά ο Λάζαρος αρρώστησε σοβαρά και οι αδερφές του έστειλαν μήνυμα στον Χριστό μήπως μπορούσε να πάει να τον γιατρέψει. Ο Χριστός έφτασε μετά από 4 μέρες στην Βηθανία αλλά ήταν πλέον αργά, ο Λάζαρος είχε πεθάνει. Ζήτησε να τον οδηγήσουν στον τάφο του κι εκεί προσευχήθηκε στον πατέρα του τον Θεό και μετά είπε: Λάζαρε έλα έξω. Και ο Λάζαρος αναστήθηκε. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θαύματα του Χριστού.

 

 

Υπάρχει ένα έθιμο γι´αυτή την γιορτή:τα παιδιά φτιάχνουν στεφάνια με φύλλα δάφνης και με λουλούδια, κρεμάνε πάνω και κουδούνια και τραγουδάνε τα κάλαντα του Λαζάρου. Στα χέρια τους κρατάνε και καλάθια ὀπου οι νοικοκυρές τα φιλεύουν με καλούδια: γλυκά, αυγά, κουλούρια τα παλιά χρόνια, σήμερα πιο πολύ τους δίνουν χρήματα.

 

 

 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε και να μάθετε τα κάλαντα αυτά.

 

Άλλο ένα έθιμο είναι τα Λαζαράκια.

Ανήμερα το πρωί του Λάζαρου οι γυναίκες ζυμώνουν ειδικά κουλούρια, τα «λαζαράκια» λέγοντας «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».

Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.

Βρήκα μια συνταγή για όποιον θέλει να φτιάξει, με την βοήθεια κάποιου μεγάλου, τα δικά του λαζαράκια. Είναι πολύ εύκολο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάχνουμε μόνοι μας την ζύμη. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την έτοιμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια. Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες.

 

 

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

 

Τα διακοσμούμε ανάλογα, με γαρύφαλλα για τα μάτια και goji berries ή σταφίδες για το στόμα. Βάζουμε λίγο μαύρο σουσάμι για μαλλιά. Τα αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο, στους 50 βαθμούς C για 10-15 Λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρά. 

Τα βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με πυκνό ζαχαρόνερο 2-3 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος, για να γυαλίσουν. Στείλτε φωτογραφίες απ´ όλη την διαδικασία για να τις βάλουμε στο ιστολόγιο.

Καλή επιτυχία!
Κος Θανάσης

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε έχουν σκοπό να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας

και  να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το σχολείο.

Φροντίζουμε να μην χρειάζονται μεγάλης διάρκειας υποστήριξη από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή,

ώστε  να μειώνεται ο χρόνος απασχόλησης  των παιδιών μπροστά σε οθόνες. 

10 Σχόλια
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.