Αρχική » Γενικά » Επίσκεψη στο μνημείο των Καστοριανών Εβραίων

cropped eaad2e56 8641 4560 b5e2 86c8cd5ccb42
European Radio Logo

Επίσκεψη στο μνημείο των Καστοριανών Εβραίων

.jpgΣτα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), μαθητές της Α΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς επισκέφτηκαν το μνημείο των Καστοριανών Εβραίων της πόλης μας, για ένα μάθημα τοπικής Ιστορίας.
Το μνημείο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ερειπωμένη πλέον οικία Βαλαλά, το ένα από τα δίδυμα κονάκια του Κιαζίμ Μπέη (κοντά στη σημερινή Λέσχη Αξιωματικών).
Εκεί συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί τα μέλη της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας και πέρασαν τις τελευταίες μέρες τους στην πόλη, πριν μεταφερθούν στα  στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς. Από τα 1000 άτομα θα επιστρέψουν μόνο 35. Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία πως αντίστοιχο μνημείο αποκλειστικά για τους Καστοριανούς Εβραίους υπάρχει στο Ισραήλ.
Οι μαθητές, με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Καστοριανής κοινωνίας μέχρι τα μισά του προηγούμενου αιώνα, να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της πόλης και να προβληματιστούν για τις οδυνηρές και ολέθριες συνέπειες του ναζισμού.

IMG 162fcaf88d1207e05862ab048224e03b V

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς