Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2022-23
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη ημερησίου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη εσπερινού, (ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑΛ.) για το σχολικό έτος 2022-23 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr).
Προκειμένου να αποφευχθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Διαβάστε την επιστολή προς γονείς με τις οδηγίες του Υπουργείου: ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣ-ΓΟΝΕΙΣ.docx
2. Συμπληρώστε την Υπεύθυνη Δήλωση που θα βρείτε εδώ: ΥΠ.-ΔΗΛΩΣΗ-ΚΗΔΕΜΟΝΑ-Ε-ΕΓΓΡΑΦΕΣ-2.docx
3. Δείτε την εγκύκλιο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου εδώ: Η εγκύκλιος σε μορφή pdf
Μάθημα τοπικής ιστορίας για τους μαθητές της Γ’ λυκείου
Ένα σημαντικό βιωματικό μάθημα τοπικής Ιστορίας παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 3 ου ΓΕΛ Καστοριάς στον προσφυγικό οικισμό της πόλης μας στην περιοχή της Καλλιθέας.
Με ξεναγούς μας τα μέλη του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε η πρόεδρος, κυρία Παπαμαντζάρη Βασιλική, γνωρίσαμε από κοντά την περιοχή , στην οποία το 1924 κατέφυγαν οικογένειες προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την Απολλωνιάδα της Μικράς Ασίας. Στον τόπο μας- και ιδιαίτερα στη λίμνη μας- βρήκαν στοιχεία που θύμιζαν έντονα και νοσταλγικά την οριστικά χαμένη πατρίδα. Περπατήσαμε στα δρομάκια του οικισμού και εντοπίσαμε χαρακτηριστικά οικήματα, τα οποία στέκουν ακόμα «μάρτυρες» της ανθρώπινης περιπέτειας.
Με αφορμή και την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Εθνική Τραγωδία του 1922 και τον βίαιο εκτοπισμό 1.500.000 Ελλήνων, οι μαθητές είδαν σε αυτό το βιωματικό μάθημα μια αφορμή να προβληματιστούν και για τη σύγχρονη πραγματικότητα όσον αφορά τις εστίες πολέμου, που δυστυχώς συνεχίζουν και υπάρχουν με ολέθριες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Η προσφυγιά παραμένει επίκαιρο θέμα και όλοι είμαστε τελικά δυνάμει πρόσφυγες…
Τέλος, έγινε αντιληπτή η αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον ενός τόπου.
Η 4ήμερη εκδρομή της Γ΄ λυκείου του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς στην Αθήνα
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Αθήνα στα πλαίσια 4ήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, που διήρκησε από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2022. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σπουδαίους τόπους πολιτισμού και να γνωρίσουν την αξία και την ιδιαίτερο ρόλο που έχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.
Η εκδρομή ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 8/04/22 με ενδιάμεσες στάσεις στα Τρίκαλα και στη Λαμία, ενώ με την άφιξη στην Αθήνα οι μαθητές και οι συνοδοί ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος και στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κατά τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις στον Βράχο της Ακρόπολης, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο και, λίγο πριν την επιστροφή μας στις 11/04/22, στην Εθνική Πινακοθήκη.
Παράλληλα και σε συνδυασμό με τις ξεναγήσεις στα προαναφερθέντα μέρη, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Εθνικό Κήπο, καθώς και το Ζάππειο και απόλαυσαν την ελεύθερη περιήγηση σε γραφικές γειτονιές της Αθήνας, όπως την Πλάκα , το Θησείο και το Μοναστηράκι.
Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάβανε και βραδινή ψυχαγωγία των μαθητών και των συνοδών σε παραδοσιακό ταβερνάκι στην περιοχή του Ψυρρή με ζωντανή μουσική, αλλά και σε γνωστό club της Αθήνας. Ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε η βραδιά κατά την οποία παρακολουθήσαμε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ο Αυτόχειρ» του Νικολάι Έρντμαν στην εμβληματική Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Ρεξ. Κατά την επιστροφή έγινε στάση στα Καμμένα Βούρλα για γεύμα δίπλα στη θάλασσα.
Η 4ήμερη εκδρομή στην Αθήνα ήταν η πρώτη που οργανώθηκε από το σχολείο μας μετά από την 2ετή απαγόρευση και των εκδρομών λόγω της πανδημίας. Στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, γεγονός που οφείλεται τόσο στον άψογο σχεδιασμό της από πλευράς του σχολείου, όσο και στην εξαιρετική συμπεριφορά και συνεργασία των μαθητών μας!
Συγγραφείς στο σχολείο μας… Γ’ τάξη
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟ
Γνωριμία με τον Καστοριανό συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχο είχαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Οι μαθητές συνομίλησαν με τον δημιουργό του διηγήματος « Πολωνός ελαιοχρωματιστής», το οποίο πρόσφατα διδάχθηκαν και που συμπεριλαμβάνεται στο νέο σχολικό βιβλίο του Φακέλου Υλικού του μαθήματος, γεγονός που αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, όσο και για τον τόπο μας.
Μέσα από εύστοχα ερωτήματα τα παιδιά επιδίωξαν να γνωρίσουν το συγγραφικό Σύμπαν του Ηλία Παπαμόσχου, τις πηγές έμπνευσης της θεματολογίας του , καθώς και τις απόψεις του για την αξία της λογοτεχνικής ανάγνωσης, την επαφή γενικότερα με την Τέχνη και τα ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας, που αφορούν τόσο το παγκόσμιο σκηνικό, όσο και την πόλη μας.
Ήταν χαρά και τιμή να έχουμε κοντά μας τον Ηλία Παπαμόσχο σε ένα τόσο σημαντικό μάθημα για τους μαθητές μας! Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο του και όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκε μαζί μας!
Συγγραφείς στο σχολείο μας… Β’ τάξη
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Κάθε χρόνο τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής και Φιλοσοφίας είχαμε καλεσμένη στο σχολείο μας την Τρίτη 5/4/2022, την Καστοριανή συγγραφέα, Φιλόλογο, φίλη και γονέα μαθήτριας του σχολείου μας την κα. Σοφία Κλειούση.
Οι μαθητές της Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτήν την συνάντηση να συζητήσουν με την συγγραφέα, να θέσουν ερωτήσεις και προβληματισμούς και να μοιραστούν ιδέες για τις λέξεις και τους χώρους από όπου αντλεί έμπνευση και γράφει τα βιβλία της.
Η συγγραφέας μοιράστηκε με τους μαθητές και ένα ανέκδοτο ποίημά της! Η συνάντηση γοήτευσε τα παιδιά και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους! Ευχαριστούμε θερμά την Σοφία Κλειούση για τον χρόνο της και τα όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκε με τους μαθητές!!
Σύντομο βιογραφικό και παρουσίαση του έργου της συγγραφέως: ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΣΤΟ-ΣΧΟΛΕΙΟ…Κλειούση-Σοφία.pdf
Συγγραφείς στο σχολείο μας… Α’ τάξη
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Κάθε χρόνο τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής είχαμε καλεσμένη στο σχολείο μας τη Δευτέρα 11/4/2022 την Καστοριανή συγγραφέα Ανδρομάχη Κάρτζου (K.W. Andri).
Οι μαθητές της Α’ τάξης είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτήν την συνάντηση να συζητήσουν με την συγγραφέα, να θέσουν ερωτήσεις και προβληματισμούς και να μοιραστούν ιδέες για τις λέξεις και τους χώρους από όπου αντλεί έμπνευση και γράφει τα βιβλία της.
Η συνάντηση γοήτευσε τα παιδιά και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους! Ευχαριστούμε θερμά την Ανδρομάχη Κάρτζου (K.W. Andri) για τον χρόνο της και τα όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκε με τους μαθητές!!
Σύντομο βιογραφικό και παρουσίαση του έργου της συγγραφέως: ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΣΤΟ-ΣΧΟΛΕΙΟ…Ανδρομάχη-Κάρτζου-K.W.-Andri.pdf
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας Καστοριάς (ΠΕΚΤΠΕ Καστοριάς)
Δραστηριότητες: Physical_computing
Eκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α’ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής. Οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας Καστοριάς (ΠΕΚΤΠΕ Καστοριάς), Θεμελή Θεόδωρου και Καλτσιάδου Μαρίας.
Δραστηριότητα :To Raspberry Pi αλληλεπιδρά με το περιβάλλον – LED
Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από πιστωτική κάρτα, ο οποίος αναπτύσσεται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Raspberry Pi Foundation, με κύριο σκοπό τη προώθηση της εκπαίδευσης της επιστήμης των υπολογιστών.
Το Raspberry Pi, όπως και οποιοσδήποτε άλλος υπολογιστής, έχει επεξεργαστή, μνήμη RAM, μνήμη για μόνιμη αποθήκευση καθώς και διεπαφές για είσοδο και έξοδο δεδομένων. Έχει όμως και ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν το βρίσκουμε στους συνηθισμένους υπολογιστές και αυτό είναι οι ακροδέκτες GPIO (General Purpose Input Output). Σ’ αυτούς τους ακροδέκτες έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα, την λειτουργία των οποίων μπορούμε να προγραμματίσουμε χρησιμοποιώντας κάποια γλώσσα προγραμματισμού (π.χ. Scratch, Python).
Χρησιμοποιώντας τους ακροδέκτες GPIO το Raspberry Pi μπορεί να επικοινωνεί με τον πραγματικό κόσμο και έτσι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε συστήματα τα οποία θα μπορούν να αποκρίνονται σε ερεθίσματα από το περιβάλλον. Η διαδικασία ανάπτυξης τέτοιου είδους συστημάτων ονομάζεται physical computing
Δραστηριότητες με το Arduino
Η δραστηριότητα αυτή εισάγει τους μαθητές στη χρήση των ψηφιακών ακροδεκτών του Arduino ως εισόδους που δέχονται μια εξωτερική πληροφορία. Μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε ένα λαμπάκι που αναβοσβήνει αυτόματα, και προσθέτουμε στην κατασκευή αυτή ένα κουμπί. Όσο το κουμπί παραμένει πατημένο, το LED θα είναι αναμμένο, ενώ μόλις κανείς αφήνει το κουμπί, το LED θα σβήνει. Για το σκοπό αυτό, εισάγουμε στο πρόγραμμά μας μια εντολή ελέγχου αν/αλλιώς, η οποία ελέγχει την κατάσταση της ακίδας. Είναι εύκολο σαν το πάτημα ενός κουμπιού!
Το Arduino είναι μια χαμηλού κόστους, εύχρηστη πλατφόρμα ανάπτυξης έργων ηλεκτρονικής, αυτοματισμού και ρομποτικής, που χρησιμοποιείται ευρέως για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και στη δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών. Το χαμηλό κόστος του και η ευκολία χρήσης επιτρέπει σε μαθητές και χρήστες με πολύ μικρή εμπειρία να δημιουργήσουν τις δικές τους πειραματικές διατάξεις!
Το Arduino είναι ένας μικροελεγκτής, ένα εύχρηστο και φθηνό ενσωματωμένο σύστημα. Ο μικροελεγκτής επιτρέπει τον έλεγχο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, αισθητήρων και συστημάτων επέκτασης, μέσω ενός αποθηκευμένου προγράμματος. Eίναι ένα εύχρηστο λογισμικό ανοικτού κώδικα, με πλούσιο διαδικτυακό υλικό υποστήριξης. Για όλους αυτούς τους λόγους, τo Arduino είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τη γνωριμία των παιδιών με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία εφαρμογών, κατασκευών και ρομποτικών συστημάτων!