Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όψεις της πόλης στη Συνοικία Απόζαρι»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Όψεις της πόλης στη Συνοικία Απόζαρι» παρακολούθησαν οι μαθητές της B’ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Φιλοσοφίας, συνδυάζοντας την χρήση τεχνολογίας με τον πολιτισμό και την φιλοσοφία ενός τόπου.
Η εικονική περιήγηση με τίτλο: «Όψεις της πόλης στη Συνοικία Απόζαρι» αποτελεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς. Εστιάζοντας στη διαχρονική σχέση του κατοίκου της πόλης με τη λίμνη, μία «στενή» σχέση που διαμορφώνει τον τοπικό πολιτισμό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναζήτηση βιώσιμων προτύπων ανάπτυξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς για το παρόν και το μέλλον.
Κατά την εξέλιξη των βιωματικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι μαθητές/τριες υιοθετούν διαδοχικά ρόλους, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η ανάδειξη της αισθητικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής, οικονομικής αξίας των μνημείων της περιοχής και των τάσεων ένταξής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η εικονική διαδρομή ξεκινά από τη «Βόρεια Παραλία» της πόλης της Καστοριάς και ολοκληρώνεται στο Αρχοντικό του Τσιατσιαπά. Εστιάζοντας σε σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ο χρήστης της ψηφιακής εφαρμογής απαντά σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και αντλεί πληροφορίες.
Το πρόγραμμα κράτησε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών αμείωτο μέχρι το τέλος!
Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου 6-12 Μαρτίου
Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου και με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.
Οι μαθητές της Β’ τάξης πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής. Συζήτησαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ψηφιακών και έντυπων βιβλίων και διαπίστωσαν πως η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και το βιβλίο, είτε σε παραδοσιακή είτε σε ηλεκτρονική μορφή ικανοποιεί τον ίδιο στόχο. Ένα βιβλίο είναι μία σημαντική ευκαιρία χαλάρωσης και ταυτόχρονης μόρφωσης.
Οπότε η προτροπή είναι μία…διαβάστε βιβλία!
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς
Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς
Eπίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο (http://www.bmk.gr/) της πόλης μας στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές πληροφορικής πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α’ τάξης.
Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από φορητές εικόνες από βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης της Καστοριάς, αποτοιχισμένες αγιογραφίες, αποσπασμένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Διοκλητανούπολης, αρχιτεκτονικά μέλη από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι την Οθωμανοκρατία, εκκλησιαστικά κειμήλια και ξυλόγλυπτα, ευρήματα από ανασκαφές από διάφορες ιστορικές περιόδους.
Παράλληλα, μέσα από σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, ο επισκέπτης ανακαλύπτει με διαδραστικό τρόπο τα πολυάριθμα μνημεία της πόλης, και παρακολουθώντας οπτικό υλικό μαθαίνει τα μυστικά που κρύβει η τεχνική της κατασκευής μιας βυζαντινής εικόνας . Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τον σύγχρονο χώρο με τα εκθέματα του Μουσείου και ταυτόχρονα το πως μπορούν οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους.
Στάδια κατασκευής εικόνας
Διαδραστικός χάρτης μνημείων Καστοριάς
Ένα υπέροχο βίντεο του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς
6η Μαρτίου Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ψυχολόγος του σχολείου σε συνεργασία με καθηγητές και μαθητές αφιερώσανε χρόνο σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, ψηφιακές δημιουργίες, διαδραστικές ομιλίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.