ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – Τραγούδι από τον μαθητή μας Βασίλη Σιώμο
Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου , κατά τη διδασκαλία της θεματικής ενότητας που αφορά τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σχετικό με το θέμα τραγούδι , που συνέθεσε και έγραψε τους στίχους ο συμμαθητής τους, Βασίλης Σιώμος.
BILL SIOMOS – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι στίχοι, βαθυστόχαστοι και επικεντρωμένοι στην σκληρή πραγματικότητα, ήταν αποκαλυπτικοί και άγγιξαν όλους εμάς που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μέσα στην τάξη αυτήν τη σημαντική εμπειρία. Ευχαριστούμε τον Βασίλη που μοιράστηκε μαζί μας το τραγούδι του και που μέσα από τη ματιά και την ευαισθησία του μας πρόσφερε τη δική του οπτική στο θέμα που μελετήσαμε.
Είναι σημαντικό στο σχολείο να δίνεται η δυνατότητα να εκφράζουν οι μαθητές τον προβληματισμό τους με τρόπο δημιουργικό !
Ποίημα 28ης- Αέναη Δόξα
Αέναη Δόξα
Γαλάζιοι πλέον είναι οι ουρανοί
Αμέριμνα κελαηδούν τα πουλιά στου ήλιου το βασιλεμα, σαν περιλουζονται μέσα στης ζεστές ακτίνες του
Με χαρά κοιτάμε έξω από το παραθύρι, χωρίς φόβο, δίχως έγνοια καμιά
Μα δε ήταν πάντα έτσι
Το χαμόγελο ήταν κάποτε παρανομία
Η διαφορετικότητα αφορμή για κατάκριση
Η έκφραση αδίκημα, η αγάπη βέβαιος θάνατος
Ζούσαμε καταπατημενοι, χτυπημένοι από καθεστώτα ενάντια του ανθρώπου
Μονοι μας, με μόνη συντροφιά την αμείωτη φλόγα της δικαιοσύνης, της διεκδίκησης του αύριο
Όσο όλα βυθίζονταν στην ανυπαρξία, εκείνη ούτε που τρεμοπαιζε, όπως των αγωνιστών η γενναιοτις
Το ήθος τους στεκόταν όπλο ασύλληπτο, η αυταπάρνηση ασπίδα αδιαπέραστη
Πως να του πειράξουν τα τουφέκια;
Χαθήκανε χιλιάδες, μα αθάνατοι στις μνήμες μας θα μείνουν, στο άφθαρτο σώμα του ουρανού, στης σημαίας το απέραντο γαλάζιο
Περήφανοι κοιτούν τα εδάφη τους, τον ενδόξου τούτο τόπο
Τον τόπο που δε γνωρίζει από κτήτορες, ούτε από κυριαρχία
Μονάχα από αυτό που σήμερα υμνούμε, την γλυκιά ελευθερία !
Νικόλαος Τσιολάκας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς “Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου”
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» με χρήση ψηφιακής εφαρμογής παρακολούθησαν οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής.
Η εικονική περιήγηση με τίτλο: «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» αποτελεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς. Εστιάζοντας στη διαχρονική σχέση του κατοίκου της πόλης με τη λίμνη, μία «στενή» σχέση που διαμορφώνει τον τοπικό πολιτισμό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναζήτηση βιώσιμων προτύπων ανάπτυξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς για το παρόν και το μέλλον.
Κατά την εξέλιξη των βιωματικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι μαθητές/τριες υιοθετούν διαδοχικά τέσσερις ρόλους: α) του περιηγητή, β) του αρχιτέκτονα, γ) του κατοίκου της περιοχής και δ) του ενεργού πολίτη, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η ανάδειξη της αισθητικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής, οικονομικής αξίας των μνημείων της περιοχής και των τάσεων ένταξής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μία ανάλογη προσέγγιση επιλέχθηκε και για τον σχεδιασμό της παρούσας εικονικής περιήγησης.
Η εικονική διαδρομή ξεκινά από τη «Νότια Παραλία» της πόλης της Καστοριάς, στο ύψος της οδού Πατρ. Γενναδίου (Νεοκλασικά Λιάνου) και ολοκληρώνεται στην οδό Πηχεών, στον Πυρήνα των Αγίων Αποστόλων. Εστιάζοντας σε 18 σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ο χρήστης της ψηφιακής εφαρμογής απαντά σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και αντλεί πληροφορίες.
Στην ξενάγηση προστέθηκε η εξαιρετική κίνηση του κ. Θεοχάρη Γραμματικού, ο οποίος μας άνοιξε την πόρτα από το “Αρχοντικό Γραμματικού” και έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και συνοδούς να δουν το εσωτερικό ενός αρχοντικού της πόλης μας που βρίσκεται σε διαδικασία αναπαλαίωσης.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία και τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας!
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Δράση-αφιέρωμα στον Γερμανό Καραβαγγέλη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα, μαθητές της Γ’ τάξης της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών του σχολείο μας, επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και παρακολούθησαν το αφιέρωμα στο Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη σε ένα μάθημα τοπικής Ιστορίας.
Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου, παρακολούθησαν την εξαιρετική αφήγηση της κ. Σόνιας Ευθυμιάδου – Παπασταύρου για την ζωή και την συμβολή του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ενώ ο κ. Μάρκος Λάτσιος, Προέδρος του συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα”, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο του μουσείου.
#CodeWeek 8-23 Οκτωβρίου 2022
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Το 3ο Λύκειο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής με δραστηριότητες των μαθητών της Α΄ τάξης με θέμα: Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη στη σχολική αίθουσα.
- Τμήμα Α1 17/10/2022 11.30-13.00
- Τμήμα Α2 19/10/2022 9.00-10.30
Αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στόχο έχει να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι η ΤΝ και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας. Να μπορούν να κατανοούν εύκολα το περιεχόμενο και να αναλύουν αποτελεσματικά, περίπλοκους όρους σε εύκολα κατανοητές ιδέες. Να μάθουν τις χρήσεις της ΤΝ και ορισμένους από τους μηχανισμούς που την στηρίζουν. Να καλλιεργήσουν οι μαθητές τις ικανότητες ανάλυσης και κριτικής σκέψης τους.