Η Φαντασία “Πήγε Σχολείο”: Μια Ξεχωριστή Λογοτεχνική Συνάντηση
Σήμερα, 5 Μαΐου, το σχολείο μας γέμισε λέξεις, εικόνες και δημιουργική πνοή. Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει σχολείο», είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη διακεκριμένη λογοτέχνη της πόλης μας, την κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου.
Μια Γέφυρα ανάμεσα στον Συγγραφέα και τους Μαθητές
Η επίσκεψη της κ. Παπατέρπου δεν ήταν μια απλή παρουσίαση, αλλά ένας ζωντανός διάλογος. Η συγγραφέας, με το πλούσιο έργο και την αγάπη της για τον λόγο, συνομίλησε με τους μαθητές μας, λύνοντας απορίες για τη διαδικασία της συγγραφής:
-
Πώς γεννιέται μια ιδέα;
-
Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα διήγημα για να ολοκληρωθεί;
-
Πού κρύβεται η έμπνευση στην καθημερινότητά μας;
Από την Ανάγνωση στη Δημιουργία
Η κορύφωση της συνάντησης ήρθε όταν η κ. Παπατέρπου μας χάρισε μια πρώτη επαφή με το νέο έργο της, διαβάζοντας δύο ανέκδοτα διηγήματά της.
Στη συνέχεια, οι ρόλοι αντιστράφηκαν! Οι μαθητές πήραν τον λόγο και παρουσίασαν τις δικές τους εργασίες. Πρόκειται για καρπούς δημιουργικής γραφής που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Λογοτεχνίας, με αφορμή το έργο της προσκεκλημένης μας.
«Η ανάγνωση είναι η αφορμή, αλλά η γραφή είναι η δική μας φωνή στον κόσμο».
Γιατί Προγράμματα σαν το “Η φαντασία πάει σχολείο” έχουν Σημασία;
Τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν ότι το σχολείο μπορεί να γίνει ένας χώρος όπου η τέχνη και η εκπαίδευση συναντιούνται οργανικά. Οι μαθητές μας δεν διάβασαν απλώς λογοτεχνία· συνομίλησαν μαζί της, εμπνεύστηκαν και τελικά δημιούργησαν κάτι δικό τους.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου για την παρουσία της και για το “παράθυρο” που άνοιξε στη φαντασία των παιδιών μας.




