Συνεργασία μαθητών του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς και παιδιών του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ψυχαγωγώ

Σε συνέχεια της δράσης που είχε υλοποιηθεί, μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς βρεθήκαμε και πάλι αυτή τη φορά στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, μαζί με παιδιά από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ψυχαγωγώ, για τη δημιουργία ενός Ομαδικού «Δέντρου της Φιλίας». Η κοινή αυτή συνάντηση αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για βιωματική μάθηση, συνεργασία και ενίσχυση της συμπερίληψης, αξιοποιώντας τον χώρο της βιβλιοθήκης ως σημείο συνάντησης γνώσης, δημιουργίας και ανθρώπινης επαφής.
Η δράση ξεκίνησε με μια συνεργατική διαδικασία αναζήτησης, κατά την οποία μικτές ομάδες μαθητών κλήθηκαν να εντοπίσουν σε συγκεκριμένα βιβλία τα κομμάτια του δέντρου – τα φύλλα. Μέσα από αυτή τη «μορφή αποστολής», τα παιδιά συνεργάστηκαν ουσιαστικά, ανέλαβαν ρόλους και γνώρισαν στην πράξη τον τρόπο ταξινόμησης και αρχειοθέτησης των βιβλίων, μαθαίνοντας πώς λειτουργεί η οργάνωση και η αναζήτηση πληροφοριών στη βιβλιοθήκη.
Αφού ολοκληρώθηκε η εύρεση των κομματιών, κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του φύλλο, αποτυπώνοντας σκέψεις, συναισθήματα και προσωπικά μηνύματα με χρώματα και σύμβολα. Η διαδικασία της ζωγραφικής ενίσχυσε τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και αλληλοσεβασμού.
Στο τελευταίο στάδιο της δράσης, όλα τα φύλλα ενώθηκαν πάνω σε έναν κοινό κορμό, δημιουργώντας ένα μεγάλο Δέντρο Φιλίας. Το τελικό αποτέλεσμα αποτέλεσε σύμβολο συνεργασίας, συμπερίληψης και συλλογικής δημιουργίας, αποτυπώνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο την κοινή εμπειρία των παιδιών.
Η δράση ανέδειξε τη σημασία της συνεκπαίδευσης και επιβεβαίωσε ότι, όταν τα παιδιά συνεργάζονται, μαθαίνουν και δημιουργούν μαζί, μπορούν να οικοδομήσουν ουσιαστικές σχέσεις και γέφυρες επικοινωνίας.
Ευχαριστίες
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς για τη φιλοξενία, τη στήριξη και τη συνεχή συνεργασία, καθώς και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ψυχαγωγώ για τη συμμετοχή, τη θετική διάθεση και την όμορφη κοινή εμπειρία συνεκπαίδευσης.













