Φτιάχνουμε πλαστελίνη;;

   Το παιχνίδι με την πλαστελίνη είναι για τα παιδιά από τις πιο αγαπημένες τους δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο. Είναι όμως και σημαντική γιατί βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Τι είναι όμως η λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα, να ντυνόμαστε κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα. Η λεπτή κινητικότητα μας  ενδιαφέρει ως εκπαίδευση για τον χειρισμό του μολυβιού για την γραφή, αλλά και για τον χειρισμό του ψαλιδιού. Με  την πλαστελίνη τα παιδιά μπορούν να κάνουν κινήσεις  όπως να την πιέσουν, να την κόψουν, να την πλάσουν και με αυτόν τον τρόπο να “δουλέψουν” οι μύες του χεριού και να δυναμώσουν.

Με αφορμή λοιπόν αυτής της σημαντικής αλλά και αγαπημένης δραστηριότητας των παιδιών, αποφασίσαμε να φτιάξουμε σπιτική πλαστελίνη. Με υλικά που προμηθευτήκαμε από το σούπερ μάρκετ και με μια συνταγή εύκολη που μπορούμε να την φτιάξουμε και στο σπίτι!

Αρχικά κατασκευάσαμε τους σκούφους μας…

Στη συνέχεια μετρήσαμε τις ποσότητες, πειραματιστήκαμε με τα υλικά, προσθέσαμε διάφορα χρώματα, τα ανακατέψαμε όλα μαζί…

         

 

την πλάσαμε…

   

….και την αποθηκεύσαμε σε ατομικές συσκευασίες!!!

 

Την συνέχεια την ξέρετε…δημιουργίες με οδηγό την φαντασία…

 

Κι επειδή οι ιδέες είναι για να τις μοιραζόμαστε, παραθέτουμε την συνταγή !!!

 

Οδηγίες σύνδεσης στη πλατφόρμα edupass

Η πλατφόρμα edupass έχει ενεργοποιηθεί (Κυριακή 31 Οκτωβρίου) Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο περιβάλλον από σήμερα αλλά τη δήλωση του self test θα την κάνετε τις ημέρες που είχαν οριστεί από την αρχή της χρονιάς ΔΕΥΤΕΡΑ και ΠΕΜΠΤΗ.
Θα επιλέξετε
1) Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας
2) Δήλωση self test μαθητών /Έκδοση σχολικής κάρτας Προσοχή: Αν το παιδί έχει εμβολιασθεί ή έχει νοσήσει ή έκανε PCR/Rapid test που είναι σε ισχύ επιλέγετε το: “Δήλωση μαθητών/τριών που έχουν εμβολιασθεί ή έχει νοσήσει ή έχουν πρόσφατο PCR/Rapid test”
3) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
4) Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
5) Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
6) Κατηγορία ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
7) Τύπος Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο
8) Σχολείο 33ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

Οι οδηγίες αναλυτικότερα:



Λήψη αρχείου

Πλατφόρμα «edupass.gov.gr»

Aπό τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.



Λήψη αρχείου

Σχέδιο Δράσης για τα Εργαστήρια Κοινωνικών Δεξιοτήτων 2021-2022

Σας ενημερώνουμε για το Σχέδιο Δράσης του Νηπιαγωγείου μας για το σχ. έτος 2021-202, όπως διαμορφώθηκε με σχετική  απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:



Λήψη αρχείου

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Κατά την τρέχουσα χρονιά το 1ο τμήμα του νηπιαγωγείου μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + KA3 : «Promoting Teachers Well-being through Positive Behavior Support in Early Childhood Education».

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα 3ετές πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και θα υλοποιηθεί με εταίρους, πέραν της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, με το δήμο Καλαμαριάς από τη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το Ρέθυμνο, καθώς και από άλλες τρεις χώρες, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα εκ των μόλις έντεκα προγραμμάτων που έχουν επιλεγεί από τη δράση Key Action 3 European Policy Experimentation του Erasmus.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 60 παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, με συμμετοχή 300 παιδαγωγών και 2000 παιδιών προσχολικής ηλικίας σε τέσσερις χώρες.

Βασική επιδίωξη του έργου είναι να αναπτύξει στρατηγικές που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με σκοπό την ενίσχυση/βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας, του επαγγέλματος και της σταδιοδρομίας παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.80378/ΓΔ4/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3311/Β/26-7-2021, η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας γίνεται με τη διάθεση εκπαιδευτικών ΠΕ06 για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα, σε κάθε τμήμα του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος των Νηπιαγωγείων, σε πλαίσιο συνεργασίας με τον/την νηπιαγωγό του τμήματος.

Σκοπός της ενσωμάτωσης της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου – μεθοδολογικά και θεματικά – σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του/της ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία (βλ. Αλεξίου & Πεντέρη, 2020).

Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο:

εμπλουτίζει τα υφιστάμενα προγράμματα και εντάσσεται λειτουργικά στη φιλοσοφία τους, υποστηρίζοντας τη διερευνητική και διαθεματική προσέγγιση καθώς και τον παιγνιώδη χαρακτήρα της μάθησης,
στηρίζεται στη γνώση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών των μικρών παιδιών,
ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές αρχές του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου,
εστιάζει στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της γλώσσας και στην ανάγκη διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης,
σέβεται την ολιστική προσέγγιση της μάθησης και πραγματοποιείται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων με διαθεματικό χαρακτήρα,
στηρίζεται στην αμοιβαία και αρμονική αλληλεπίδραση και συνεργασία των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών της αγγλικής γλώσσας.
Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική πρώτη επαφή του παιδιού με την ξένη γλώσσα αποτελούν:

η εξειδικευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας (ΠΕ06) για την εισαγωγή της ξένης γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και των εκπαιδευτικών ΠΕ60 για το πλαίσιο της εφαρμογής,
η υποστήριξη της μάθησης μέσω κατάλληλα διαμορφωμένου εκπαιδευτικού υλικού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα,
η συνεργασία των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας με τους/τις Νηπιαγωγούς για τη δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού κλίματος, η οποία θα έχει ως αφετηρία την οργάνωση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στο Νηπιαγωγείο, με έμφαση στην αξιοποίηση των αναγκών, των κλίσεων και των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων των νηπίων.