Επίσκεψη του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Καλπουζάνη στο σχολείο μας (16-5-2019)

Σήμερα 16-5-2019 επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας (ύστερα από πρόσκληση )  ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Καλπουζάνης. Τα παιδιά τον περίμεναν με πολλή χαρά ! Αυτός τους μίλησε για την ιστορία του Καραγκιόζη , πως εξελίχτηκε η φιγούρα του, τους έδειξε αρκετές φιγούρες και τους εξήγησε πως τις έφτιαχνε.  Μετά έδειξε τον τρόπο που τις κινούσε . Τα παιδιά τον ρώτησαν πως μπορεί ν` αλλάζει τη φωνή του , αν είναι η δουλειά του κουραστική, από πότε ξεκίνησε να παίζει καραγκιόζη , ποια φιγούρα και έργο του αρέσει πιο πολύ…..

 

 

 

Τα παιδιά πέρασαν όμορφα  και τον προσκάλεσαν να παίξει μια παράσταση με τον Καραγκιόζη . Ο κύριος Χρήστος τους το  υποσχέθηκε .

 

 

 

Παίζοντας με τις σκιές.

Τα παιδιά στην αυλή παρατηρούν τις σκιές τους, το μέγεθος, το χρώμα ,την θέση  τους και αποφασίζουν να τις αποτυπώσουν στην αυλή με κιμωλία.

 

Μέσα στην τάξη τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες. Η κάθε ομάδα αρχικά έχει ένα φακό και ένα τουβλάκι. Διατυπώνουν υποθέσεις,πειραματίζονται,συμπεραίνουν. Η σκιά μεγαλώνει ή μικραίνει με διάφορους χειρισμούς του φακού.Χρησιμοποιούν και άλλα αντικείμενα από την τάξη για να δημιουργήσουν  τη σκιά τους.

   

Δημιουργούν σκιές πάνω σε πανί με τα χέρια τους.

  

Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί μας οδήγησαν και στο θέατρο σκιών. Τα παιδιά συγκεντρώνουν πληροφορίες και δημιουργείται έντονο ενδιαφέρον γι` αυτό το θεατρικό θέαμα. Δημιουργείται ένα μικρό εργαστήρι μέσα στην τάξη  στο οποίο τα παιδιά σε ελεύθερες δραστηριότητες δημιουργούν φιγούρες σε χαρτόνι. Αντιγράφουν το σχέδιο πάνω σε λεπτό χαρτί. Τα  πλαστικά καλαμάκια γίνονται σούστες.

 

Η κυρία Σοφία (μητέρα νηπίου) μαζί με το σύζυγό της , βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών για το θέατρο σκιών κατασκευάζουν και μας χαρίζουν έναν πανέμορφο μπερντέ. Τους ευχαριστούμε πολύ! Οι παραστάσεις  άρχισαν….

 

 

Και όταν ο μπερντές είναι πιασμένος και  θέλουν  και άλλοι να παίξουν χρησιμοποιούν  το μικρό κουκλοθέατρο, αφού προηγουμένως αντικατέστησαν την κουρτίνα με χαρτί.

 

 

 

 

 

 

 

11-5-2019. Επίσκεψη της Α΄ Τάξης Δημοτικού στο Νηπιαγωγείο. (Στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπ/γείο στο Δημοτικό Σχολείο)

Σήμερα επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όλα μαζί να ξαναβρεθούν και να παίξουν διάφορα ομαδικά παιχνίδια.

  

Διασκέδασαν, χαλάρωσαν και έδειξαν να περνάνε όμορφα.

 

 

 

EΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ -ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2019-2020, θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 20 Μαΐου 2019, στο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Βραχναιίκων και ώρες 13:00 μ.μ. έως 14:00μ.μ. Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται για φοίτηση για το σχολικό έτος 2019-2020 μαθητές γεννημένοι το 2014 (νήπια) και 2015 (προνήπια) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Τα προνήπια που είναι ήδη γραμμένα στο νηπιαγωγείο εγγράφονται στο δεύτερο έτος φοίτησης αυτεπάγγελτα. 

Δικαιολογητικά εγγραφών
Όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α), τα δικαιολογητικά εγγραφής μαθητών στο νηπιαγωγείο είναι τα εξής:
1.    Αίτηση εγγραφής – Υπεύθυνη δήλωση (υπάρχει έντυπη στο νηπιαγωγείο)
2.    Πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών αναζητείται από το Νηπιαγωγείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool», με βάση τα εξής στοιχεία, τα οποία δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του: 1. επώνυμο μαθητή, 2. όνομα μαθητή, 3. όνομα πατέρα, 4 όνομα μητέρας και 5. ημερομηνία γέννησης.
3.    Αποδεικτικό στοιχείο διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή (έγγραφο/λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ/κινητής, συμβόλαιο μίσθωσης σπιτιού, φορολογική δήλωση στο όνομα κάποιου από τους κηδεμόνες του παιδιού και να αναγράφει τη διεύθυνση κατοικίας. ).
4.    Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του μαθητή (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
5.    Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). (Δίνεται από τη σχολική μονάδα κατά την έγγραφή)
6.   Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και
αποχώρηση του νηπίου (συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης -δίνεται στο νηπιαγωγείο). 

   Για την εγγραφή στο ολοήμερο προαιρετικό τμήμα απαιτείται βεβαίωση εργασίας και των 2 γονέων, ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση
πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του
τρέχοντος έτους.

Στο ολοήμερο προαιρετικό τμήμα εγγράφονται και μαθητές των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:
I) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε
πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της
Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

                                               
Οι εγγραφές -σύμφωνα με το Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α)- ολοκληρώνονται στις 20/5/2019. Οι εκπρόθεσμες εγγραφές μετά από  αυτή την ημερομηνία , πραγματοποιούνται μόνο με έγκριση του Διευθυντή Εκπ/σης Αχαΐας.

Επίσκεψη στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων (Στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό) {19-4-2019}

Επισκεφτήκαμε την Α΄τάξη του  Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων και είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου.

Η δασκάλα της  Α΄τάξης και οι μαθητές της μας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά. Είδαμε αδέρφια και περσινά νηπιάκια . Καθήσαμε όλοι μαζί στα θρανία για να γνωριστούμε καλύτερα . Τα παιδιά του νηπιαγωγείου είπαν για το έθιμο του Λαζάρου και τους έδειξαν την κούκλα Λάζαρο που κρατούσαν. Ακολούθησε συζήτηση για τα έθιμα του Πάσχα στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά.

Οι μαθητές της Α΄τάξης διάβασαν από το βιβλίο της Γλώσσας  το  πεζό «Πασχαλινά κουλούρια»

 

Μετά όλα τα παιδιά ζωγράφισαν πασχαλινές κάρτες ,έγραψαν ευχές και τις χάρισαν μεταξύ τους.

     

Φεύγοντας τα παιδιά της Α΄τάξης χάρισαν στα παιδιά του νηπιαγωγείου χελιδονάκια  φτιαγμένα από τα χεράκια τους   και αυτά τους πρόσφεραν σοκολατένιες λιχουδιές.

Οι εντυπώσεις  των παιδιών  μετά την επίσκεψη!