Συλλογή τροφίμων για τους πρόσφυγες
Οι γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συλλογής τροφίμων για τους πρόσφυγες-συνανθρώπους μας και τους ευχαριστούμε για την προθυμία και την ευαισθησία τους.
Οι γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συλλογής τροφίμων για τους πρόσφυγες-συνανθρώπους μας και τους ευχαριστούμε για την προθυμία και την ευαισθησία τους.
Μας αρέσει πολύ το κουκλοθέατρο και παίζουμε κάθε πρωί στη γωνιά. Σκεφτήκαμε όμως πως καλά θα ήταν να είχαμε και θεατές και αποφασίσαμε να το οργανώσουμε καλύτερα.
Ετοιμάζουμε χρήματα για τις συναλλαγές μας ,
εισιτήρια,
φροντίζουμε κάποιες λεπτομέρειες,
έτοιμη η ομάδα και η παράσταση ξεκινάει. Καλή διασκέδαση.
Και φυσικά όλοι είμαστε προσκεκλημένοι στην παράσταση που οργανώνουν ο Κυριάκος και η Αλεξάνδρα στο σπίτι τους.
Οι απόκριες έφτασαν και εμείς τις υποδεχτήκαμε με πολλή χαρά. Μιλήσαμε για τα έθιμα της αποκριάς, για το πέταγμα του χαρταετού, για τα νηστίσιμα της Καθαροδευτέρας,
είδαμε παρέλαση καρναβαλιών σε διάφορες πόλεις μέσω του youtube και βέβαια διασκεδάσαμε στο αποκριάτικο πάρτι μας με τραγούδια, χορό και παιχνίδια .Α!!!!!!!!!!!! και πολύ πολύ φαγητό και χυμό (ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΜΑΔΕΣ).
Πήραμε κόλλες,ψαλίδια,χαρτόνια αλλά και σερπαντίνες και φτιάξαμε καπέλα για να γίνουμε αστείοι κλόουν και να επιστρέψουμε έτσι ντυμένοι στο σπίτι μας.
Φτιάξαμε κολάζ δημιουργώντας κλόουν και στο χαρτί…
αλλά και με χαρτοδιπλωτική
Χαρήκαμε παίζοντας και δημιουργώντας με πηλό φτιάχνοντας πήλινους χαρταετούς
ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.
Και ήρθε η ώρα για το πάρτι μας.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
Καλό μήνα!
Θέλοντας να καλοπιάσουμε το Μάρτη το γκρινιάρη τον υποδεχτήκαμε με χελιδονίσματα!
Μιλήσαμε για το έθιμο αυτό που έφτασε ως τις μέρες μας από την αρχαία Ελλάδα, για τον ερχομό των χελιδονιών και τον χαιρετισμό της Άνοιξης. Φτιάξαμε τα χελιδόνια μας, τα στολίσαμε και είπαμε τα κάλαντα στους φίλους μας στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό.
Ζωγραφίσαμε τα κάλαντα της άνοιξης
Είμαστε όμως πολύ περίεργοι και έτσι ψάξαμε και βρήκαμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως, από που έρχονται τα χελιδόνια, πόσο μακρινό είναι το ταξίδι τους, πώς προσανατολίζονται,πώς βρίσκουν την παλιά τους φωλιά, τι τρώνε και ακόμη μιλήσαμε για το ρόλο και τη σπουδαιότητα τους στην τροφική αλυσίδα. Κατασκευάσαμε χελιδονοφωλιές από πηλό, που θα τις στερεώσουμε στην στέγη του νηπιαγωγείου μας όταν στεγνώσουν, για να στεγάσουμε χελιδόνια που έχασαν τις δικές τους.
Επειδή σκεφτήκαμε πως ίσως έρθουν πεινασμένα,θυμηθήκαμε τις περσινές ταΐστρες και φτιάξαμε μια.
Και φυσικά παίξαμε! Γίναμε χελιδόνια που ταξίδεψαν πολύ και έφτασαν στον προορισμό τους. Έπρεπε κιόλας με τόση κούραση που είχαμε να μετράμε για να μπαίνουμε στις φωλιές,τόσοι όσοι αναγράφονταν στις πινακίδες.
Μπορεί στον Μάρτη να μην δίνουν κολακευτικά επίθετα, εμάς όμως πολύ μας αρέσει γιατί είναι γεμάτος γιορτές και έθιμα. Τσικνοπέμπτη , ευκαιρία να γιορτάσουμε.Οι νοικοκυρές λοιπόν μαγειρεύαμε όταν …………..
ακούσαμε μουσικές από την πλατεία του χωριού, και αφήσαμε τα φαγητά στη φωτιά για να ακολουθήσουμε με κέφι το γλέντι της Τσικνοπέμπτης.
Ευχαριστούμε το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τα πεντανόστιμα σουβλάκια που μας είχαν ετοιμάσει γιατί τα δικά μας φαγητά, ξεχασμένα στη φωτιά είχαν τόσο τσικνιστεί που δεν τρώγονταν.
Καλωσόρισες Άνοιξη,ευχόμαστε οι μήνες σου να φέρουν λίγη χαρά σε όλους!
Ευχαριστούμε πολύ και την κεραμίστρια κυρία Στέλλα Ρόκκου που μας χάρισε πολύ πηλό για τις κατασκευές μας!
Το θέμα αυτό είναι το δεύτερο υπόθεμα του προγράμματος Αγωγής υγείας “είμαστε διαφορετικοί είμαστε μοναδικοί”.Το επεξεργαστήκαμε με στόχο την ευαισθητοποίηση. την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και την γνώση που διαλύει τον φόβο και την προκατάληψη.
Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας την Αργυρώ των Τζ. Γουίλις και Τόνυ Ρος μέσα από το βίντεο που έφτιαξε η Νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία, και κάναμε συζήτηση για τα άτομα με αναπηρίες. Τί είναι αναπηρίες, τί δυσκολίες αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, πως είναι η καθημερινότητά τους, πώς νιώθουν, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και μήπως μπορούμε εμείς και “οι μεγάλοι” να τα βοηθάμε;
Μάθαμε τις πέντε αισθήσεις και κάναμε πίνακα αναφοράς με τη χρήση του υπολογιστή.
Παίξαμε καθισμένοι σε αυτοσχέδια αναπηρικά αμαξίδια
Βρήκαμε στο διαδίκτυο καλλιτέχνες με αναπηρία και θαυμάσαμε τα έργα τους . Ζωγραφίσαμε και μεις με καλαμάκι και πινέλο στο στόμα.
Περπατήσαμε με κλειστά μάτια με τη βοήθεια των φίλων μας ή με τη χρήση ραβδιού,παίξαμε τυφλόμυγα.
Είδαμε εικόνες σχετικές με το σύστημα Μπράιγ και μάθαμε πού χρησιμεύει. Διαβάσαμε το φτερωτό βαγονάκι και ζωγραφίσαμε.
Είδαμε τα σύμβολα της νοηματικής,βρήκαμε τη γραμματοσειρά, την εγκαταστήσαμε στον υπολογιστή μας, γράψαμε το όνομά μας, και συνεχίσαμε με πολλές άλλες λέξεις. Κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις με τα δάχτυλα μας για να μάθουμε κάποιες λέξεις.
Κάναμε με συνεργασία, ένα Δαχτυλικό αλφάβητο
Βρήκαμε στην ιστοσελίδα prosvasimo gr. παραμύθια στην νοηματική και παρακολουθήσαμε κάποια από αυτά.
http://prosvasimo.gr/el/polimesiko-uliko/sullogi-apo-paidika-paramuthia-sth-nohmatikh
Διαβάσαμε το παραμύθι “οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουν”
Ζωγραφίσαμε σύμβολα των ΑΜΕΑ.
Και συζητώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών έφτασε η κουβέντα και στα δικαιώματα.Ευκαιρία να τα μάθουμε.Ψάξαμε στο διαδίκτυο βρήκαμε εικόνες και κάναμε με αυτές ένα παιχνίδι.
Και αφού μάθαμε τόσα πολλά σχετικά με το θέμα έφτασε η ώρα να ευαισθητοποιήσουμε και τους ¨μεγάλους”
Φτιάξαμε λοιπόν ένα μεγάλο δέντρο και στα φύλλα γράψαμε τα μηνύματα μας.
Ετοιμάσαμε πινακίδες με το χαρακτηριστικό σύμβολο των ΑΜΕΑ και φύγαμε από το σχολείο κρατώντας τες.