Χελιδονίσματα και άλλα

Καλό μήνα!

Θέλοντας να καλοπιάσουμε το Μάρτη το γκρινιάρη τον υποδεχτήκαμε με χελιδονίσματα!

Μιλήσαμε για το έθιμο αυτό που έφτασε ως τις μέρες μας από την αρχαία Ελλάδα,  για τον ερχομό των χελιδονιών και τον χαιρετισμό της Άνοιξης. Φτιάξαμε τα χελιδόνια  μας, τα στολίσαμε και είπαμε τα κάλαντα στους φίλους μας στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό.

DSCN0480

DSCN0485

 

Ζωγραφίσαμε τα κάλαντα της άνοιξης

DSCN0517

DSCN0518

DSCN0527

DSCN0528

Είμαστε όμως πολύ περίεργοι και έτσι ψάξαμε και βρήκαμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως, από που έρχονται τα χελιδόνια, πόσο μακρινό είναι το ταξίδι τους, πώς προσανατολίζονται,πώς βρίσκουν την παλιά τους φωλιά, τι τρώνε και ακόμη μιλήσαμε για το ρόλο και τη σπουδαιότητα τους στην τροφική αλυσίδα. Κατασκευάσαμε χελιδονοφωλιές  από πηλό, που θα τις στερεώσουμε στην στέγη του νηπιαγωγείου μας όταν στεγνώσουν, για να στεγάσουμε χελιδόνια που έχασαν τις δικές τους.

DSCN0490

DSCN0495

                                                          DSCN0512

 Επειδή σκεφτήκαμε πως ίσως έρθουν πεινασμένα,θυμηθήκαμε  τις περσινές ταΐστρες και φτιάξαμε μια.

DSCN0492

Και φυσικά παίξαμε! Γίναμε χελιδόνια που ταξίδεψαν πολύ και έφτασαν στον προορισμό τους. Έπρεπε κιόλας με τόση κούραση που είχαμε να μετράμε για  να μπαίνουμε στις φωλιές,τόσοι όσοι αναγράφονταν στις πινακίδες.

DSCN0486

DSCN0514

 Μπορεί στον Μάρτη  να μην δίνουν κολακευτικά επίθετα, εμάς όμως πολύ μας αρέσει γιατί είναι γεμάτος γιορτές και έθιμα. Τσικνοπέμπτη , ευκαιρία να γιορτάσουμε.Οι νοικοκυρές λοιπόν μαγειρεύαμε όταν …………..

DSCN0496

ακούσαμε μουσικές από την  πλατεία του  χωριού, και αφήσαμε τα φαγητά στη φωτιά για να ακολουθήσουμε με κέφι το γλέντι της Τσικνοπέμπτης.

DSCN0498

Ευχαριστούμε το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τα πεντανόστιμα σουβλάκια που μας είχαν ετοιμάσει γιατί τα δικά μας φαγητά, ξεχασμένα στη φωτιά είχαν τόσο τσικνιστεί που δεν τρώγονταν.

Καλωσόρισες  Άνοιξη,ευχόμαστε  οι  μήνες σου να  φέρουν λίγη χαρά σε όλους!

DSCN0489

DSCN0526

Ευχαριστούμε πολύ και την κεραμίστρια κυρία Στέλλα Ρόκκου που μας χάρισε πολύ πηλό για τις κατασκευές μας!