Οι δράσεις της 1ης δια ζώσης συνάντησης στη Κύπρο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και μεταφορά στην Πάφο στο ξενοδοχείο Aloe. Το απόγευμα ήταν ελεύθερο. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε για πρώτη φορά με τις κύπριες συναδέλφους μας, οι οποίες ήρθαν να μας υποδεχθούν. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και να ενημερωθούμε αναλυτικότερα για τις προγραμματισμένες δράσεις της εβδομάδας που θα ακολουθούσε.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Η πρώτη μας μέρα στο νηπιαγωγείο της Πάφου! Μόλις φθάσαμε μας ξενάγησε η διευθύντρια του Η’ Δημοσίου Νηπιαγωγείου Πάφου, κ. Άντρη Κωμοδρόμου,  στον χώρο του νηπιαγωγείου.  Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ελεύθερες δραστηριότητες στις τάξεις με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά της φύσης. Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε όλοι στη μεγάλη αίθουσα όπου έγινε γνωριμία και καλωσόρισμα με χορούς, τραγούδια, φωτογράφηση, τηλεδιάσκεψη με το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά, παρουσία γονέων, Συνδέσμου γονέων & εκπαιδευτικών του όμορου  Δημοτικού Σχολείου. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στις τάξεις παραμύθι και τέλος παίξαμε ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι, που παρουσίασαν οι δασκάλες του 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά στο παιδιά του Η’ Δημοσίου Νηπιαγωγείου Πάφου, τα παραδοσιακά παιχνίδια ήταν :

  • Βασιλιά – Βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά
  • Μαντίλι Μαντιλάκι μου
  • το κλεμμένο μαντήλι
  • τα παπουτσάκια

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε στο χωριό Λετύμπου ,16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου,  το σπίτι-μουσείο της κυρίας Σοφίας όπου αφού είδαμε το μουσείο παρακολουθήσαμε παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων (παλουζέ ,σουζούκο, χαλούμι, ψωμί, ζυμαρικά) και στη συνέχεια είχαμε τη πολύ ευχάριστη εμπειρία να τα δοκιμάσουμε! Αργότερα στο ίδιο χωριό,  επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγίου Κηρύκου και της Αγίας Ιουλίτης. Πρόκειται για ένα σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες, κυρίως του 15ου αιώνα. Έχει μερικά σωζόμενα σπαράγματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται στον 12ο και 15ο αιώνα. Πριν φύγουμε είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε  στο σπίτι του ιερέα του χωριού.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε περίπατος μαζί με τα νήπια στην περιοχή της  Αναβαργού  που βρίσκεται το Η’ Δημοσίου Νηπιαγωγείου Πάφου με την συνοδεία του κοινοτάρχη και δύο αστυνομικών της γειτονιάς. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία των Αρχαγγέλων. Στη συνέχεια γυρίσαμε στο σχολείο όπου παρακολουθήσαμε παρασκευή χαρουπόμελου και παλουζέ.

Το απόγευμα έγινε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών για να συζητηθεί η πρόοδος του προγράμματος και επιμόρφωσης στη χρήση των ηλεκτρονικών διαδικτυακών εργαλείων από τις νηπιαγωγούς του 1ο νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά στις νηπιαγωγούς του Η’ Δημοσίου Νηπιαγωγείου Πάφου.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Παρακολουθήσαμε δειγματική διδασκαλία  με χρήση της προσέγγισης CLIL από την κυρία Μαρία Σιέλη , συμβούλου CLIL, για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στη μεγάλη αίθουσα κουκλοθέατρο από τη συνάδελφο Ελένη Παπακυριάκου με τίτλο «Συμπεθεριό Χίου-Κύπρου». Μετά έγινε επιμόρφωση και παρουσίαση της φιλοσοφίας της προσέγγισης μεθόδου CLIL και πως εφαρμόζεται στο νηπιαγωγείο.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε  Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών Κρήτου Τέρρα όπου ενημερωθήκαμε για το ερευνητικό έργο του Κέντρου. Στόχος του Κέντρου είναι να διδάξει στις μελλοντικές γενιές τη σημασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στη ζωή μας και να τους ενθαρρύνει να γίνουν υπεύθυνοι ενεργά πολίτες. Άρχισε να λειτουργεί το 1995 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κρήτου Τέρρα και διευρύνθηκε το 2004-2006 με τη βοήθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Παρακολουθήσαμε ομιλία για «Τα Μεσογειακά οικοσυστήματα» από δύο λειτουργούς του περιβαλλοντικού κέντρου Κρήτου Τέρρα όπου πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο παρουσία όλων των τμημάτων.. Και στη συνέχεια έγινε μάθημα και μελέτη από τους παραπάνω λειτουργούς στη φύση μαζί με τα παιδία.

Την ίδια μέρα γυμναστής, κ. Κυριάκος Πέτρου,  μας παρουσίασε στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου  δειγματική διδασκαλία  γυμναστικής σε σταθμούς και αργότερα τα νήπια μας παρουσίασαν ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι της Κύπρου «Αφκά -αφκά πουλώ τα».

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε βιοτεχνία που παράγει πίσσα παφίτικη και άλλα παραδοσιακά προϊόντα  στο χωριό Τρεμιθούσα.

Αργότερα επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Η Εγκλείστρα και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου βρίσκονται κοντά στο χωριό Τάλα, 10 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Νέα Πάφου. Η Εγκλείστρα αποτελούσε αρχικά μία μικρή φυσική σπηλιά στην ανατολική πλευρά ενός λόφου. Μπροστά στο λόφο υπάρχει μία βαθιά χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ένας χείμαρρος. Στην Εγκλείστρα έζησε και ασκήτεψε ο Άγιος Νεόφυτος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οι γιαγιάδες ήρθαν στο νηπιαγωγείο και μας έφτιαξαν μαζί με νήπια παραδοσιακά εδέσματα (παλουζέ- σουζούκο- κουλουράκια με χαρουπόμελο- τρεμιθωτές και κατιμέρια) .

Αργότερα στη μεγάλη αίθουσα παρακολουθήσαμε θεατρικό παιχνίδι από το Learning Attitude από τις θεατροπαιδαγωγούς Έλενα Πολυβίου και Έβη Πολυβίου. Τέλος έγινε αποχαιρετισμός με χορό από μέλη παραδοσιακού συλλόγου, τραγούδια, ανταλλαγή δώρων και φωτογράφηση.

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου με τα περίφημα ψηφιδωτά!

Το βραδύ έγινε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα, στο χωριό Νατά  της επαρχίας Πάφου και απέχει 19 χιλιόμετρα ανατολικά της ομώνυμης πόλης, με όλο το προσωπικό και των δύο νηπιαγωγείων και μέλη του Συνδέσμου Γονέων.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ελεύθερη Μέρα . Είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης αλλά και στο λιμάνι της Πάφου και να επισκεφθούμε  το κάστρο της Πάφου που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμανιού της πόλης και χτίστηκε από τους Βυζαντινούς για να προστατεύει το λιμάνι, με στόχο να αντικαταστήσει το Βυζαντινό κάστρο των «Σαράντα Κολώνων».

Το απόγευμα είχαμε μία τελευταία συνάντηση με τις κύπριες συναδέλφους μας. Αποχαιρετιστήκαμε δίνοντας ραντεβού στις 4 Μαΐου 2020 στη Χίο.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Αναχώρησή από Πάφο για Λάρνακα όπου  φύγαμε με πτήση για Αθήνα στις 11:40 και στη συνέχεια στις 18:05 από Αθήνα για Χίο.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:https://www.mixbook.com/photo-books/interests/1-erasmus-21364901?vk=S7jw8ZqmOIVhhAwblnpP