Καθώς κοιτάμε μπροστά σε μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές, μία από τις μεγάλες προκλήσεις είναι να βρούμε πώς να παρέχουμε υγιεινή και βιώσιμη τροφή στους αστροναύτες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ESA υποστήριξε δύο ερευνητικές ομάδες για να διερευνήσουν τη δυνατότητα καλλιέργειας κρέατος στο διάστημα.
Ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν να προσδιορίσουν εάν το καλλιεργούμενο κρέας, δηλαδή η καλλιέργεια κρέατος σε βιοαντιδραστήρες χρησιμοποιώντας πραγματικά ζωικά κύτταρα, είναι μια βιώσιμη επιλογή για το διάστημα, ως πηγή πρωτεΐνης τροφής που μπορεί να παραχθεί επιτόπου. Τον περασμένο χρόνο, οι επιλεγμένες ομάδες, η μία αποτελούμενη από τη γερμανική εταιρεία yuri και το Πανεπιστήμιο Reutlingen και η άλλη από τις βρετανικές εταιρείες Kayser Space, Cellular Agriculture και Campden BRI , είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω αυτήν την ιδέα με χρηματοδότηση από το στοιχείο Discovery των Βασικών Δραστηριοτήτων της ESA.

Το καλλιεργούμενο κρέας θα προσφέρει την ευκαιρία παραγωγής φρέσκων και οικείων προϊόντων κρέατος in situ. Ο μηχανικός της ESA Paolo Corradi εξηγεί: “Η εστίαση είναι να παρέχουμε στους αστροναύτες θρεπτική τροφή κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων αποστολών μακριά από τη Γη, ξεπερνώντας την τυπική διετή διάρκεια ζωής των παραδοσιακών συσκευασμένων προμηθειών. Δεδομένων των περιορισμένων πόρων στο διάστημα, η καλλιέργεια φρέσκων τροφίμων στο Το situ θα ήταν απαραίτητο για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της αυτάρκειας μιας αποστολής και θα μπορούσε επίσης να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στο πλήρωμα».
Για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, οι βρετανικές και γερμανικές ομάδες εργάστηκαν ανεξάρτητα, συγκρίνοντας τις υπάρχουσες εναλλακτικές τροφές με πρωτεΐνες που μελετήθηκαν στο διάστημα, όπως φυτά και φύκια, με το καλλιεργημένο κρέας από άποψη θρεπτικής αξίας. Πρότειναν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος και τεχνολογίες βιοαντιδραστήρα.
Τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας είναι – και φαίνονται πολλά υποσχόμενα. «Μετά την ανάλυσή τους, και οι δύο ομάδες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα και προτείνουν ότι η ιδέα της παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος στο διάστημα δεν είναι τραβηγμένη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα», προσθέτει ο Paolo.
Η ESA εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βελτιώσουν τις βιοδιεργασίες και τη χρήση των μεταβολικών πόρων στο διαστημόπλοιο. «Η ESA επενδύει σημαντικές προσπάθειες στην έρευνα προηγμένων συστημάτων υποστήριξης ζωής», εξηγεί η Christel Paille, μηχανικός υποστήριξης ζωής της ESA και μέρος των δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος. “Δημιουργούμε πρωτότυπα εδάφους για να διερευνήσουμε, για παράδειγμα, συστήματα κλειστού βρόχου που ανακτούν θρεπτικά συστατικά και ανακυκλώνουν τα μεταβολικά απόβλητα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στην παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος για την ανάκτηση του θρεπτικού μέσου που δίνουμε στα κύτταρα.
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε να ταΐζουμε τους αστροναύτες με αυτόν τον τρόπο. Ο Paolo προσθέτει: «Είναι κάτι που είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, γι’ αυτό προτείναμε έναν οδικό χάρτη που σκιαγραφεί τα βήματα που απαιτούνται για την πρόοδο των απαραίτητων τεχνολογιών και την κάλυψη των σημερινών κενών γνώσης».
«Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα προσαρμόζονται στην αλλοιωμένη βαρύτητα και ακτινοβολία», συνεχίζει ο João Garcia, ερευνητής της ESA στο καλλιεργημένο κρέας για διαστημικές εφαρμογές. «Χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις που είναι διαθέσιμες στην ESA, σύντομα θα ξεκινήσουμε πειράματα για να κατανοήσουμε αυτές τις επιπτώσεις».
Ενώ εξετάζουμε το καλλιεργημένο κρέας για τη διατροφή των αστροναυτών στο διάστημα, γίνεται επίσης μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού στη Γη. Αν και θα απαιτηθούν περαιτέρω εξελίξεις και αλλαγές νοοτροπίας προτού διαδοθεί ευρέως, πρόσφατα έχουν επιτευχθεί σημαντικά ορόσημα. Μερικά παραδείγματα είναι η θετική αξιολόγηση για το καλλιεργούμενο κρέας που παρουσιάζεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών FAO και ΠΟΥ και η πλήρης ρυθμιστική έγκριση για δύο εταιρείες να πωλούν προϊόντα καλλιέργειας κοτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να χορηγεί παρόμοιες εγκρίσεις και η έρευνα να προχωρά γρήγορα», συνεχίζει ο Paolo «Η αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη βιομηχανία, καθιστώντας το συμβατικό μοντέλο παραγωγής κρέατος ξεπερασμένο Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ιστορική ευκαιρία να απομακρυνθούν από την εκτροφή και τη θανάτωση ζώων, μια πολύ αναποτελεσματική διαδικασία παραγωγής τροφής, μη βιώσιμη για τον πλανήτη, επικίνδυνη για την υγεία μας και αυξανόμενες ολοένα και περισσότερες ηθικές ανησυχίες στον πληθυσμό».
Η παραδοσιακή παραγωγή κρέατος αποτελεί πράγματι τεράστια απειλή για το περιβάλλον, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην αποψίλωση των δασών, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση, εκτός από τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού και γης. Επιπλέον, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών και προκαλεί κακοποίηση και ταλαιπωρία ζώων. Καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο αυτά τα ζητήματα, το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να γίνει μια ενδιαφέρουσα και σημαντική εναλλακτική λύση.
Η συνεχής έρευνα της ESA στον τομέα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει, μέσω της μεταφοράς διαστημικής τεχνολογίας σε εφαρμογές εδάφους, σε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος. Αυτό θα οδηγήσει σε μια τόσο αναγκαία μετάβαση που θα αποφέρει τεράστια οφέλη στον πλανήτη και στους ανθρώπους, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της ESA στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.