8 Μάρτη. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

fem
Αφιερωμένο στις Γυναίκες της Πληροφορικής
Χάρη στην Betty Holberton προστέθηκαν τα αριθμητικά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο, καθιερώθηκε η χρήση του γκρι-μπεζ χρώματος στα εξωτερικά μέρη των υπολογιστών και ήταν αυτή που εφηύρε το σημείο διακοπής προγράμματος (breakpoint) κατά τη διάρκεια που εργαζόταν στον υπολογιστή ENIAC!
Η Betty Holberton, η οποία γεννήθηκε στις 07.03.1917 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ήταν μια από τις έξι βασικές προγραμματίστριες του ENIAC, μαζί με τις Kathleen Antonelli, Ruth Teitelbaum, Frances Spence, Marlyn Meltzer και Jean Bartik.
Την πρώτη ημέρα των μαθημάτων της στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η καθηγήτρια μαθηματικών της, την ρώτησε αν θα ήταν καλύτερα να είναι στο σπίτι μεγαλώνοντας παιδιά! Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη -και όπως πολλοί την εποχή εκείνη- έτσι και η καθηγήτρια της ένιωθε ότι οι νέες είχαν καθήκον για τη χώρα να μεγαλώσουν τα παιδιά, παρά να σπουδάσουν. Η Holberton δεν πτοήθηκε από τα λεγόμενα της καθηγήτριας της και συνέχισε την φοίτησή της, σπουδάζοντας δημοσιογραφία, διότι ήταν ένας από τους λίγους τομείς «ανοιχτούς» για τις γυναίκες που ήθελαν να κάνουν καριέρα τη δεκαετία του 1940. Επίσης, σκέφθηκε ότι αυτό το επάγγελμα θα της επέτρεπε να ερευνήσει και να γράψει για οποιοδήποτε θέμα που την ενδιέφερε.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός χρειάστηκε εξειδικευμένους ανθρώπους για τον υπολογισμό των βαλλιστικών τροχιών. Οι άντρες ήταν η πρώτη επιλογή, αλλά πολλοί πολεμούσαν στο εξωτερικό, οπότε ο στρατός απευθύνθηκε στις γυναίκες που φοιτούσαν στα Πανεπιστήμια. Η Holberton προσλήφθηκε από το Moore School of Engineering για να εργαστεί στην ομάδα των «ανθρώπων υπολογιστών» και σύντομα επιλέχθηκε να είναι μία από τις έξι γυναίκες που θα προγραμμάτιζαν τον υπολογιστή ENIAC για τις ανάγκες του εργαστήριου του Ballistic Research Laboratory. Η δουλειά τους, ήταν τόσο κρίσιμη και η ύπαρξη του υπολογιστή ENIAC τόσο απόρρητη, που στην αρχή δεν τις επέτρεπαν να μπουν στο ίδιο δωμάτιο με τον υπολογιστή και αντ’ αυτού, εργαζόντουσαν σε ένα κοντινό δωμάτιο.
Η Holberton μεγάλωσε τις δύο κόρες της, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν σε θέσεις με υψηλές απαιτήσεις. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε στο Remington Rand και στο National Bureau of Standards και ήταν η επικεφαλής του ερευνητικού τομέα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο David Taylor Model Basin (ψάξτε για αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό) το 1959.
Ενώ εργαζόταν για την ανάπτυξη του υπολογιστή UNIVAC, η Holberton σχεδίασε τη διάταξη ενός πίνακα ελέγχου όπου τα αριθμητικά πλήκτρα θα τοποθετούνταν στη δεξιά μεριά του πληκτρολογίου. Επίσης, πρότεινε και έπεισε τους μηχανικούς να αντικαταστήσουν το μαύρο εξωτερικό χρώμα του υπολογιστή με ένα γκρι-μπεζ τόνο. Αυτές οι δύο προτάσεις, τα επόμενα χρόνια είχαν καθολική χρήση στον σχεδιασμό των υπολογιστών για δεκαετίες μετά τη δουλειά της.
maxresdefault
Η Holberton δημιούργησε το βοηθητικό πρόγραμμα Sort Merge Generator (για ταξινόμηση εγγραφών σε ένα αρχείο σε καθορισμένη σειρά και συγχώνευση αρχείων…) στον υπολογιστή Univac I. Επίσης, δημιούργησε το πρώτο πακέτο στατιστικής ανάλυσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την απογραφή των Η.Π.Α. του 1950. Επιπροσθέτως, συνεργάστηκε με τον John Mauchly για να αναπτύξει τις οδηγίες C-10 για τον υπολογιστή BINAC, οι οποίες θεωρούνται από ορισμένους πρότυπο όλων των σύγχρονων γλωσσών προγραμματισμού. Εργάστηκε επίσης σε υπολογιστές PDP-8 της DEC.
Ποτέ δεν παραιτήθηκε από την καριέρα της, έγινε μέλος της ομάδας της COBOL όπου και συνεργάστηκε με την Grace Hopper. Επίσης, βοήθησε στη σύνταξη των προτύπων για τη FORTRAN.
Το 1997, η Holberton ήταν η μόνη από τις έξι προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC, η οποία έλαβε το βραβείο Augusta Ada Lovelace, το σπουδαιότερο βραβείο της Ένωσης Γυναικών στην Πληροφορική των ΗΠΑ. Επίσης το 1997, η Holberton έλαβε το βραβείο IEEE Computer Pioneer από την IEEE Computer Society για την ανάπτυξη του SORT / MERGE.
Η Holberton πέθανε τον Δεκέμβριο του 2001 σε ηλικία 84 ετών.

Αφήστε μια απάντηση