Την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας , στο εργαστήριο πληροφορικής, το διαδικτυακό σεμινάριο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού στους μαθητές του τμήματος Β1 (που φέτος εκπονούν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα “Η επίδραση του ρέματος της Πυλαίας στο μικροκλίμα της περιοχής”) . Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Tο Κλίμα Αλλάζει! Εμείς;»
Πραγματικά, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια όλο και μας απασχολούν περισσότερο. Από τον τρόπο παραγωγής και χρήσης της ενέργειας, τις καταναλωτικές και διατροφικές μας συνήθειες, ως την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και τις επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, την οικονομία και την υγεία, η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με όλα, καθώς οι συνέπειές της αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, εξαιρετικά σημαντικό, πολύ καλά μελετημένο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται ότι χωρίς δράση για τον μετριασμό της σήμερα, η προσαρμογή στις επιπτώσεις της στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και δαπανηρή.
Αν και με καθυστέρηση, η κοινωνία, περισσότερο ευαισθητοποιημένη σήμερα, στρέφεται στην εκπαιδευτική κοινότητα ως μέρος της απάντησης στην κλιματική αλλαγή. Σημαντικοί οργανισμοί όπως οι ΟΗΕ, UNEP, UNESCO, UNICEF συμφωνούν ότι η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία αποτελεί το πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για την προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής (UNESCO/UNEP, 2011) αφού καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, δεξιότητες, καθώς και τις στάσεις και τις αξίες που προωθούν την ανάληψη ευθύνης και ενδυναμώνουν τα άτομα και τις κοινότητες να πάρουν ενημερωμένες και υπεύθυνες αποφάσεις.
Οι μαθητές, που είναι αυτοί που θα υποστούν εντονότερα στη διάρκεια της ζωής τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει επειγόντως να γνωρίσουν τι προκαλεί την αλλαγή του κλίματος, την ανάγκη για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να διδαχθούν εναλλακτικές και βιώσιμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους. Οι μαθητές αντιπροσωπεύουν επίσης ένα τμήμα της κοινωνίας, που μπορεί ευκολότερα από τους μεγάλους να εκπαιδευτεί για την κλιματική αλλαγή και μάλιστα με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, καθώς:
-
Συμμετέχουν στην σχολική εκπαίδευση μέσα από την οποία μπορούν να έχουν την εκπαίδευση που χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή.
-
Είναι πιο δεκτικοί από τις παλαιότερες γενιές στην ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
-
Μπορούν να επηρεάσουν τους ενήλικους παροτρύνοντας τους για αλλαγή της συμπεριφοράς τους και ανάληψη δράσης (Lawson et al., 2018, Lawson et al., 2019, Hornsey et al., 2016). Για παράδειγμα, προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωσαν τις συμπεριφορές εξοικονόμησης ενέργειας τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και των γονέων τους.
Έτσι η υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων, φαίνεται πως η έκθεση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια προσέγγιση αλλάζει θετικά τις γνώσεις, τις πεποιθήσεις, τη συμμετοχή και τη συμπεριφορά των νέων και συμβάλλει στο μετασχηματισμό τους σε επιστημονικά ενημερωμένα άτομα με μεγαλύτερη δέσμευση για επίλυση των ζητημάτων κλιματικής αλλαγής, με ενδιαφέρον για προσωπική δράση και για πολιτικές και καταναλωτικές διεκδικήσεις
Περισσότερα: https://kpekordeliou.wixsite.com/gamesclimatechange
***
Και ένα πείραμα για να καταλάβουμε την κλιματική αλλαγή
Η τήξη των πάγων
Η τήξη των πάγων της Γης είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αφορά στους δύο πόλους της Γης και περιοχές που υπάρχουν παγετώνες, όπως η Γροιλανδία, που θεωρείται επίσης το «Σημείο Μηδέν» για τις συνέπειες της τήξης των πάγων από την επιστημονική κοινότητα.
Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει και μάλιστα σήμερα αυτό συμβαίνει με ρυθμό κατά 57% ταχύτερο, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.
Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί πως το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, εφόσον λιώσει, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 60 μέτρα παγκοσμίως – γεγονός ολέθριο για τον άνθρωπο. Το όριο που θέτουν οι επιστήμονες όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου για το επόμενο διάστημα, την ώρα που η αναθεωρημένη Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει η αύξηση αυτή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Στην ίδια μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής μπορεί να αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τις περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στις ακτές, όπως το Μπαγκλαντές.
«Η κατάρρευση των στρωμάτων πάγου είναι μη αναστρέψιμη για χιλιάδες χρόνια και αν το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής γίνει ασταθές, θα μπορούσε να συνεχίσει να υποχωρεί για αιώνες» δήλωσε ο Ντάνιελ Μ. Γκίλφορντ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, του Rutgers Earth System Science & Policy Lab. «Αυτό ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούνται στρατηγικές μείωσης των εκπομπών, όπως η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η φυσικός Όλγα Μιχαλοπούλου του Perimeter Int του Καναδά μας δείχνει ένα απλό πείραμα που μπορεί να γίνει στην σχολική τάξη για να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Πηγές :
Mathesis.gr : https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Physics+Eur2.1+21B/about?fbclid=IwAR14GNpUnQ_Qmxh5UKb_OJ_UUcAJoehQc9vEioOtmEkI75L37i5OX8KQLHA
cnn.gr: https://www.cnn.gr/perivallon/story/272954/oi-pagoi-tis-gis-lionoyn-pio-grigora-apo-pote-giati-to-2060-theoreitai-orosimo