Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).
Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται το σχολείο μας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 αφιερώνει δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προαναφερόμενη Ημέρα Μνήμης με σχετικές δράσεις συμμετέχοντας διαδικτυακά, όπως  επιτρέπεται από τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID 19 με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Ακολουθούν τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες από τις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού,55α Δημήτρια, 05-26 Οκτωβρίου 2020) υπό τον τίτλο «Μη με ξεχάσετε». Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης.

Μέρος 1ο 

«Μη με ξεχάσετε» – Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-1/?do=theater

 

Μέρος 2ο 

«Μη με ξεχάσετε» – Περίκλειστοι

https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-2/?do=theater

 

Μέρος 3ο

«Μη με ξεχάσετε» – Adio Kerida – Αντίο Αγαπημένη

https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-3/?do=theater

 

Και από το αρχείο της ΕΡΤ

ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021- Μια μεγάλη γιορτή με κεντρικό μήνυμα

“Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο”

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.
Φέτος η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 9 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση- γιορτή και προσκαλεί εκπαιδευτικούς μαζί με τους μαθητές τους να την παρακολουθήσουν. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και η διάρκεια της είναι 60 λεπτά (10:00 π.μ. – 11:00 π.μ.)

Για όσους δεν ειναι εκπαιδευτικοί και θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, θα μεταδοθεί και ζωντανά (με live streaming) μέσω της υπηρεσίας Ζωντανών Μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (https://video.sch.gr/live).

Περισσότερα εδώ 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σχολείο μας, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-21,  λόγω πανδημίας , η ομάδα ρομποτικής λειτουργεί  εξ αποσπάσεως.

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε φέτος με Arduino σε περιβάλλον προσομοιωτή

Το μάθημα βρίσκεται εδώ https://eclass11.sch.gr/courses/1901051388/

Στο πρόγραμμα αυτό πραγματοποιούνται μια σειρά από δραστηριότητες με την μεθοδολογία project βασισμένα σε φαινόμενα ή γεγονότα του άμεσου ή φυσικού περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας την πλακέτα Arduino σε διαδικτυακό περιβάλλον με την πλατφόρμα Tinkercad.

Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί την προηγούμενη γνώση απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων και γι’ αυτό προτείνεται περισσότερο σε μαθητές/τριες Γ΄Γυμνασίου.

Συνδυάζει τον Προγραμματισμό, τις  Φυσικές επιστήμες και την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με αισθητήρες  (STEM) σε προσομοιωτή  ( δεν απαιτεί δηλαδή απαιτεί φυσικό εξοπλισμό ).  Αν κάποιος διαθέτει και εξοπλισμό μπορεί να  εφαρμόσει τα παραδείγματα, με φυσικό τρόπο, όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε στο σχολείο δια ζώσης.

Κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνει ένα παράδειγμα, το  οποίο μπορεί να υλοποιείται ασύγχρονα  όποτε μπορεί ο/η μαθητής/τρια.

Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 13.30 μέχρι 14.10 .

Όσοι και όσες μαθητές και μαθήτριες ενδιαφέρεστε, κάνετε αίτηση εγγραφής.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εθελοντική.

Περισσότερες πληροφορίες στο email  epatkou@sch.gr

Τι συμβαίνει τον Ιανουάριο 2021 με τους πλανήτες;

Η νέα χρονιά ξεκινά με τον πλανήτη Γη στο πλησιέστερο σημείο στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, που ονομάζεται περιήλιο, στις 2 Ιανουαρίου. Όπως έχετε μάθει στο σχολείο  η Γη περιστρέφεται σε μια ορισμένη απόσταση από τον Ήλιο και  η τροχιά της είναι σχεδόν κυκλική. Η μέση απόσταση από τη Γη προς τον Ήλιο ονομάζεται αστρονομική μονάδα, αλλά επειδή η τροχιά μας δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαστε λίγο πιο κοντά στον Ήλιο και μερικές φορές πιο μακριά.

Η Γη φτάνει στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς γύρω από τον Ήλιο, που ονομάζεται περιήλιο στις 2 Ιανουαρίου. Ο Ήλιος δεν θα εμφανιστεί αισθητά μεγαλύτερος στον ουρανό – μόνο περίπου 3% μεγαλύτερο. (Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τον Ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία των ματιών. Θυμηθείτε, τα γυαλιά ηλίου δεν επαρκούν για να δείτε τον Ήλιο.)

πηγή: https://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1645

 

 

Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο το 2021 με έναν έξυπνο αλγόριθμο



Λήψη αρχείου