Για 7η συνεχή χρονιά (2020) το σχολείο μας πήρε μέρος  στον  διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής  FirstLegoLeague και προκρίθηκε για τον παγκόσμιο διαγωνισμό, ο οποίος  όμως λόγω της κατάστασης με την επιδημία κορονοϊού ματαιώθηκε. Μένουμε με την αίσθηση ότι πήγαμε πολύ καλά στις προκλήσεις που είχαμε, μάθαμε πολλά, γνωρίσαμε άλλες ομάδες και συνεργαστήκαμε με αυτές, και περάσαμε πολύ όμορφα.

Η φετεινή πρόκληση με τον θέμα CITY SHAPER έβαζε ως ζητήματα προς διερεύνηση, το κλίμα, την ποιότητα ζωής στην πόλη, την ποιότητα ζωής  για τον πληθυσμό με ειδικές ανάγκες, τις μεταφορές , τις επικοινωνίες, τον σχεδιασμό των πόλεων, τα κτίρια, τους δρόμους, τα πάρκα κλπ. Αυτές οι προκλήσεις σχεδιάζονται από τα παιδιά  μέσα από δραστηριότητες STEM (Science, Technology, Engineering και Math) και όλα αυτά τα μαθαίνουν καλλιεργώντας πολύτιμες δεξιότητες ζωής (corevalues, όπως σεβασμός, ομαδικό πνεύμα, συνεργασία κλπ).

Ο διαγωνισμός προκαλεί τα παιδιά να σκέφτονται σαν επιστήμονες και σαν μηχανικοί. Οι ομάδες καλούνται να επιλέξουν και να επιλύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα στο Πρόγραμμα Καινοτομίας (project).  Επίσης κατασκευάζουν, δοκιμάζουν και προγραμματίζουν ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LEGO® MINDSTORMS® για να λύσουν ένα σύνολο αποστολών στο ROBOTGAME, που είναι η κορυφαία προκληση για τον διαγωνισμό.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εμπειρίας τους, οι ομάδες  λειτουργούν με τις αρχές των CoreValues, γιορτάζοντας την ανακάλυψη, την ομαδική εργασία και  με ευγενή επαγγελματισμό. Η πρόταση της δικής μας ομάδας (RoboPyl) ήταν ο έξυπνος δημόσιος φωτισμός σε μια έξυπνη πόλη, ενώ τις αξίες των core values τις καλλιεργήσαμε μαζί με την ομάδα Cest La vie του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς.

Προπονήτριες της ομάδας: Εύη Πάτκου, Φανή Βασιλικού

*Ευχαριστούμε όλο τον σύλλογο διδασκόντων και ιδιαίτερα την κ. Ελευθερία Καράμπελα για την υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας.

Αγαπητά “φιλομαθή” παιδιά μου γεια σας.

Από το παράθυρο του δωματίου μου στο οποίο είμαι κλεισμένη βλέπω  ένα όμορφο γαλάζιο ουρανό με άσπρα συννεφάκια , ενώ από φωτογραφία που τράβηξαν οι αστροναύτες στη Σελήνη ο ουρανός της φαίνεται μαύρος όπως τον βλέπουμε εμείς το βράδυ.

Θα ήθελα να σας προτείνω να  σκεφτούμε , να ψάξουμε τη βιβλιογραφία  και μιας που ασχολούμαστε με το φως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις.

α)  Γιατί το χρώμα του ουρανού είναι γαλάζιο?

β)  Γιατί το βράδυ ο ουρανός είναι μαύρος?

Για αρχή σας προτείνω τις παρακάτω διευθύνσεις και ότι άλλο βρείτε ψάχνοντας  τα  φαινόμενα , προσέχοντας μόνο να είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/Σκέδαση
  2. https://www.kathimerinifysiki.gr/2016/09/giati-ouranos-mple.html
  3. https://www.youtube.com/watch?v=OT0YBoDJh2k
  4. https://gikasdimitris.blogspot.com/2015/12/blog-post.html
  5. https://www.eef.edu.gr/el/arthra/h-diastoli-tou-sympantos-kai-to-paradokso-tou-olbers/

Καλή έρευνα.

Πανακλερίδου Δέσποινα

(Για οποιαδήποτε επικοινωνία χρησιμοποιήστε  το mail: pana_de@yahoo.gr)

 

 

“Μένουμε σπίτι” και  έχουμε την ευκαιρία να δούμε σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και ιστορίας της επιστήμης που αξίζει να δείτε αν μπορείτε.

Το να μένουμε σπίτι πολλές ώρες μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με δημιουργικά πράγματα. Μια δραστηριότητα τέτοια είναι να βλέπουμε κινηματογραφικές ταινίες που εκτός από διασκέδαση μας φέρνουν πιο κοντά σε θέματα σύγχρονης επιστήμης, αλλά  και ιστορίας των επιστημών, όπως οι παρακάτω που προτείνονται.

1. Interstellar

2. Επαφή

3. GRAVITY

4. APOLLO 11

5. Στενές επαφές τρίτου τύπου

6. The Martian

7. ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ

8.Ο Εξωγήινος

9. Η θεωρία των πάντων

10. Το παιχνίδι της μίμησης

 

Οι επιστήμονες εργάζονται στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραμμα EASEL (Expressive Agents for Symbiotic Education and Learning), το οποίο βοήθησε στη δημιουργία αυτόνομων ρομπότ που μπορούν να αποπερατώσουν επιτυχώς μαθησιακούς στόχους.

Οπως μάλιστα δήλωσε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «EU Research» ο συντονιστής του όλου σχεδίου, Πολ Βερσκούρε, καθηγητής Γνωστικής Επιστήμης και Νευρο-ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Φάμπρα της Βαρκελώνης, «εάν η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερα για την αύξηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και θέλει να φροντίσει ώστε να επιτευχθεί αυτό, τότε η μοναδική λύση είναι η τεχνολογία».

Ετσι, η ομάδα του Βερσκούρε, η οποία απαρτίζεται από 20 επιστήμονες, ανέπτυξε ένα «ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου» για τα ρομπότ-δασκάλους και πλέον μπόρεσε να τα βάλει στις τάξεις. «Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να διαβάσουν και να απαντήσουν εκτιμώντας τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των μαθητών, αλλά και να προσαρμόσουν τις απαντήσεις τους σε αυτό το πλαίσιο. Πρόκειται για κάτι μοναδικό, καθώς το ρομπότ είναι απολύτως αυτόνομο και μαθαίνει από τον μαθητή» πρόσθεσε ο Βερσκούρε.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πηγή: Μαθητικός Λογαριασμός στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Με τα σχολεία κλειστά, δεν σημαίνει πως η εκπαιδευτική διαδικασία διακόπτεται. Μπορεί να συνεχιστεί  και μέσα από τα εργαλεία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. (www.sch.gr) . Αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για μαθητές και μαθήτρες πρέπει να γίνει εγγραφή από τον κηδεμόνα.  Θα χρειαστείτε τον αριθμό μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας (ΑΜΜ) που μπορείτε να τον δείτε στον έλεγχο προόδου. Αν δεν τον βρίσκετε επικοινωνήστε με το σχολείο, στέλνοντας email στη διεύθυνση mail@1gym-pylaias.sch.gr . Δείτε τις οδηγίες εδώ.

Πόσο σίγουροι είστε ότι πλένετε σωστά τα χέρια σας; Συχνό πλύσιμο χεριών δεν σημαίνει απαραίτητα καθαρά χέρια, αλλά, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει τρόπος για να νιώθετε ασφαλείς ότι τα χέρια σας είναι πραγματικά καθαρά;

Πλένετε τα χέρια σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αν πάλι δεν γνωρίζετε τον τρόπο για «χειρουργικό» πλύσιμο χεριών, δείτε πώς στο βίντεο που ακολουθεί

Ignaz Semmelweis: Ο γιατρός που ανακάλυψε το πλύσιμο των χεριών

Ο Γερμανοούγγρος μαιευτήρας Ignaz Semmelweis έσωσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιατρικής.

Είναι ο άνθρωπος που μας έμαθε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας. Ωστόσο οι συνάδελφοί του δεν τον αντιμετώπισαν με τον δέοντα σεβασμό.

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε έγκλειστος σε ψυχιατρείο, μετά από ξύλο και βασανιστήρια από τους φύλακές τους. Αιτία θανάτου του ήταν η σηψαιμία.

Το καλοκαίρι του 1665, έτος αποφοίτησης του Νεύτωνα από το Trinity College, μια συμφορά έπληξε πολλά μέρη στην Αγγλία. Στο Λονδίνο ξέσπασε επιδημία βουβωνικής πανώλης, η οποία αποδεκάτισε τον πληθυσμό του. Κι αυτό συνέβη σε μια ήδη ταραγμένη εποχή, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες του Μεγάλου Εμφυλίου. Δεδομένου ότι το επόμενο έτος ήταν το 1666, που περιείχε τον «αριθμό του θηρίου» της Αποκάλυψης, ο πανικός του πληθυσμού έφτασε στο αποκορύφωμα, και πολλοί ήταν εκείνοι που ερμήνευαν τα γεγονότα ως εκπλήρωση των προφητειών για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας.
Καθώς εξαπλωνόταν η επιδημία άρχισαν να εφαρμόζονται διάφοροι περιορισμοί. Την 1η Σεπτεμβρίου 1665, οι αρχές του Καίμπριτζ απαγόρευσαν κάθε δημόσια συγκέντρωση. Στις 10 Οκτωβρίου, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου διέκοψε τα κηρύγματα στην Great St. Mary’s και τα μαθήματα στις δημόσιες σχολές. Επιπλέον, διευκόλυνε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να φύγουν για την επαρχία, μακριά από την ασθένεια.
Επί οκτώ μήνες το πανεπιστήμιο ήταν σχεδόν έρημο. Οι αρχές των αστικών κέντρων, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, υιοθέτησαν μια σειρά μέτρων: για παράδειγμα, απαγόρευσαν να επισκέπτονται τις πόλεις τους οι ταξιδιώτες και υπέβαλαν σε αυστηρή καραντίνα τους φορείς.
Πολλοί φοιτητές επιχείρησαν να συνεχίσουν την οργανωμένη μελέτη μετακομίζοντας μαζί με τους επόπτες τους σε κάποιο γειτονικό χωριό. Καθώς ο Νεύτωνας ήταν απολύτως ανεξάρτητος στις σπουδές του, δεν ακολούθησε αυτή την πρακτική. Το καλοκαίρι του 1665 αναχώρησε για το πατρικό του σπίτι στο Γούλσθροπ.

To πατρικό σπίτι του Νεύτωνα στο Γούλσθροπ

Εκεί, στην ηρεμία της επαρχίας και αναμένοντας τη λήξη της επιδημίας, επιδόθηκε απερίσπαστος στις μελέτες του. Συχνά περνούσε τις ώρες του σκεπτόμενος στον κήπο με τις μηλιές, δίπλα στο σπίτι του. Η ιστορία του μήλου που έπεσε στο κεφάλι του … και έτσι ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας, υποτίθεται πως διαδραματίστηκε στην ύπαιθρο του Γούλσθροπ. Ο Νεύτωνας αναφέρεται στα χρόνια της επιδημίας ως εξής:
«Στις αρχές του έτους 1665 βρήκα τη μέθοδο της προσεγγιστικής σειράς και τον κανόνα για την αναγωγή οποιουδήποτε διωνύμου σε μια τέτοια σειρά. Τον Μάιο του ίδιο χρόνου βρήκα τη μέθοδο των εφαπτομένων των Γκρέγκορυ και Slusius, και τον Νοέμβριο κατείχα την ευθεία μέθοδο των ροών [1] και τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου τη θεωρία περί χρωμάτων και τον επόμενο Μάιο έφτασα στην αντίστροφη μέθοδο των ροών. Και τον ίδιο χρόνο άρχισα να σκέφτομαι πως η βαρύτητα εκτείνεται έως την τροχιά της Σελήνης και (έχοντας βρει πώς να υπολογίσω τη δύναμη με την οποία [ένα] σφαιρικό σώμα που περιστρέφεται στο εσωτερικό μιας σφαίρας πιέζει την επιφάνεια της σφαίρας) από τον κανόνα του Κέπλερ για τις περιόδους περιφοράς των πλανητών που λέει ότι το τετράγωνο των χρόνων αυτών είναι ανάλογο προς τον κύβο της απόστασής τους από το κέντρο της τροχιάς τους, συμπέρανα ότι η δύναμη που κρατά τους πλανήτες στην τροχιά τους πρέπει [να είναι] αντιστρόφως ανάλογη προς το τετράγωνο της απόστασής τους από το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται: και έτσι συνέκρινα τη δύναμη που απαιτείται για να κρατηθεί η Σελήνη στην τροχιά της με τη δύναμη της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης, και βρήκα παρόμοια αποτελέσματα. Όλα αυτά έγιναν στα δύο χρόνια της επιδημίας 1665-1666. Γιατί εκείνη την περίοδο ήμουν στην ακμή της δημιουργικής μου ικανότητας και έδινα τότε σημασία στα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία περισσότερο από ποτέ.»

[1] fluxions: Πρόκειται για όρο που έπλασε ο Νεύτωνας και εκφράζει τον ρυθμό μεταβολής (ή αλλιώς την παράγωγο ως προς τον χρόνο)

πηγή: Richard Westfall, «Η ζωή του Ισαάκ Νεύτωνα», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναδημοσίευση από το blog:   https://tinanantsou.blogspot.com/ “Πειράματα Φυσικής με απλά υλικά”