Προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους, ενήλικες
& για νέους με αναπηρίες 12-30 ετών

Τώρα νέα τμήματα και για τη βρεφική ηλικία!

Τα Θεατρικά Εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδοςσυνεχίζουν και φέτος για 4η χρονιά, διοργανώνοντας για πρώτη φορά τμήματα και για τη βρεφική και μεταβρεφική ηλικία.
Παράλληλα, συνεχίζουν όλα τα τμήματα για προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους με νέο τμήμα για  νήπια τώρα και στη Μονή Λαζαριστών.
Τα τμήματα των ενηλίκων και των νέων με αναπηρίες που ξεκίνησαν την περσινή χρονιά, πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εργαστηρίων και για την περίοδο 2018 – 2019, με δύο νέα τμήματα για τους ενήλικες και στη Μονή Λαζαριστών.

Οι εγγραφές αρχίζουν Τρίτη 2 Οκτωβρίου με την τιμολογιακή πολιτική να παραμένει στα περσινά επίπεδα.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου.

Ξεναγήσεις

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018|Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | 18.00

Δράση “Διαδρομές” στο πλαίσιο της Photobiennale: Ξενάγηση από επιμελητή του Μ.Φ.Θ. στην έκθεση με φωτογραφίες του Μανώλη Φατσέα “Πρόσωπα των Κυθήρων”.

 

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018 «Πνοές Ανέμων»

 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018
Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στις 12.00

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με τίτλο Το «αέριον γένος» των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών. 

Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ. Παναγιώτης Καμπάνης.

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

Διαλέξεις

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» | 20.00

Διάλεξη της Δρος κ. Σ. Σδρόλια, Διευθύντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με τίτλο «Τα μοναστήρια των Αγράφων».

Διοργάνωση: Σ.Φ.Μ.Β.Π.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Εργαστήριο εκμάθησης αρχαίας ελληνικής μουσικής

Σάββατο 6 Οκτωβρίου και Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Ο Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού SEIKILO μαζί με την Οργανοποιία Αναστάσιος – Luthieros Music Instruments, το εργαστήριο Ήχου του τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το μοναδικό αφιέρωμα στην Αρχαία Ελληνική μουσική στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Συνέδρια-Ημερίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» | 18.30-20.00

Συνέδριο/στρογγυλή τράπεζα Ισπανικής Πρεσβείας “Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες, σωτήρας των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης” στο πλαίσιο της έκθεσης «Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα».

 

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 | Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» | 16.00

15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (ΧΕΕΕ) με τίτλο: «Η Χαρτογραφία των Κρίσεων»

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

 

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 | Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» | 20.00

“Ίχνη – υφές” έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: έως 18 Νοεμβρίου 2018.

Περιοδική έκθεση

5 έως 19 Οκτωβρίου 2018 | Αίθριο

“Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα”. Φωτογραφική έκθεση της Ισπανικής Πρεσβείας σε συνεργασία με το Μουσείο.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις

«Πόλεις- Εικόνες».

Έκθεση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με εικαστικά έργα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Χώρος υποδοχής Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου 2018

 

Φωτογραφική έκθεση του Μανώλη Φατσέα “Πρόσωπα των Κυθήρων” σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας στο πλαίσιο της  Photobiennale 2018 

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2018

 

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις μας στην ιστοσελίδα www.mbp.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής διημερίδα «Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918:

η πόλη και οι αναπαραστάσεις της»

«Περιχαρακωμένο στρατόπεδο», «Μικρή αδερφή της Κωνσταντινούπολης», «Mαργαριτάρι του Αιγαίου», «Πολυπόθητη πόλη». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για χρόνια εγκλωβισμένη στα παραπάνω στερεότυπα, η πόλη στα μετόπισθεν του «ξεχασμένου», όπως έχει συχνά χαρακτηριστεί, Μακεδονικού Μετώπου (1915-1918) θα αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης της διεθνούς διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν πώς είδαν τη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ξένοι στρατιώτες της Στρατιάς της Ανατολής, τις σχέσεις των κατοίκων με τις χιλιάδες στρατιωτών που εγκαταστάθηκαν στην περιφέρεια της πόλης, επιχειρώντας παράλληλα να εγγράψουν το παράδειγμα της παρουσίας της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη στον ευρύτερο λόγο για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διεθνής διημερίδα αποτελεί παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: H Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)» (έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαϊδου) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου 2018).

Πρόκειται για μία διοργάνωση του Μουσείου σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα της διημερίδας εντάσσεται και η τελετή για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ανακωχή της Θεσσαλονίκης (29 Σεπτεμβρίου 1918) στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Ζέιτενλικ, παρουσία της Υφυπουργού Άμυνας, κυρίας Geneviève Darrieussecq.

28-29 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης

Είσοδος Ελεύθερη

Γλώσσες εργασίας: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά (ταυτόχρονη μετάφραση θα είναι διαθέσιμη)

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβάλλεται η ταινία αρχείου του 1916 με τίτλο “Ο Ιταλικός Ναυτικός Στόλος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης”, της Ταινιοθήκης του Friuli, που παραχωρήθηκε από τον κ. Βασίλειο Κονιόρδο, Πρόεδρο της Δ.Ε. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφ. Στρατού 2, 54013 Θεσσαλονίκη

+30 2313306400, fax  2313306402, EmaiL: mbp@culture.gr

Europe Code Week 2018

CodeAthon
Βελτιώστε το παιχνίδι & παίξτε
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού
Βασισμένο στον Κώδικα Scratch – Για μαθητές 8-16 ετών

– Οι εγγραφές ξεκίνησαν – Προλάβετε τη θέση σας!
– Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής
– 18, 19 & 20 Οκτωβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα & Τρίκαλα

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το CodeAthon, την πρωτοβουλία για προγραμματισμό κώδικα από μαθητές, που διοργανώνεται τον Οκτώβριο σε 4 ελληνικές πόλεις από τους οργανισμούς STEM Education και WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, στο πλαίσιο του Europe Code Week 2018. Το CodeAthon συνδιοργανώνεται και υλοποιείται από την ΟΤΕ Academy, το ACT-American College of Thessaloniki, τον Δήμο Τρικκαίων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στόχος του CodeAthon είναι να παροτρύνει τους μαθητές ηλικίας 8-16 ετών να αποκτήσουν μία δημιουργική στάση απέναντι στον προγραμματισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες, αλλά και να ενισχύσουν την ομαδικότητά τους.

Το θέμα;
Ένα…ημιτελές παιχνίδι που ζητά να τελειοποιηθεί!
Τον Σεπτέμβριο 2018, δηλαδή ένα μήνα πριν από το CodeAthon, στις συμμετέχουσες ομάδες θα αποσταλούν ο κώδικας Scratch και το ΚωδικΌραμα ενός παιχνδιού με τηλεχειριζόμενα εικονικά ρομποτικά οχήματα. Το παιχνίδι όμως θα είναι ημιτελές! Οι ομάδες καλούνται να σκεφτούν τρόπους για να το ολοκληρώσουν και να το μετατρέψουν σε μία διασκεδαστική παιγνιώδη εμπειρία.

Την ημέρα διεξαγωγής του CodeAthon, τον Οκτώβριο 2018, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους 4 ώρες για να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Για να το κάνουν αυτό, οι ομάδες μπορούν είτε να εφαρμόσουν τις ιδέες που σκέφτηκαν κατά τον μήνα της προετοιμασίας, είτε να αυτοσχεδιάσουν επί τόπου, με την καθοδήγηση των συνεργατών του STEM Education που θα τους δίνουν συγκεκριμένα προβλήματα προς επίλυση (πχ. πρόσθετες συμπεριφορές που θα βασίζονται σε συμβάντα, ανάπτυξη «οδικών βοηθημάτων», χειρισμός των εικονικών οχημάτων με εξωτερικά χειριστήρια, κατασκευή εικονικών οργάνων μέτρησης, δημιουργία ηχητικού interface, παραγωγή cel animation κ.ά.).

Θα αναδειχθούν νικητές;
Ναι, το παιχνίδι και η μάθηση!
Το CodeAthon δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Ο σκοπός του είναι καθαρά εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός.

Την ημέρα του CodeAthon, παρουσιάστε τις ιδέες σας σε όλους όσοι θα επισκεφθούν το τραπέζι σας, αλλά και μπολιάστε τη σκέψη σας με τις ιδέες των άλλων. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι σας μαζί με άλλους συμμετέχοντες ή θεατές, να καλέσετε όχημα από άλλο συμμετέχοντα για να παίξει με το δικό σας όχημα ή να κάνετε ό,τι άλλο θέλετε και φαντάζεστε. Εμπλακείτε σε ένα μεγάλο brainstorming και μετατρέψτε τη δημιουργική σας σκέψη σε υλοποιήσιμη καινοτομία!

Αντίστοιχα, μετά από την ολοκλήρωση του CodeAthon, τα έργα όλων των ομάδων θα αναρτηθούν δημόσια και θα αποτελέσουν τμήματα ενός αποθετηρίου με ανοικτή πρόσβαση για όλους.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ