24-6-2017

του Σπύρου Μανουσέλη

Στο προηγούμενο άρθρο παρουσιάσαμε τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης στο Μαρόκο απολιθωμένων οστών και λίθινων εργαλείων που ανήκαν σε πρώιμους εκπροσώπους του είδους μας, οι οποίοι ζούσαν εκεί τουλάχιστον 300 χιλιάδες χρόνια πριν (βλ. «Εφ.Συν.», 17/18-6-17).

Η ανακάλυψη αυτή δεν αμφισβητεί ούτε βέβαια διαψεύδει την ευρέως αποδεκτή εξελικτική εξήγηση της προέλευσης του ανθρώπινου είδους από κάποια προανθρώπινα είδη θηλαστικών.

Το ακριβώς αντίθετο: παρέχει πολύ περισσότερο χρόνο -τουλάχιστον 100 χιλιάδες χρόνια επιπλέον!- στις βιολογικές εξελικτικές διεργασίες που διαμόρφωσαν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι πρόσφατες παλαιοανθρωπολογικές ανακαλύψεις και οι νέες τεχνικές της βιολογικής αρχαιολογίας όχι μόνο δεν αμφισβητούν αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τις δαρβινικές εξηγήσεις για την αποκλειστικά ζωική προέλευση του είδους μας.

Επιπλέον, όπως θα δούμε, οι εντυπωσιακές κατακτήσεις των νευροεπιστημών και της εξελικτικής ψυχολογίας έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην πρόοδο της Παλαιοανθρωπολογίας. Πρώτη φορά στην ιστορία μας αρχίζουμε να κατανοούμε τις εγκεφαλικές-εξελικτικές προϋποθέσεις για την ανάδυση του ανθρώπινου νου, δηλαδή του σύγχρονου νοήμονα Homo sapiens.

***********

Συνεχίστε την ανάγνωση

17-6-2017

του Σπύρου Μανουσέλη

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκαν από τα ΜΜΕ τα απρόσμενα παλαιοντολογικά δεδομένα που προέκυψαν από έρευνες στο Μαρόκο.

Τα νέα απολιθωμένα οστά και τα λίθινα εργαλεία που ήλθαν στο φως από αυτές τις έρευνες ανήκουν αναμφίβολα σε μια ομάδα πολύ πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων.

Συνεχίστε την ανάγνωση

spinner

23-6-2017

Το viral παιδικό παιχνίδι και οι στρόβιλοι εκατομμυρίων

 Αίνιγμα παραμένει ακόμα και το ποιος ανακάλυψε καθώς μετά την αλματώδη δημοφιλία πολλοί φαίνεται να διεκδικούν την πατρότητά του

Μια ιδέα που φαίνεται να γεννήθηκε 27 χρόνια πριν, αλλά περίμενε έως τον Μάιο του 2017 για να κατακτήσει τον κόσμο. Το μικρό αυτό παιχνίδι χειρός, που μοιάζει με σβουράκι ή μικρό ανεμιστηράκι, είναι το νέο γκάτζετ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας cool νεανικής εμφάνισης.

Πρόκειται για ένα φορητό γκάτζετ (gadget) που χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό ρουλεμάν για να γυρίζει γρήγορα στις άκρες των δακτύλων. Με διαφορετικά σχέδια, ποικίλους χρωματισμούς και διαρκώς νέα κόλπα που διαφημίζουν οι fun του παιχνιδιού στο Διαδίκτυο, σήμερα το fidget spinner έφτασε με αλματώδη ταχύτητα, μέσα μόνο σε λίγους μήνες, να αντιπροσωπεύει το 17% των παιχνιδιών που πωλούνται καθημερινά στην παγκόσμια αγορά.

Οι λάτρεις του παιχνιδιού θεωρούν ότι λειτουργεί ως αγχολυτικό παρέχοντας διέξοδο στη νευρικότητα και την αμηχανία των χεριών. Επιπλέον διατείνονται ότι βοηθάει στη συγκέντρωση σε παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), νευρικότητα, άγχος.

Είναι αλήθεια πως το στριφογύρισμα μοιάζει λιγότερο επικίνδυνο και πιο κομψό από άλλους τρόπους απασχόλησης των χεριών, που συχνά υιοθετούν νεαρά και όχι μόνο άτομα π.χ. «μάσημα νυχιών, στριφογύρισμα μαλλιών, ακόμα και τσιγάρο κ.ά. Ωστόσο οι απόψεις επιστημόνων και δασκάλων διίστανται σε σχέση με τα οφέλη του στην αντιμετώπιση της νευρικότητας και της αγχολυτικής του δράσης.

 

Αίνιγμα παραμένει ακόμα και το ποιος ανακάλυψε το fidget spinner καθώς μετά την αλματώδη δημοφιλία, και φυσικά τα κέρδη που αποφέρει, πολλοί φαίνεται να διεκδικούν την πατρότητά του.

Πολλοί διεκδικούν την πατρότητα της «νέας μόδας» που έχει κατακλύσει σχολεία και παιδικές χαρές
Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian” εφευρέτης του είναι η Κάθριν Χέτινγκερ, μια χημικός μηχανικός από τη Φλόριντα. Το 1993 ανακάλυψε το πρωτότυπο παιχνίδι ως αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής από την οποία έπασχε, που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, και της επιθυμίας της να συνεχίσει να παίζει με την κόρη της, τότε 7 ετών.Συνεχίστε την ανάγνωση

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1954, σε ηλικία 42 ετών.

Επίσης, ένας άνθρωπος με ζωή μυθιστορηματική και ένα φινάλε, που εν πολλοίς παραμένει μυστήριο.

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 23 Ιουνίου 1912. Το ταλέντο του στα μαθηματικά αποκαλύφθηκε σε ηλικία 13 ετών, παρότι τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν από τους καθηγητές του «ακατάστατα και πρόχειρα».

Η φυσική κλίση του στα μαθηματικά δεν ήταν ικανή να κερδίσει τον σεβασμό των δασκάλων του στο περιώνυμο Sherborne, το οποίο έδινε περισσότερη έμφαση στους κλασικούς.

Συνεχίστε την ανάγνωση