Διάκριση για την ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας ROBOTEENS πήρε μέρος για 3η φορά (2016)  στον παγκόσμιο διαγωνισμό  FLL που πραγματοποιήθηκε στο NOESIS 5 και 6 Μαρτίου 2016 και κατέκτησε το πρώτο βραβείο ομαδικότητας.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν :  «Trash Trek» ή αλλιώς «Το ταξίδι των σκουπιδιών».

Τα παιδιά έπρεπε να διερευνήσουν ιδέες  και να πειραματιστούν με την ρομποτική κατασκευή τους για να εκτελέσει αποστολές σχετικές με την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Έπρεπε το ρομπότ τους να μαζέψει σκουπίδια, να κάνει κομπόστ, να μεταφέρει απόβλητα, να μεταφέρει μεθάνιο από τους ΧΥΤΑ σε ένα εργοστάσιο ή ένα αυτοκίνητο, να διαχωρίσει απόβλητα κατανέμοντάς τα σε διαφορετικούς κάδους, να επιδιορθωθεί ένα παλιό αυτοκίνητο ή να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο,να διασώσει πολύτιμα πράγματα από ενα ερείπιο  να το κατεδαφίσει στη συνέχεια να μεταφέρει τα μπάζα, να αξιοποιήσει συσκευασίες με οικολογικό τρόπο κλπ.

Τα παιδιά  στην πορεία ενεπλάκησαν με αντικείμενα που αφορούν και άλλα σχολικά μαθήματα όπως της πληροφορικής, της τεχνολογίας, της φυσικής και των μαθηματικών.

Ήταν ένας συνδυασμός μάθησης με παιχνίδι, και τους δόθηκε η δυνατότητα να δράσουν τα ίδια ως επιστήμονες, εφευρέτες, με φαντασία και δημιουργικότητα, αναπτύσσοντας την συνεργατικότητα και την επικοινωνία μεταξύ τους. Μέσα από μια μορφή βιωματικής μάθησης ενεπλάκησαν ενεργά στη σχεδίαση και κατασκευή ενός αντικειμένου-μηχανής  που είχε πραγματικά νόημα, εφόσον έπρεπε να υλοποιηθεί ένα σενάριο. Τα παιδιά που ασχολήθηκαν διαπίστωσαν έναν άλλο τρόπο μάθησης όπου οι ιδέες και οι πληροφορίες που διδάσκονται συνδέονται με μια κατασκευή και προγραμματισμό, με την οποία δοκιμάζουν  πολλές φορές και βλέπουν τα αποτελέσματα άμεσα.  Η διαδικασία αυτή ήταν έντονα παρακινητική και επίσης διασκεδαστική.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.

Η εργασία μας ήταν η κατασκευή ενός παιχνιδιού από παλιό αυτοκίνητο που το κάναμε να κινείται με τηλεχειρισμό χρησιμοποιώντας arduino

Δείτε εδώ

Επίσης κάναμε ένα παιχνίδι στο scratch για τους συμμαθητές μας  για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης

[scratch 588687684]

και μια έρευνα μεταξύ των παιδιών για να μάθουμε τι ξέρουν για την ανακύκλωση .



Λήψη αρχείου

 

Περισσότερα στιγμιότυπα εδώ.

 

27.03.2016
Κομικς για την επανάσταση του 1821
Από τον Παπαφλέσσα (αριστερά) μέχρι τον Μιαούλη (δεξιά) η εικονογραφία βασίζεται σε ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, ενώ δεσπόζουν τα σύμβολα όπως η σημαία και κυριαρχούν η λεβεντιά και η γενναιότητα.

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα των εκδόσεων Ατλαντίς (Πεχλιβανίδης) έφεραν τη δεκαετία του 1950 στην Ελλάδα μια πλειάδα έργων της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας (Οι Αθλιοι, Μεγάλες Προσδοκίες, Εγκλημα και Τιμωρία, Μόμπυ Ντικ, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Δον Κιχώτης, Αμλετ κ.ά.) διασκευασμένων και προσαρμοσμένων σε κόμικς.

Από τα μέσα της δεκαετίας όμως, επιχειρώντας να διευρύνουν το κοινό τους, εμπλούτισαν τη σειρά με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ιστορίες από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το 1821, σε τεύχη που κυκλοφορούσαν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά και ήταν δημιουργημένα από Ελληνες συγγραφείς, σεναριογράφους, ζωγράφους, εικονογράφους, χαράκτες κ.λπ.

Εχοντας την κατάλληλη άδεια από τους Αμερικανούς εκδότες, ανέθεσαν σε σημαντικούς δημιουργούς το έργο αυτό (Βασίλης Ρώτας, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Νίκος Ρούτσος στα σενάρια, Κώστας Γραμματόπουλος, Ακης Αβαγιανός, Παύλος Βαλασάκης, Βασίλης Ζήσης, Νίκος Καστανάκης, Γιάννης Δραγώνας, Μέντης Μποσταντζόγλου στα σχέδια) και προχώρησαν στην έκδοση μιας σειράς τίτλων γύρω από την ελληνική επανάσταση που όλοι χαρακτηρίζονταν από την αποθέωση της ελληνικής ψυχής, τους ηρωισμούς, το απαράμιλλο θάρρος, το πάθος για την ελευθερία, το ακατάβλητο πνεύμα.

Και, φυσικά, από τις αναγκαίες κορόνες περί του μεγαλείου της θρησκείας, της τρισχιλιετούς και αδιαιρέτου ελληνικής ιστορίας, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης.

Οι ήρωες της Επανάστασης στις εικόνες των εξωφύλλων, παραπέμπουν στη βυζαντινή αγιογραφία
Οι ήρωες της Επανάστασης στις εικόνες των εξωφύλλων, παραπέμπουν στη βυζαντινή αγιογραφία |

Οι τίτλοι που κυκλοφόρησαν είχαν κατά κανόνα μια -ηρωοποιημένη και μεταβληθείσα σε «ιερή», περιτριγυρισμένη από δάφνες- φιγούρα κάποιου εμβληματικού προσώπου της επανάστασης: Κολοκοτρώνης, Κανάρης ο Πυρπολητής, Μάρκος Μπότσαρης, Μιαούλης, Μπουμπουλίνα, Αθανάσιος Διάκος, Παπαφλέσσας, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Λάμπρος Κατσώνης, Ρήγας Φεραίος, Λόρδος Βύρων, Λάμπρος Τζαβέλας.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Μαζική μετανάστευση πληθυσμών

Αποδημία και επιμειξία, δύο επιτυχημένες εξελικτικές στρατηγικές

Με αφορμή το δυσεπίλυτο πρόβλημα των σημερινών μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών και την εξοργιστική απουσία μιας διεθνούς πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του, αποτελεί επιτακτική γνωσιακή και πολιτική ανάγκη να κατανοήσουμε επιστημονικά την προϊστορία αλλά και τις εξελικτικές συνέπειες αυτής της διαχρονικής και πανανθρώπινης βιοπολιτικής συμπεριφοράς.

Σήμερα θα εξετάσουμε πώς οι πρόσφατες ανακαλύψεις της μοριακής ανθρωπολογίας και της παλαιογενετικής κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τον αποφασιστικό ρόλο των μεταναστεύσεων στη βιολογική μας εξέλιξη, επιτρέποντάς μας έτσι, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, να κατανοήσουμε όχι απλώς το γιατί αλλά και το πώς ο ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος επιβίωσε επί 200 χιλιάδες χρόνια και αναδείχτηκε σε διαχειριστή της ζωής στον πλανήτη «μας».

Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετανάστευση

Ολοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι είναι απόγονοι μεταναστών, κάποιοι μάλιστα υποχρεώνονται να γίνουν (ξανά) μετανάστες 

Για τη σύγχρονη ανθρωπολογική και παλαιοντολογική σκέψη θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια και από εκεί ξεκίνησε, με αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα, για τον εποικισμό του πλανήτη «μας». Οι σημερινοί ανθρωπινοί πληθυσμοί προέκυψαν από τη διαρκή μεταναστευτική ροή σωμάτων, γονιδίων, τεχνολογίας και πολιτισμών, τα οποία διαμόρφωσαν από κοινού τη σημερινή εικόνα του είδους μας. 

Μέχρι πρόσφατα η ανθρώπινη μετανάστευση αποτελούσε αποκλειστικό αντικείμενο μελέτης της ανθρωπογεωγραφίας. Ομως, τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πεδίο έρευνας πρωταγωνιστούν νέοι επιστημονικοί κλάδοι -παλαιογενετική, εξελικτική και μοριακή ανθρωπολογία- οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν κάποια παλαιοντολογικά αινίγματα, κατέληξαν σε μια απρόσμενη εκδοχή της εξελικτικής προϊστορίας του ανθρώπινου είδους. 

Το δυσεπίλυτο πρόβλημα των σημερινών μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών σε συνδυασμό με την εξοργιστική απουσία μιας διεθνούς πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του, καθιστούν σήμερα επιτακτική την ανάγκη να κατανοήσουμε επιστημονικά την προϊστορία αλλά και τις συνέπειες μιας διαχρονικής και πανανθρώπινης βιοπολιτικής συμπεριφοράς, της μετανάστευσης. 

Μετανάστευση

Η τυπικά νεωτερική και καθησυχαστική αντίληψη περί σταδιακής, συσσωρευτικής και γραμμικής προόδου από ένα απλούστερο ζωικό είδος ανθρώπου προς ένα πολυπλοκότερο δεν επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα ούτε της παλαιοντολογίας ούτε της σύγχρονης μοριακής ανθρωπολογίας.

Αντίθετα, οι πιο πρόσφατες σχετικές έρευνες μας αποκαλύπτουν ότι το νεωτερικό παραμύθι της μεγάλης εξελικτικής εποποιίας που οδήγησε στον σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens) θα πρέπει μάλλον να γραφτεί εξ αρχής. Συνεχίστε την ανάγνωση

του Χρήστου Λάσκου*

Ian Sample, Higgs –Το σωματίδιο του Θεού, Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος, εκδ. Τραυλός, σελ. 388 

FILE - This undated image made available by CERN shows a typical candidate event in the search for the Higgs boson, including two high-energy photons whose energy (depicted by red lines) is measured in the CMS electromagnetic calorimeter. The yellow lines are the measured tracks of other particles produced in the collision. Physicists Francois Englert of Belgium and Peter Higgs of Britain have won the 2013 Nobel Prize in physics, Tuesday Oct. 8, 2013. The Royal Swedish Academy of Sciences cited the two scientists for the "theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles." (AP Photo/CERN, File)

Αν πέσεις σε ένα δύσκολο ερώτημα στο οποίο δεν μπορείς να απαντήσεις, αντιμετώπισε πρώτα ένα απλούστερο ερώτημα το οποίο δεν μπορείς να απαντήσεις

Μαξ Τέγκμαρκ

Είναι πολλοί οι φιλόσοφοι που συνομολογούν πως το κύριο φιλοσοφικό ερώτημα, γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται, εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, όλη η οντολογική συζήτηση, είναι: γιατί να υπάρχει κάτι και όχι τίποτε;

 

Ένα αντίστοιχο ερώτημα στην περιοχή της Φυσικής, απλούστερο (;) σε σχέση με το αρχικό, αλλά ανάλογα θεμελιώδες είναι: γιατί να υπάρχουν μαζικά σωματίδια και να μην είναι όλα άμαζα; Ή, με διαφορετική διατύπωση, γιατί να μην είναι όλα όπως τα φωτόνια, σωματίδια χωρίς μάζα, «καθαρή ενέργεια» σε διαρκή κίνηση, άχρονα και ανάλλαχτα στην αιωνιότητα; Σε αυτό το ερώτημα, λοιπόν, ο Πήτερ Χιγκς ήδη από το 1965 είχε δώσει μιαν απάντηση. Σύμφωνα με την θεωρία του, η εξήγηση της μάζας ήταν ένα πεδίο, του οποίου η παρουσία και μόνο επαρκούσε προκειμένου γι’ αυτό. Όπως γράφει ο Sample: «Μολονότι δεν ήταν σαφές εκείνη την εποχή, η θεωρία του Χιγκς αναφερόταν σε μια κρίσιμη στιγμή της γένεσης του Σύμπαντος:   έδειχνε ότι, στην αρχή, οι δομικοί λίθοι του Σύμπαντος δεν ζύγιζαν το παραμικρό. Τα στοιχειώδη σωμάτια ήταν εντελώς άμαζα. Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου [περίπου 10-12 sec] μετά την Μεγάλη Έκρηξη, μετά το κατακλυσμιαίο γεγονός που έδωσε «ζωή» στο Σύμπαν, κάτι συνέβη. Ένα μέχρι τότε άγνωστο ενεργειακό πεδίο, που απλωνόταν σε ολόκληρο τον χώρο, «αφυπνίστηκε». Στιγμιαία, τα άμαζα σωματίδια που εκσφενδονίζονταν προς κάθε κατεύθυνση με την ταχύτητα του φωτός αιχμαλωτίστηκαν από το πεδίο και απέκτησαν μάζα. όσο πιο ισχυρή επίδραση δέχονταν από το πεδίο, τόσο βαρύτερα γίνονταν».

Συνεχίστε την ανάγνωση