Από τις φυσικομαθηματικές επιστήμες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ

LEONARD SUSSKIND, Ο πόλεμος της μαύρης τρύπας, μετάφραση: Σοφία Νικολαΐδου

εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 600 

Γεμάτος είναι ο Ουρανός και η Γη, Οράτιε, από πράγματα που η φιλοσοφία σου ούτε στο όνειρό της μπορεί να δει

Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ΑΜΛΕΤ

Κοσμικές καταβόθρες;

Ο Leonard Susskind είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεωρητικούς φυσικούς των τελευταίων τριάντα χρόνων. Με μεγάλο έργο και πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική βιογραφία, που χαρακτηρίζεται έντονα από την κοινωνική του προέλευση και την εμπειρία εργατικής δουλειάς, για μεγάλο διάστημα, στα νεανικά του χρόνια. Στοιχείο το οποίο σε διάφορα στιγμιότυπα, που αφηγείται, εμφανίζεται με τρόπο που υποδηλώνει ένα είδος ταξικής περηφάνιας – όχι, όμως, με τρόπο κραυγαλέο, που θα το έκανε γραφικό. Διακριτικά το κάνει και γι’ αυτό οι συνδηλώσεις είναι πολύ αποτελεσματικές για τον προσεκτικό αναγνώστη.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ινδία, περνώντας από την Ευρώπη και την Αφρική, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν την περασμένη νύκτα το θέαμα μίας Σελήνης μεγάλης και λαμπρής, βαμμένης στο κόκκινο χρώμα, ένα “ώριμο βερύκοκο” για ορισμένους, ένα “ρουμπίνι”, για άλλους.

Για λίγο περισσότερο από μία ώρα, από τις 02.11 GMT, η Σελήνη βρέθηκε στην περίγειο, στην κοντινότερη απόστασή της από την Γη και εμφανίσθηκε 30% πιο λαμπρή και 14% πιο μεγάλη. Επιπλέον, η Γη ευθυγραμμίστηκε την χθεσινή νύκτα με τη Σελήνη και τον Ήλιο, δίνοντας μία θεαματική ολική έκλειψη. Οι λίγες ακτίνες του Ηλίου που η Γη άφησε να περάσουν έδωσαν τη Σελήνη το έντονο κόκκινο χρώμα που τη συνόδευσε σε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.

Φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το φαινόμενο έγινε ορατό σε ολόκληρη την εξέλιξή του στις περιοχές αυτές του πλανήτη όπου ο ουρανός ήταν καθαρός. Στη Νέα Υόρκη άνθρωποι βγήκαν στις πλατείες και τα πεζοδρόμια προσπαθώντας να απαθανατίσουν με τα κινητά τους την κόκκινη Σελήνη.

Το φαινόμενο δεν ήταν ορατό στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας ερασιτέχνες κατόρθωσαν να το παρακολουθήσουν με τα τηλεσκόπιά τους.

Η κόκκινη Σελήνη συνοδεύτηκε από τον φόβο της Αποκάλυψης για τους Μορμόνους, βάσει των προβλέψεων κάποιου συγγραφέα, όμως η εκκλησία τους εξέδωσε για την περίσταση καθησυχαστική ανακοίνωση.

Για τους μικρότερους των 33 ετών, ήταν η πρώτη ευκαιρία να δουν “την Υπερπανσέληνο”. Η τελευταία φορά που συνδυάστηκε η υπέρλαμπρη σελήνη και μία ολική έκλειψη ήταν το 1982 και, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη θα είναι το 2033.

 

Πατήστε εδώ

πηγή: kathimerini.gr

291014211200_0078_0

Έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία απηύθυνε την Παρασκευή η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Υφήλιος «έχασε την ανθρωπιά της», όταν ένα αγοράκι από τη Συρία πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην Ευρώπη.

Η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά από τις σφαίρες των Ταλιμπάν, είπε ότι την έχουν στοιχειώσει οι εικόνες του άψυχου σώματος του Αϊλάν Κούρντι σε παραλία της Τουρκίας.

«Χάσαμε την ανθρωπιά μας εκείνη την ημέρα… όταν ένα παιδί δεν νιώθει καλοδεχούμενο πουθενά» τόνισε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ανοίξουν τις καρδιές τους και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις χώρες τους σε εκείνους που έχουν ανάγκη από στήριξη και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν» πρόσθεσε η ίδια.

Όπως ανέφερε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας είναι να αντιμετωπίζουν με «μεγαλύτερη σοβαρότητα» όλα αυτά τα προβλήματα. «Πρέπει να σκέφτονται τα ίδια τους τα παιδιά», συνέχισε.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία στη σύνοδο του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου θα εγκριθεί ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη. Ένας από τους στόχους αυτού του σχεδίου είναι η πρόσβαση σε όλους, κορίτσια και αγόρια, στην εκπαίδευση.

πηγή: left.gr