Βιβλιοπαρουσίαση
Latin_T
 

ILYA PRIGOGINE, Είναι το μέλλον δεδομένο; Εκδόσεις Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σελ. 104

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει

Ηράκλειτος

 

Ο μικρός τόμος που παρουσιάζουμε σήμερα εκδόθηκε μετά την αναγόρευση του Ίλια Πριγκότζιν σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΜΠ, στις 26 Μαΐου 2000, και απαρτίζεται από επτά ενότητες με κεντρική ανάμεσά τους την διάλεξη του ίδιου του Πριγκότζιν επ’ ευκαιρία της αναγόρευσής του. Οι άλλες έξι είναι ο πρόλογος από τον τότε Πρύτανη Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, μια τρόπον τινά εισαγωγή και ένας σύ

ντομος επίλογος του στενού συνεργάτη του Πριγκότζιν Ιωάννη Αντωνίου, καθώς και τρεις συνεντεύξεις του τιμώμενου, που αναδεικνύουν ποικίλες πλευρές της ερευνητικής του εργασίας.

Ο Ίλια Πριγκότζιν, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Χημείας του έτους 1977 για την θεωρία του σχετικά με τις δομές έκλυσης και την Φυσική μακράν της ισορροπίας, ανήκει στα λίγα πρόσωπα του 20ού αιώνα, που επέδρασαν καθοριστικά στις επιστημονικές εξελίξεις. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη Θεωρία του χάους και της πολυπλοκότητας, ενώ η έρευνά του αξονίζεται γύρω από το πρόβλημα του χρόνου, ο οποίος, κατά την άποψή του, δεν προσεγγίζεται καθόλου ικανοποιητικά από την παρούσα φυσική επιστήμη.Συνεχίστε την ανάγνωση

Έλα μαζί μας σ’ ένα ταξίδι στα απειροελάχιστα συστατικά της ύλης! Μάθε τι ακριβώς γίνεται 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πυρηνική Έρευνα. Τα τέσσερα πειράματα, ALICE, ATLAS, CMS και LHCb, τοποθετημένα στην 27 χιλιομέτρων περιφέρεια του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), ήδη λειτουργούν. Το σύντομο video που ακολουθεί αποτελεί μια ματιά στην έναρξη αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού για την κατανόηση της καταγωγής της μάζας, της Σκοτεινής ‘Υλης και νέων φαινομένων, όπως της Υπερσυμμετρίας και των Επιπλέον Διαστάσεων.

Για περισσότερα δες εδώ

«Φιλίες» στα social media (aud)

Είναι οι φιλίες στα social media πραγματικές; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους εφήβους να έχουν όσο πιο πολλούς γίνεται «φίλους» στο Facebook; Tο Διαδίκτυο, και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι ορίζουν τη φιλία και την επικοινωνία με τους συνομήλικούς τους.

Για τους εφήβους σήμερα, οι φιλίες συνάπτονται σε περιοχές πέρα από τη σχολική τάξη ή τη γειτονιά τους.

Tο Διαδίκτυο παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις φιλίες που δημιουργούν τα παιδιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νεαρής προσωπικότητας, προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου οι έφηβοι μπορούν να κτίσουν σχέσεις, να θεμελιώσουν την ανεξαρτησία τους, να ενισχύσουν την ταυτότητά τους και να γίνουν μέρος μιας κοινότητας, η οποία δεν περιορίζεται απαραίτητα στον κύκλο τους στον πραγματικό κόσμο.

Για τη φιλία στα social media μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Κάτι που μας αφορά» (01/08/2015) η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης και Υπεύθυνη του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού, Άρια Χριστοπούλου.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

πηγή:

http://www.ert.gr/filies-sta-social-media-aud/#.VcMC6pPxgOo.facebook