Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκαν… πίσω στον χρόνο μέσα από το πρόγραμμα “Μια μέρα στην παλιά τάξη” !
Μέσα από μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση, μπήκαν στη θέση των μαθητών/ητριών ενός παλιού ελληνικού σχολείου και γνώρισαν τις πρακτικές διδασκαλίας, τα σχολικά αντικείμενα και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής.
Καθισμένοι σε ξύλινα θρανία, κρατώντας πλάκες και κονδυλοφόρους, ένιωσαν πώς ήταν η καθημερινότητα των παιδιών πριν από δεκαετίες. Ανακάλυψαν πώς γινόταν το μάθημα χωρίς σύγχρονα βιβλία και τεχνολογία, αλλά και πώς η αυστηρή πειθαρχία συνδυαζόταν με την αγάπη για τη γνώση.
Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να εκτιμήσουν τις σημερινές εκπαιδευτικές ευκολίες, ενώ παράλληλα έφυγαν γεμάτοι ενθουσιασμό, έχοντας κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο!
Τα παιδιά κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο παρακολούθησαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των παιχνιδιών” κατά το οποίο προσπάθησαν να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Πότε έπαιξαν για πρώτη φορά τα παιδιά με κούκλες; Τι σχέση έχει η Αθηνά (μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Barbie; Υπήρχαν επιτραπέζια παιχνίδια όταν δεν υπήρχαν τραπέζια; Πώς μια κονσέρβα γίνεται αεροπλάνο και σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις και αποκαλύφθηκαν μυστικά των παιχνιδιών που κρύβονται στο Παιδικό Μουσείο .Τα παιδιά γνώρισαν με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία των παιχνιδιών και το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκαν και απάντησαν με διαδραστικό/ψηφιακό τρόπο στις ερωτήσεις της Πλαγγόνας(αρχαία κούκλα).
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Σιαηλής, Ελισάβετ Χατζηδαμιανού