Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης και της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν το τετραήμερο 20 – 23 Φεβρουαρίου 2025 την Αθήνα μαζί με τους εκπαιδευτικούς Αγγίδου Χρυσή – δασκάλα της Στ΄ τάξης, Μαλιούφα Γιώργο – δάσκαλο της Ε΄ τάξης και Νικοπούλου Μαρία – εκπαιδευτικός Αγγλικών.
Συγκεκριμένα, την 1η μέρα ξεναγήθηκαν στο Αττικό πάρκο, έμαθαν για τη ζωή των ζώων και θαύμασαν τα πολλά και διαφορετικά είδη που συνάντησαν, όπως λιοντάρια, ελέφαντες, ιπποπόταμους, κροκόδειλους, καμηλοπαρδάλεις και άλλα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, ανέβηκαν στον Φάρο ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από όπου απόλαυσαν την πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που φιλοξενεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά και ένα πλήθος σπάνιων χειρόγραφων κωδίκων από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα και εξεπλάγησαν ευχάριστα από τα χορογραφημένα σιντριβάνια στο κανάλι του. Γύρω στις 7 το απόγευμα έφτασαν στο ξενοδοχείο και αφού τακτοποιήθηκαν, κατευθύνθηκαν στην ταβέρνα Ο Μπαϊρακτάρης προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο του τσικνίσματος, καθώς ήταν Τσικνοπέμπτη.
Τη 2η μέρα, την Παρασκευή το πρωί, επισκέφτηκαν το θωρηκτό Αβέρωφ που με τη βοήθεια ενός ναύτη-ξεναγού γνώρισαν τη θαυμαστή ιστορία του πλοίου, από την καθέλκυσή του, τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, τον ρόλο που έπαιξε το 1919, χρονιά που μετέφερε Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη, και τον ρόλο του κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, μέχρι το 1952 που διατάχθηκε ο παροπλισμός του και μετά από εργασίες αποκατάστασής του ως Εθνικό Κειμήλιο από τον Οκτώβριο του 1985 βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φάληρο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του, τα δωμάτια, τις κουζίνες, τα αντικείμενα και τους πίνακες που πλαισιώνουν τους χώρους.
Ακολούθως, κατευθύνθηκαν στην Πλάκα όπου με τη βοήθεια του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου περπάτησαν στην οδό Τριπόδων, έμαθαν την ιστορία του αρχαιότερου δρόμου στον κόσμο, γνώρισαν το Μνημείο του Λυσικράτη και την ιστορία του, ανακάλυψαν τι σήμαινε το Θέατρο για τους Αρχαίους Αθηναίους και μετά ξεκίνησαν έναν εκπληκτικό περίπατο στα Αναφιώτικα, τη γειτονιά που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στον χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής όπου τα παιδιά μπήκαν στην «χρονομηχανή» και βρέθηκαν σε μία σχολική αίθουσα του ’50 όπου τότε τα παιδιά φορούσαν ποδιές, οι δάσκαλοι ήταν πολύ αυστηροί και οι μέθοδοι επιβολής της πειθαρχίας ήταν τελείως διαφορετικοί από τους σημερινούς.
Στις 1 το μεσημέρι τα παιδιά είχαν το ραντεβού με τη Βουλή των Ελλήνων. Αφού τα υποδέχτηκε η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, οδηγήθηκαν στο Κοινοβούλιο όπου είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα των βουλευτών, να γνωρίσουν την ιστορία του κτιρίου αλλά και τον τρόπο χρήσης του κάθε χώρου. Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή τους στην έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Βουλής.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ellinikon Experience Park και να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πόλη του μέλλοντος» κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολύ έμπειρες εκπαιδευτικοί χώρισαν τα παιδιά σε ομάδες και μέσα από φύλλα εργασίας και ταυτόχρονη περιήγησή τους στους χώρους του κέντρου βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μία βιώσιμη και πράσινη πόλη. Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που συνάδει με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης “Βιώσιμη πόλη” του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού Βερτίσκου.
Την 3η μέρα τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο Ακρόπολης και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Με τη βοήθεια της εκπληκτικής ξεναγού μας, της Αναστασίας Μπασακύρου, τα παιδιά γνώρισαν τα πρώτα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον χώρο της Ακρόπολης, τον πρώτο ναό πριν τον Παρθενώνα, τα υπέροχα αγάλματα που κοσμούσαν τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ έμειναν άφωνα αντικρίζοντας τις Καρυάτιδες. Στον τρίτο όροφο του Μουσείου θαύμασαν τη ζωοφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, ενώ έγινε αναφορά στα τμήματα που απουσιάζουν, την αρπαγή τους και τις προσπάθειες επανάκτησής τους.
Στον βράχο της Ακρόπολης τα παιδιά θαύμασαν τον μεγαλειώδη Παρθενώνα, τους κίονές του, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης καθώς και τα υπόλοιπα μνημεία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θυμήθηκαν τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, τους δύο αρχιτέκτονες στους οποίους ο Περικλής ανέθεσε την κατασκευή του Παρθενώνα, αλλά και την περίοδο της Αθηναϊκής Ηγεμονίας, περίοδο που κατασκευάστηκαν όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα μνημεία.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας». Στον Θόλο εικονικής πραγματικότητας πήραν μέρος σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης, συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις σε διαφορετικές φάσεις κατασκευής της, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τα ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα της ζωής του Βυζαντίου. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τα παιδιά ήταν η βιωματική συμμετοχή τους, καθώς κατά τη διάρκεια της περιήγησης θέτονταν ερωτήματα στις οποίες τα παιδιά απαντούσαν πατώντας κουμπιά που βρίσκονταν στη θέση του καθενός.
Το βράδυ του Σαββάτου τελείωσε πολύ όμορφα σε μία μουσική ταβέρνα όπου τα παιδιά γλέντησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους.
Κυριακή πρωί πρώτη στάση των παιδιών στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς. Η προεδρική φρουρά αποτελούμενη από μονάδα Ευζώνων και συνοδευόμενη από αξιωματικούς και τη στρατιωτική ορχήστρα παρέλασε κατευθυνόμενη προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την αλλαγή φρουράς και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που παρακολουθούσαν την τελετή.
Μία μικρή βόλτα στο Ζάππειο και τον Εθνικό κήπο ενθουσίασε τα παιδιά, ενώ η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των παιδιών στην Παλιά Βουλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθισαν στα έδρανα και στον χώρο που ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγόρευαν, ενώ με τη βοήθεια της ξεναγού μας αλλά και των ιστορικών γνώσεων που είχαν ήδη αποκτήσει από τα μαθήματα της Ιστορίας, παρακολούθησαν μπροστά τους να ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ελλάδας από την εποχή του Ρήγα Βελεστινλή και της Φιλικής Εταιρείας μέχρι το σήμερα.
Φυσικά, από την εκδρομή μας δεν έλειψαν οι βόλτες στην παραδοσιακή Πλάκα και στο Μοναστηράκι.
Να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά για την άψογη συμπεριφορά τους αλλά και τους γονείς-συνοδούς για τη συνεργασία τους.