Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

 

20240130 095338 20240130 095341

Στις 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Αν και ο κάθε ένας από τους Τρεις Ιεράρχες γιορτάζεται σε ξεχωριστή ημερομηνία, ορίστηκε και μία κοινή γιορτή.

Αυτό ξεκίνησε γύρω στο 1100 π.Χ. όταν ξεκίνησε μία διαμάχη ανάμεσα στους πιστούς για το ποιος από τους τρεις είναι ανώτερος. Άλλοι έλεγαν ότι ο Μέγας Βασίλειος είναι ανώτερος γιατί αυτός ερεύνησε τη φύση των όντων και έμοιαζε με τους Αγγέλους. Αυτοί ονομάζονταν Βασιλείτες. Άλλοι θεωρούσαν τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο ανώτερο γιατί χρησιμοποιούσε πιο κατανοητό λόγο στις διδασκαλίες του. Αυτοί ήταν οι Ιωαννίτες. Και άλλοι, οι Γρηγορίτες, θεωρούσαν τον Γρηγόριο τον Θεολόγο ανώτερο, γιατί ο λόγος του είχε υψηλό νόημα και ξεπερνούσε όλους τους σοφούς. Έτσι οι Χριστιανοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και διαφωνούσαν.

Τη λύση σε αυτή τη διαμάχη την έδωσαν οι ίδιοι οι Άγιοι που εμφανίστηκαν στον τότε επίσκοπο Ευχαϊτών, Ιωάννη, και του εξήγησαν, ότι είναι ένα κοντά στον Θεό, ότι δεν έχουν καμία διαμάχη μεταξύ τους, ότι δεν υπάρχει ανάμεσά τους πρώτος ή δεύτερος και να πει στους πιστούς ότι πρέπει να σταματήσουν να φιλονικούν.

Έτσι, ειρήνευσε ο κόσμος και αποκαταστάθηκε η ομόνοια ανάμεσα στους Χριστιανούς.

Ο επίσκοπος Ευχαϊτών, Ιωάννης, σκέφτηκε να βάλει τη γιορτή των Τριών Αγίων στο τέλος του Ιανουαρίου, καθώς μέσα στον μήνα αυτό έχουνε ήδη γιορτάσει ξεχωριστά.

 

Χρόνια πολλά στα παιδιά μας, Χρόνια πολλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης, Ζωή Περχανίδου – σημαιοφόρος, Χριστίνα Γράβαλη, Κωνσταντίνος Καραλιόλιος, Αναστασία Κατσαούνη, Μερσάντα Μαρκάι, Ελεάνα Μπουρλή-παραστάτες και Μαρία-Μαρίνα Μπαξεβάνου – ταμπελοφόρος, παραβρέθηκαν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *