Μαθαίνουμε για την κομποστοποίηση

Το ξέρατε ότι το 35% των σκουπιδιών μας μπορούν να δώσουν «ζωή» στον κήπο ή στις γλάστρες μας;

Το ερώτημα αυτό μας έδωσε το έναυσμα να ψάξουμε και να αντλήσουμε πληροφορίες για την κομποστοποίηση.

Με την κομποστοποίηση μετατρέπουμε τα σκουπίδια μας σε πλούσιο φυσικό λίπασμα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες και στον κήπο μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουμε το χώμα βοηθώντας το να διατηρεί την υγρασία και σταματάμε τις ασθένειες  τ ων φυτών, μειώνουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων , τα σκουπίδια που πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων συνεπώς τις εκπομπές μεθανίου,  αλλά και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Μάθαμε για τα υλικά που μπορούμε να βάλουμε στον κομποστοποιητή. Για να πετύχει η διαδικασία, πρέπει να προσθέσουμε τη σωστή αναλογία υλικών που περιέχουν άνθρακα και άζωτο. Τα υλικά που περιέχουν άνθρακα είναι πιο ξερά, απορροφητικά και συνήθως «καφέ», π.χ. ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά, χαρτί κουζίνας, χαρτόνι, άχυρα, τρίχες, γούνες, κουρέλια, πριονίδια ξύλου και στάχτες.

Τα υλικά που περιέχουν άζωτο είναι τα φρέσκα και συνήθως «πράσινα», π.χ. κομμένο γρασίδι, χλωρά φύλλα, λαχανικά, φρούτα, τσόφλια αυγών, κατακάθι του καφέ φακελάκια από τσάι.

Για κάθε ένα μέρος από πράσινα υλικά, βάζουμε 3 μέρη από καφέ υλικά.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δε βάζουμε στον κάδο μαγειρεμένα φαγητά, λίπη, έλαια, άρρωστα φυτά, φυτά ψεκασμένα με χημικά, λεμόνια, ξύδι, ζωικά τρόφιμα, ρίζες, σπόρους, απορρίμματα των κατοικιδίων, φύλλα καρυδιάς, κρέας, ψάρι γιατί αναστέλλουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης και ελκύουν έντομα και τρωκτικά.Εφαρμόσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες και κάναμε τη διαδικασία  για να την κατανοήσουν τα παιδιά.

Βάλαμε μια στρώση φρέσκου χώματος , τα παιδιά έφεραν καφέ και πράσινα υλικά και αρχίσαμε.

Στόχος μας  είναι  η  αγορά ενός κομποστοποιητή και η μεταφορά της γνώσης στους γονείς και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

 

Υπεύθυνοι για τη δράση: Τσοπανίδης Σταμάτιος-Σαρρούδη Ιωάννα

ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

   

Η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται εν πολλοίς στις ανθρώπινες δραστηριότητες και, κυρίως, στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Κάθε φορά που καίμε ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) για παραγωγή ηλεκτρισμού, θέρμανση κτηρίων, μετακίνηση ή βιομηχανικές διαδικασίες εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα που είναι το πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Άλλα τέτοια σημαντικά αέρια είναι το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και βιομηχανικά αέρια (υδροφθοράνθρακες-HFCs).

Από το 1750, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 30%, του μεθανίου κατά 100% και του υποξειδίου του αζώτου κατά 15%.

Συζητήσαμε πώς εκλύονται τα αέρια αυτά στην ατμόσφαιρα και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης δουλεύοντας σε ομάδες μέσα από τη ζωγραφική προσπάθησαν να αποτυπώσουν όσα έμαθαν.

 

 

        

 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σαρρούδη Ιωάννα