Επίσκεψη στο αντιτορπιλικό “Βέλος”

 

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν το αντιτορπιλικό “Βέλος” στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.

  

Το αντιτορπιλικό Βέλος καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1942 στα ναυπηγεία της Βοστόνης και τον Μάιο του 1943 μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα 175, ιδίου τύπου πολεμικά πλοία κρούσεως που κατασκευάστηκαν τότε και προοριζόταν για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα. Σήμερα σώζονται τέσσερα πλοία αυτού του τύπου, 3 στις ΗΠΑ και ένα στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στον  Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε μέρος μεταξύ άλλων στις περισσότερες συμμαχικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων. Επίσης, συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις-αποστολές καθώς και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974 και 1987.

 

Τον Μάιο του 1973 εγκατέλειψε τον σχηματισμό σκαφών που μετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και κατέπλευσε στο λιμάνι του Φιουμιτσίνο, όπου επτά αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές διαμηνύοντας ότι οι φρουροί της Δημοκρατίας στην Ελλάδα παραμένουν ακοίμητοι.

Με αυτή την κίνηση κατάφερε να ενημερώσει και να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αποτινάξει το αντιδημοκρατικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Το Βέλος παροπλίστηκε το 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και φυλάσσει αρχειακό υλικό και ελληνικές και ξένες εφημερίδες του 1973 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας

 

    

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί: Καραγεώργος Δημήτριος και Τσοπανίδης Σταμάτιος

 

Εργαστήρι Σοκολάτας

 

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α και Β τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν τους Μικρούς Ήρωες και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εργαστήρι Σοκολάτας”. Οι μαθητές  έμαθαν για την προέλευση του κακάο, τα είδη σοκολάτας και τα συστατικά της  καθώς, επίσης, για τη διατροφική της αξία. Επιπλέον, γνώρισαν το είδος της σοκολάτας με τη μεγαλύτερη ευεργετική δράση. Στη συνέχεια, ως μικροί ζαχαροπλάστες παρασκεύασαν το δικό τους γλυκάκι με λαχταριστά υλικά, όπως μπισκότα, σοκολάτα, σαντιγύ, τρούφα και smarties.

           

Στο τέλος, το απόλαυσαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αθλητικές δραστηριότητες.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΟΣΜΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ

20 Οκτωβρίου 2019, 11 π.μ.

Η δύσοσμη ρύπανση είναι πλέον μόνιμη κατάσταση στον Δήμο μας. Η υγεία των παιδιών μας, κυρίως, αλλά και η δική μας, απειλείται από επικίνδυνους ρύπους που εισπνέουμε καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Η ρύπανση δεν επηρεάζει μόνο τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, απειλεί και τις γύρω περιοχές καθώς και ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, ύστερα από πρόταση της περιβαλλοντικής ομάδας

«Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» σας καλεί όλους να διαμαρτυρηθούμε μαζί την
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00 π.μ.
Σημείο συγκέντρωσης το πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου – Κορδελιού
(Ανδρέα Παπανδρέου με Εθνικής Αντιστάσεως γωνία).
Θα ακολουθήσει πορεία οδικώς μέχρι την πύλη των ΕΛΠΕ στην οδό Μοναστηρίου,

όπου και θα ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία.

Τη φωνή τους ενώνουν μαζί μας κι άλλες κινήσεις πολιτών

από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

ΑΕΡΑΣ, ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ

26 Σεπτεμβρίου-Πανευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Στις 6 Δεκεμβρίου 2001 καθιερώθηκε η 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την ημέρα αυτή γίνεται μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαικής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·

να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης

να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

  

 

Με την ευκαιρία της ημέρας πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας  διάφορες δράσεις :  Αρχικά, μετά την καθιερωμένη μας προσευχή, μαθητές μας τραγούδησαν στη μητρική τους γλώσσα δίνοντας μια άλλη νότα στην πρωινή μας σύναξη. Στη συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1 και Ε2 τάξεων του σχολείου μας τραγούδησαν το τραγούδι “Frere Jacques”  σε τέσσερις γλώσσες.

                                           

Τέλος, μιας και η επόμενη μέρα ήταν η σχολική ημέρα Αθλητισμού πραγματοποιήσαμε μια συνδυαστική δράση και τρέξαμε  για τις αξίες του Νοιάζομαι και Δρω σε όλες τις γλώσσες!
  

 
Οι  μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1 και Ε2 τάξεων του σχολείου μας πήραν μέρος σε μία σκυταλοδρομία με στόχο όχι τον τερματισμό αλλά την διάδοση των αξιών που γνώρισαν και εφαρμόζουν μέσα από το πρόγραμμα του “Νοιάζομαι και Δρω” που “τρέχει” για τρίτη χρονιά στο σχολείο μας! Έννοιες όπως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, ο ενεργός πολίτης, η προστασία του περιβάλλοντος κ. α αποδόθηκαν με την συνεργασία των ξενόγλωσσων δασκάλων και στις άλλες 3 γλώσσες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά μέσα από το σχολείο και έγιναν η “σκυτάλη” που έβαλε φτερά στα πόδια των παιδιών και ελπίζουμε και στην ψυχή τους!

Συντελεστές δράσεων: Νικοπούλου Μαρία ΠΕ06 (Συντονίστρια)

Δοξοπούλου ΕλισάβετΠΕ07

Θεοδωρίδου Ευσταθία ΠΕ05

Ρουβολή Αναστασία ΠΕ91

Συγχαρητήρια στους συντελεστές των δράσεων και στους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος.

 

Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα

Την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα τιμήσαμε την Παρασκευή το πρωί με μια όμορφη εκδήλωση που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ο κ. Τσοπανίδης Σταμάτιος έκανε εκτενή αναφορά στους πρωτοπόρους του Μακεδονικού Αγώνα και στην κατάσταση στη Μακεδονία την περίοδο εκείνη .

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της δράσης: Κο Τσοπανίδη Σταμάτιο-μαθητές και μαθήτριες της Δ΄τάξης.

 

Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την υγεία μου

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με σύνθημα “Αγαπώ την άθληση-Αγαπώ την υγεία μου” οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης, αφού συζήτησαν για τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή κατασκεύασαν το πιάτο της υγιεινής διατροφής. Παρακολούθησαν, επίσης, σχετικά βίντεο και συνέχισαν λύνοντας κρυπτόλεξα και ακροστιχίδες. Τέλος, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στις οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου.

Συντελεστές δράσης: κα Χατζηδημητρίου Βασιλική -μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης.