Επίσκεψη στο αντιτορπιλικό “Βέλος”

 

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν το αντιτορπιλικό “Βέλος” στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.

  

Το αντιτορπιλικό Βέλος καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1942 στα ναυπηγεία της Βοστόνης και τον Μάιο του 1943 μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα 175, ιδίου τύπου πολεμικά πλοία κρούσεως που κατασκευάστηκαν τότε και προοριζόταν για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα. Σήμερα σώζονται τέσσερα πλοία αυτού του τύπου, 3 στις ΗΠΑ και ένα στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στον  Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε μέρος μεταξύ άλλων στις περισσότερες συμμαχικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων. Επίσης, συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις-αποστολές καθώς και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974 και 1987.

 

Τον Μάιο του 1973 εγκατέλειψε τον σχηματισμό σκαφών που μετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και κατέπλευσε στο λιμάνι του Φιουμιτσίνο, όπου επτά αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές διαμηνύοντας ότι οι φρουροί της Δημοκρατίας στην Ελλάδα παραμένουν ακοίμητοι.

Με αυτή την κίνηση κατάφερε να ενημερώσει και να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αποτινάξει το αντιδημοκρατικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Το Βέλος παροπλίστηκε το 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και φυλάσσει αρχειακό υλικό και ελληνικές και ξένες εφημερίδες του 1973 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας

 

    

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί: Καραγεώργος Δημήτριος και Τσοπανίδης Σταμάτιος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *