Aσφαλής οδήγηση με ποδήλατο

 

Την Τετάρτη 20/2/2019 οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ποδηλατώ με ασφάλεια και χαμόγελο» το οποίο υλοποιήθηκε από την κα Έλσα Παναγιωτίδου, εκπρόσωπο του Αθλητικού Ποδηλατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης .

   

Η κα Έλσα Παναγιωτίδου παρουσίασε στους μαθητές/ήτριες  τα βασικά μέρη του ποδηλάτου, επισημαίνοντας την ανάγκη για σωστή συντήρηση  του ποδηλάτου. Αναφέρθηκε, επίσης,  στον σωστό εξοπλισμό του ποδηλάτη και την ορθή χρήση του. Πολύ σημαντικές ήταν οι  σαφείς πληροφορίες που έδωσε για το τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές/ήτριες όταν κυκλοφορούν στον δρόμο. Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει τα οφέλη της χρήσης ποδηλάτου για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Έλσα Παναγιωτίδου για τον χρόνο της,  τις εξειδικευμένες γνώσεις της , το χαμόγελό της και την άριστη προσέγγιση του θέματος, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και συνέβαλε στην ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής και της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και των μαθητριών μας.

Οι μαθητές/ήτριες της Πρωινής Ζώνης και των Β1 και Β2 τάξεων του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που εκπονούν φέτος δημιούργησαν δύο όμορφες αφίσες.

   

 

    

 

 

Εκδήλωση για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η εκδήλωση για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης η οποία διοργανώθηκε από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας (2ου και 18ου)

    

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα Έλενα Ράπτη, τ. μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τ. μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η κα Έλενα Ράπτη  αναφέρθηκε στην καμπάνια  του Συμβουλίου της Ευρώπης «‘Ένα στα Πέντε» που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, αλλά και σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς.  Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, εξ ου και το όνομα της καμπάνιας.

Η κα Ράπτη, η οποία είναι συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και ανέλυσε τις πέντε πτυχές  του κανόνα των εσωρούχων( http://www.underwearrule.org/source/text_gr1.pdf),

τονίζοντας τη σπουδαιότητα της πρόληψης  με τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας του παιδιού με δύο άτομα εκ των οποίων το ένα θα είναι μέσα στο σπίτι και το άλλο έξω από το σπίτι.

Αναφέρθηκε,  επίσης, στη Σύμβαση  Λανζαρότε (Lanzarote Convention: https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168046e1d0)

της οποίας σκοποί είναι

α) η πρόληψη και η καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης

β)η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης

γ) η προώθηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών.

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο κος Σώκος,  εκπρόσωπος του τμήματος Ανηλίκων , ο οποίος παρουσίασε με αριθμούς τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για αφανή εγκληματικότητα,  διότι αυτά δεν δημοσιοποιούνται εύκολα. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα υγιών σχέσεων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της οικογένειας ως βασικούς παράγοντες για την πρόληψη του φαινομένου.

Στο τέλος η κα Ράπτη μοίρασε σε όλους τους παρισταμένους το cd Το μυστικό της Νίκης 2 Η Περιπέτεια του Βίκτωρα .

Ευχαριστούμε πολύ την κα Ράπτη, η οποία με πολύ κατανοητό τρόπο ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και τον κ. Σώκο για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση σχετικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Ευχαριστούμε, τέλος,  τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης , η οποία όπλισε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με γνώσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

 

 

 

 

 

 

   

Οι μαθητές/ήτριες των Ε΄και Στ΄τάξεων παρακολούθησαν  ενημερωτική ημερίδα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος η θεματολογία της οποίας ήταν:

  •  η αποστολή της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος,
  • οι διαδικτυακές απειλές και τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας,

   

  • τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου,
  • το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού,

  •  οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι ενεδειγμένες ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες  .

  

 

Παρουσιάστηκε, επίσης, η εφαρμογή «Cyberkid” η οποία απευθύνεται σε ανηλίκους και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες με τη χρήση ενός κουμπιού να επικοινωνούν άμεσα μέσω της γραμμής sos  με το κέντρο επιχειρήσεων «Cyberalert” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τέλος, μοιράστηκε στους μαθητές/ήτριες η Φιλική σύμβαση Γονέων -Παιδιού (ηλικίας 11-14 ετών) περί χρήσης διαδικτύου.

Ευχαριστούμε πολύ τους συντελεστές της οργάνωσης της ημερίδας για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

 

5 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοηγήσης στο Διαδίκτυο

Για 16η συνεχή χρονιά εορτάζεται σε πάνω από 140 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου που διοργανώνεται από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Το κεντρικό μήνυμα για εφέτος είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Η ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας.

Την ημέρα αυτή χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δράσεις για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στον εορτασμό αυτό  συμμετείχε και το σχολείο μας αντλώντας σχετικό υλικό και δραστηριότητες από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι μαθητές όλων των τάξεων έκαναν συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς τους για τη χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Στη συνέχεια μπήκαν στην ιστοσελίδα του sαferInternet4Kids  και περιηγήθηκαν στις σελίδες του. ΄Ολοι οι μαθητές παρακολούθησαν το βίντεο «Όταν βλέπεις κάτι παράξενο στο διαδίκτυο πάντα να ζητάς βοήθεια» και κατέθεσαν τις δικές τους σχετικές εμπειρίες.

Οι μαθητές της Δ΄ συζήτησαν για το οικογενειακό συμφωνητικό χρήσης διαδικτύου http://www.kidsatsafety.gr/media/uploads_file/2018/06/01/p1cet6idsr5791r64nrpod11cvk4.pdf ,

το πήραν μαζί τους για να το συζητήσουν με τους γονείς τους και να το υπογράψουν.

 

Οι μαθητές της Β1 τάξης κατασκεύασαν τα δικά τους πολυτροπικά κείμενα αναφορικά με τους κινδύνους του διαδικτύου.

  

                                                                                     

 

Οι μαθητές της Β2 τάξης, αφού μελέτησαν το υλικό για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με απλά λόγια, δημιούργησαν τα παρακάτω πολυτροπικά κείμενα

   

   

  

Oι μαθητές της Γ τάξης δημιούργησαν τη δική τους ασπίδα προστασίας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:Αγγίδου Χρυσή, Γκράνα Βασιλική,  Ιωακειμίδου Δέσποινα, Μπαξεβάνου Στεργιανή, Σαρρούδη Ιωάννα