Ο θεσμός του μέντορα: μια απόπειρα εφαρμογής στην τάξη μας

Με τον όρο «μέντορας» εννοούμε το άτομο που υποστηρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί ένα άλλο άτομο, τον καθοδηγούμενό του. Ο σκοπός είναι η προσωπική και γνωστική εξέλιξη του καθοδηγούμενου και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής του μέσω μιας διαρκούς ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών μεταξύ μέντορα και καθοδηγούμενου (Cronin, 2020).

Η μεντορική σχέση βρίσκει τις απαρχές της στον Dewey, ο οποίος ήδη έναν αιώνα πριν τόνισε την αξία της ατομικής εμπειρίας του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών που δημιουργεί ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον. Επιπλέον, μεταγενέστερα, σπουδαίοι θεωρητικοί στην Παιδαγωγική όπως ο Lewin, o Piaget και ο Vygotsky επέκτειναν τις ιδέες του τονίζοντας την σπουδαιότητα της αλληλοτροφοδότησης μεταξύ των μαθητών, της αξιοποίησης των εμπειριών τους στην οικοδόμηση εννοιών και της αλληλοβοήθειας στην επίλυση προβλήματος (Μετοχιανάκης, 1999).

Στην τάξη μας πρεσβεύοντας ακριβώς αυτές τις αρχές και στα πλαίσια του άξονα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας “Σχέσεις μεταξύ μαθητών” δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το mentoring μεταξύ μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά γνωστικά και ψυχοσυναισθηματικά χαρακτηριστικά κάθε μαθητή και συνυπολογίζοντας το ηλικιακό τους στάδιο, ώστε να στοχεύσουμε στη ζώνη εγγύτερης ανάπτυξης , κατά Vygotsky, χωρίσαμε σε δυάδες τους μαθητές. Στη δυαδική αυτή σχέση ένας είναι ο μέντορας και ένας ο καθοδηγούμενος. Τα ζευγάρια αυτά μαθητών έχουν τη δυνατότητα να συνυπάρχουν τον περισσότερο χρόνο στην τάξη μας , τόσο κατά την ελεύθερη πρωινή ενασχόληση όσο και κατά τις οργανωμένες δραστηριότητες.

Μετά από την πρώτη εβδομάδα που ζήσαμε αυτή τη νέα συνθήκη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς παρατηρήσαμε:

α) Μαθητές με μειωμένη συμμετοχή και αυτοπεποίθηση να εκδηλώνουν μια πιο ενεργητική παρουσία

β) Μαθητές που παρουσίαζαν πόλωση με συγκεκριμένους συμμαθητές τους, να έχουν ανοίξει το πεδίο συνεργασίας τους με παιδιά που πριν είχαν απόσταση

γ) Εντυπωσιακά γνωστικά αποτελέσματα μέσα από την εργασία μέντορα και καθοδηγούμενου.

Αυτός ο τρόπος δουλειάς στην τάξη μας θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και αναμένουμε να καταγράψουμε την πορεία αυτής.

 

Bιβλιογραφία:

Cronin, N. (2020). What iw a menter? Definition, purpose and more.

Μετοχιανάκης, Η. (1999). Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, Ηράκλειο.