Υγιεινή διατροφή και Προσχολική ηλικία
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική καθ΄όλη την διάρκεια ζωής του ανθρώπου, Ειδικά στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητη για την ομαλή σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.
Η προσχολική ηλικία είναι το στάδιο στο οποίο τα παιδιά γνωρίζουν και αποδέχονται ή απορρίπτουν νέες τροφές, αναπτύσσουν ολοκληρωμένες δεξιότητες σίτισης και εδραιώνουν την προτίμησή τους στις υγιεινές επιλογές.
Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης τα παιδιά έχουν την έμφυτη ικανότητα να ελέγχουν την πρόσληψη ενέργειάς τους, δηλαδή ξέρουν το πότε και πόσο θα φάνε. Γι΄άυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να τα πιέζουν να «τελειώσουν το πιάτο τους» καθώς έτσι ενισχύουν την υπερσίτιση. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε αυτήν την ηλικία είναι φυσιολογική η μειωμένη όρεξη καθώς και η τάση απόρριψης νέων τροφών. Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί 8-10 φορές έκθεσης σε ένα τρόφιμο για να το αποδεχτεί.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο ενός παιδιού στην προσχολική ηλικία;
- Πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα. Γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ είναι μερικές επιλογές που πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, καθώς αποτελούν πηγές ασβεστίου και βιταμινών.
- Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά περιέχονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο.
- Φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Όσπρια. Αποτελούν ίσως την πιο ανεπιθύμητη κατηγορία τροφών για τα μικρά παιδιά γιάυτό μια καλή εναλλακτική είναι σε μορφή σαλάτας ή πολτοποιημένα (πχ χούμους).
! όταν καταναλώνουμε όσπρια καλό είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προιόντα, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται, για παράδειγμα, στις φακές
! όταν συνδυάζουμε τα όσπριά μας με δημητριακά (ρύζι/μακαρόνια) προσλαμβάνουμε πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας
- Θαλασσινά ή ψάρια. Να καταναλώνονται 1-2 φορές/εβδομάδα, αντί για κρέας. Πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά είναι σε μορφή σπιτικών κροκετών/finger food.
3+1 πρακτικές για να γίνει η υγιεινή διατροφή παιχνίδι
- Συμμετοχή παιδιού στην προετοιμασία των γευμάτων. Το πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων, το κόψιμο μαλακών λαχανικών και το σπάσιμο αυγών είναι διαδικασίες που εύκολα μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί.
- Βόλτα με τους γονείς στο μανάβικο την γειτονιάς για αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον.
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ποικιλία τροφίμων.Όταν δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να επιλέξει ποιο φρούτο ή δημητριακό θέλει να φάει αυτομάτως νιώθει ανεξάρτητο.
- Στύψιμο φρέσκου χυμού. Μια εξίσου εύκολη διαδικασία που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα του παιδιού.
Extra tips
- Είναι σημαντικό το παιδί να έχει καθορισμένο ωράριο φαγητού καθημερινά.
- Καταναλώνοντας πλούσιο πρωινό έχουμε ένα παιδί χαρούμενο και γεμάτο ενέργεια.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν «απαγορευμένες και κακές τροφές», καθώς έτσι το παιδί μπορεί να αποκτήσει εμμονή με αυτές στο μέλλον. Ωστόσο, ζαχαρώδη, αναψυκτικά και αλμυρά σνακς πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση.
Τέλος, κυρίως σε αυτές τις ηλικίες που τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται, είναι σημαντικό η σωστή και υγιεινή διατροφή να ξεκινάει από τους γονείς. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και χρόνο, αλλά τα οφέλη είναι αδιαμφισβήτητα. Με τα παραπάνω tips μπορεί να γίνει και διασκεδαστική!
Κυρέζη Μαρία, φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, Δι.Πα.Ε.