Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
3η Θεματική ενότητα:
Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Υποθεματική: Εθελοντισμός
Τίτλος: «Νοιάζομαι και δρω, για την αυλή του σχολείου μου φροντίζω εγώ»
Βασικοί στόχοι:
καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
δεξιότητες ζωής
δεξιότητες του νου
ψηφιακές δεξιότητες
Να οδηγούνται στη μάθηση μέσω της
επίλυσης ενός προβλήματος, να
συνεργάζονται στα πλαίσια της ομάδας
για κοινό σκοπό , να μάθουν να
αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και
υποχρεώσεις ως μελλοντικοί ενεργοί
κριτικά και δημιουργικά σκεπτόμενοι,
υπεύθυνοι και ψηφιακά εγγράμματοι
πολίτες. .
Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια
των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος
υλοποίησης: Φεβρουάριος – Μάρτιος
Το εργαστήριο Δεξιοτήτων για τον εθελοντισμό προσαρμόστηκε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του σχολείου μας, το ενδιαφέρον και τα κίνητρα των μαθητών.
Υλοποιήθηκαν έξι εργαστήρια
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΊΤΛΟΣ: Δημιουργούμε το Συμβόλαιο της Ομάδας
Ενεργοποίηση της ομάδας
Η Νηπιαγωγός λέει στα παιδιά: Ας βγούμε στην αυλή του σχολείου μας, να την παρατηρήσουμε καλά, να βγάλουμε φωτογραφίες.
Μετά παρατηρώντας στην τάξη τις φωτογραφίες στον υπολογιστή διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μέρη της αυλής μας που μπορούν να βελτιωθούν, όπως παρτέρι, μπασκέτα, τετράγωνα αριθμών που παίζουμε κουτσό,φύλλα και ξύλα κάτω στην αυλή ώστε η αυλή του σχολείου μας να γίνει πιο όμορφη και να την χαιρόμαστε ακόμα καλύτερα.
Βίντεο των μαθητών
Δημιουργούμε το Συμβόλαιο της Ομάδας
Η Νηπιαγωγός προτείνει στα παιδιά να δημιουργήσουν το συμβόλαιο της τάξης, το οποίο θα πρέπει να τηρείται κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που θα προκύψουν για την υλοποίηση του εργαστηρίου μας. Το Συμβόλαιο κανόνων θα περιέχει όλες τις δεσμεύσεις τους και θα βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην τάξη για μελλοντικές αναφορές.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας, αποδοχής και σεβασμού.
Συμφωνούμε με τα παιδιά ότι για την έναρξη και λήξη του νέου μαθήματος θα λέμε όλοι μαζί την έκφραση: Είμαστε Ενεργοί πολίτες.
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Τα παιδιά ζωγραφίζουν την αυλή του σχολείου τους στην υπάρχουσα κατάσταση.
Κατά τη σύνθεση των απόψεων της ολομέλειας, με τη βοήθεια του ψηφιακού διαδικτυακού εργαλείου δημιουργίας συννεφόλεξου (https://wordart.com/create.
Το Συννεφόλεξό μας
Δημιουργία κάρτας αναφοράς-συμβόλου του εργαστηρίου μας
Τα παιδιά καλούνται να δώσουν ένα δικό τους τίτλο για το εργαστήριο και δίνουν τον τίτλο: Ενδιαφέρομαι και φροντίζω για την αυλή του σχολείου μου.
Ηχογράφηση του τίτλου
Το συννεφόλεξό μας μαζί με τον τίτλο: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ που επέλεξαν τα παιδιά, θα είναι και η καρτέλα αναφοράς του εργαστηρίου, όπου κάθε φορά που υλοποιείται το εργαστήριο θα την φορούν περασμένη με κορδέλα από το λαιμό τους.
Τα παιδιά δημιούργησαν με χαρά τις καρτέλες αναφοράς ανά ομάδες χρωμάτων που επέλεξαν τα ίδια, έβγαλαν διάφορες φωτογραφίες και τις φόρεσαν με ενθουσιασμό!!
2ο Εργαστήριο
Τίτλος: Εισαγωγή στον εθελοντισμό-Προσφέρω χέρι βοήθειας.
Τα παιδιά φορούν τα καρτελάκια τους και λένε το σύνθημά τους που έχουν αποφασίσει για το εργαστήριο: Είμαστε Ενεργοί πολίτες.
Η Νηπιαγωγός θέλοντας να εισαγάγει την έννοια του εθελοντισμού στην τάξη μπαίνει στο λινκ https://noiazomaiKaidrw.gr/ethelontismos και διαβάζει στα παιδιά για τον εθελοντισμό, τους δείχνει εικόνες εθελοντικής εργασίας.Η Νηπιαγωγός συζητά με τα παιδιά για τον εθελοντισμό και καταγράφει σε χαρτί Α3 λέξεις των παιδιών για τον εθελοντισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήδη έχουν πάρει από την παραπάνω δραστηριότητα.
Δημιουργία βίντεο
Η Νηπιαγωγός στη συνέχεια εκτυπώνει και δείχνει στην ολομέλεια τις εικόνες εθελοντισμού που είχαν δει προηγουμένως, λέει στα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες με κριτήριο την εικόνα που θα επιλέξουν. Η κάθε ομάδα παρατηρεί καλά την εικόνα που επέλεξε και την παρουσιάζει στις άλλες ομάδες.Στη συνέχεια η κάθε ομάδα ζωγραφίζει την εικόνα που επέλεξε , οι οποίες στη συνέχεια κολλούνται σε χαρτόνι κάνσολ, όπου δίνουν τον τίτλο: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, Ζωγραφίσαμε εικόνες εθελοντισμού.
Παρουσίαση εικόνων εθελοντισμού στην Ολομέλεια,Ηχητικά μηνύματα των ομάδων:
Οι εικόνες εθελοντικής εργασίας που ζωγράφισαν οι ομάδες.
Δημιουργία Βίντεο παρουσίασης για τον εθελοντισμό μέσα από τις παραπάνω ζωγραφιές των ομάδων.
Η Νηπιαγωγός ζητάει από τα παιδιά να γίνουν ζευγαράκια, τα οποία θα κινηθούν στο χώρο, όπου το ένα παιδί θα προσφέρει χέρι βοήθειας στο άλλο παιδί του ζευγαριού το οποίο δεν βλέπει.
Μετά η νηπιαγωγός ζητά από τα παιδιά να της πουν πως ένοιωσαν.
Βίντεο την ώρα της δραστηριότητας, τα παιδιά λένε πως ένοιωσαν.
Στη συνέχεια όλα τα παιδιά καλούνται σε φύλλο εργασίας να ζωγραφίσουν τη φατσούλα τους, που φανερώνει το συναίσθημα που ένοιωσαν. Τα νήπια με την βοήθεια της νηπιαγωγού γράφουν τη συναισθηματική τους κατάσταση.
3ο εργαστήριο
Τίτλος: Υιοθετώ την αυλή του Σχολείου μου.
Τα παιδιά φορούν τα καρτελάκια τους και λένε το σύνθημά τους: Είμαστε Ενεργοί πολίτες.
Η Νηπιαγωγός έχει εκτυπώσει τις φωτογραφίες παρατήρησης της αυλής του σχολείου των μαθητών από το πρώτο εργαστήριο και της δείχνει στην Ολομέλεια και ζητάει από τα παιδιά να βρουν ομοιότητες με τις εικόνες εθελοντισμού από το προηγούμενο εργαστήριο. Τα παιδιά αναγνώρισαν ως σχεδόν όμοιες τις εικόνες με το παρτέρι, τα τετράγωνα με τους αριθμούς.
Τότε η Νηπιαγωγός ρώτησε τα παιδιά αν σύμφωνα με τις εικόνες της αυλής, θα μπορούσε να προκύψει εθελοντική εργασία για την αυλή του σχολείου μας? Τα παιδιά κατόπιν συζήτησης κατέληξαν στο ότι θα μπορούσε.. Η Νηπιαγωγός λέει στα παιδιά, ωραία!! Ας υιοθετήσουμε την αυλή του σχολείου μας, ας την φροντίσουμε!! Τι λέτε? Θέλετε να το κάνουμε? Θέλετε να προσφέρουμε εθελοντική εργασία για την αυλή του σχολείου μας? Τα παιδιά με ενθουσιασμό είπαν: Ναι.
Τότε η Νηπιαγωγός λέει στα παιδιά θέλω να δημιουργήσετε ομάδες εθελοντικής συνεργασίας με κριτήριο την φωτογραφία από την αυλή που θα επιλέξετε.
Τα παιδιά επιλέγουν και δημιουργούνται οι αντίστοιχες ομάδες που τις ονομάζουν τα παιδιά και η Νηπιαγωγός Τις καταγράφει σε χαρτί Α3 .
Η κάθε ομάδα παρουσιάζεται στην ολομέλεια της τάξης.
Στη συνέχεια η κάθε ομάδα καλείται να παρατηρήσει καλά την φωτογραφία που επέλεξε ώστε έπειτα να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα που θα θέσει η νηπιαγωγός.
1η Ομάδα Μπασκέτα
2η Ομάδα Παρτέρι-Σωλήνες
3η Ομάδα Αριθμοί-Κουτσό
4η Ομάδα Καθαριότητα μικρής αυλής
4Ο Εργαστήριο
Τίτλος: Προετοιμάζουμε τις δράσεις μας
Οι μαθητές της τάξης φοράνε τα καρτελάκια τους και λένε το σύνθημά τους: Είμαστε Ενεργοί πολίτες.
Τα παιδιά κάθονται ανά ομάδες σύμφωνα με το προηγούμενο εργαστήριο, και κάθε ομάδα λέει το όνομά της.
Η Νηπιαγωγός δίνει σε κάθε ομάδα την φωτογραφία που τους αντιστοιχεί και δίνει χρόνο να σκεφτούν για την προετοιμασία των δράσεων, καθώς και να βρουν αντικείμενα από τις γωνιές της τάξης που θεωρούν ότι θα χρειαστούν για την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.
Η Νηπιαγωγός μιλάει με κάθε ομάδα και θέτει ερωτήσεις που αφορούν την προετοιμασία των δράσεων, όπως τι υλικά θα χρησιμοποιήσουν, πως θα δουλέψουν, σε ποιά σειρά θα προσφέρει την εθελοντική εργασία η ομάδα τους, τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ομάδες όταν αυτοί θα εργάζονται..
Οι ηχητικές συζητήσεις των εθελοντικών ομάδων εργασίας
Από τις παραπάνω συζητήσεις που έκανε η νηπιαγωγός προέκυψε και η σειρά που θα εργαστούν οι εθελοντικές ομάδες.1η θα είναι η ομάδα: Αριθμοί-κουτσό, 2η ομάδα: Μπασκέτα, 3η ομάδα: Παρτέρι-Σωλήνες και 4η ομάδα: Καθαριότητα
5ο Εργαστήριο
Τίτλος: Αναλαμβάνουμε δράση
Ομάδα Αριθμοί κουτσό
Τα παιδιά της ομάδας σύμφωνα με την προετοιμασία τους αρχίζουν να βάφουν στην μεγάλη αυλή τους αριθμούς – κουτσό.
Ομάδα μπασκέτα
Τα παιδιά της ομάδας αυτής, σε συνεργασία με γονέα κατεβάζουν την μπασκέτα από τον τοίχο της μικρής αυλής και λόγω βροχόπτωσης μετατρέπουν την τάξη τους σε ένα μικρό εργαστήριο βαφής, όπου βάφουν την μπασκέτα του σχολείου τους.
Τα παιδιά αναθεωρούν μετά από συζήτηση με τον γονέα, την αρχική τους άποψη να μπει η μπασκέτα πιο ψηλά για δύο λόγους: α. επειδή θα δυσχεραίνει το παιγνίδι τους και β. ότι έχει περισσότερη αξία να καταλάβουν όλα τα παιδιά, ότι δεν πρέπει να τραβούν το δίκτυ..
Ομάδα παρτέρι-σωλήνες
Τα παιδιά της ομάδας έφεραν τα εργαλεία τους για να καθαρίσουν το παρτέρι και τους σωλήνες από τα χορτάρια, το σκάψιμο του χώματος καθώς και τα λουλούδια -γλάστρες που επέλεξαν για να ομορφύνει το παρτέρι τους και το σημείο με τους σωλήνες στην μικρή αυλή.
Ομάδα καθαριότητας
Τα παιδιά της ομάδας αυτής λειτούργησαν υποστηρικτικά στο εθελοντικό έργο της ομάδας παρτεριού κουβαλώντας τις σακκούλες με τα χόρτα και καθαρίζοντας κάθε φορά όπου χρειαζόταν. Στο τέλος σκούπισαν και καθάρισαν όλη την μικρή αυλή.
Αναστοχασμός: Τα παιδιά όλων των ομάδων εργάστηκαν με ευχαρίστηση και ήταν αποτελεσματικά ως προς το εθελοντικό τους έργο που είχε σκοπό την φροντίδα της αυλής του σχολείου, στα σημεία που επέλεξαν.
Μπράβο στα παιδιά μας!!
6Ο Εργαστήριο
Τίτλος: Οι μικροί εθελοντές αξιολογούν το εθελοντικό τους έργο.
Τα παιδιά φωτογραφίζουν τα σημεία στα οποία πρόσφεραν εθελοντική εργασία και τα συγκρίνουν με την αρχική τους κατάσταση. Από την σύγκριση που κάνουν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κατάφεραν να φροντίσουν και να ομορφύνουν τον χώρο των αυλών του σχολείου τους.
Επίσης έγινε συζήτηση στην τάξη όπου οι μαθητές ρωτήθηκαν από τη νηπιαγωγό πως νοιώθουν για τον εθελοντισμό και αν ο εθελοντισμός λύνει προβλήματα.
Ερώτηση προς την Ολομέλεια :Θα προτείνετε τον εθελοντισμό και σε άλλα παιδιά? Με ποιον τρόπο μπορείτε να διαδώσετε την αξία του εθελοντισμού?
Η Νηπιαγωγός προτείνει στα παιδιά από την παραπάνω συζήτηση να δημιουργήσουν σε συνεργασία μαζί της, ένα ποίημα για τον εθελοντισμό και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία αφίσα που θα περιέχει το ποίημα και στιγμές από την εθελοντική τους εργασία. Την αφίσα τους στο πλαίσιο της διάχυσης της αξίας του εθελοντισμού θα την στείλουν στον Δήμο αλλά θα προσφέρουν την αφίσα τους και στους μαθητές της Α τάξης, των δύο συστεγαζόμενων σχολείων.
Παραγωγή εκπαιδευτικού έργου. Ποίημα εθελοντισμός
Οι μαθητές των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων παρατηρούν το εθελοντικό μας έργο.
Τα παιδιά επίσης επισκέπτονται τα άλλα τμήματα των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων και τους ρωτούν : Τα καταφέραμε με την εθελοντική μας εργασία να φροντίσουμε την αυλή του σχολείου μας?
Τα παιδιά αξιολόγησαν θετικά το εθελοντικό μας έργο και μέσα από συζήτηση που υλοποιήθηκε κατάλαβαν την αξία της εθελοντικής εργασίας καθώς επίσης και τη σημασία που έχει η φροντίδα του σχολικού μας περιβάλλοντος, η οποία αναδεικνύει την αισθητική του χώρου και προσφέρει μία όμορφη σχολική ζωή!
Επίσης οι γονείς χειροκρότησαν την όλη προσπάθεια των μαθητών!!
Διάχυση του εργαστηρίου μας στις Α τάξεις των συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων, όπου οι μαθητές μιλούν για το εθελοντικό τους έργο για την αυλή του σχολείου, λένε το ποίημα για τον εθελοντισμό και προσφέρουν την αφίσα τους.
Tα παιδιά μας ευχαρίστησαν τον γείτονα κ. Γιάννη που πότιζε το παρτέρι τους κατά τις διακοπές του Πάσχα
Αναστοχασμός για τον εθελοντισμό
Τα παιδιά μέσα από λειτουργική δράση και βιωματική μάθηση κατανόησαν την έννοια του εθελοντισμού, την αξία και τα οφέλη του ως προς την επίλυση των όποιων προβλημάτων, έγιναν τα ίδια οι μικροί εθελοντές-ενεργοί πολίτες που φροντίζουν και νοιάζονται για την αυλή του σχολείου τους, έγιναν αποτελεσματικοί παραγωγοί εθελοντικού έργου!!
ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Δεξιότητες 21ου αι
Επικοινωνία
Δεξιότητες Ακρόασης και Παρατήρησης
Να ακούει προσεκτικά τους άλλους και αποτελεσματικά, ώστε να αποκρυπτογραφήσει τα νοήματα και τις προθέσεις του άλλου
Να εκφράζει απόψεις, να ανταλλάσσουν πληροφορίες
Δεξιότητες Συνεργασίας
Να οικοδομεί θετικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους
Να εργάζεται ως μέλος μίας ομάδας, να συμβάλλει στην ομαδική εργασία στον βαθμό που του/της αναλογεί
Να επιτυγχάνει συναίνεση για να εξασφαλίσει τους στόχους της ομάδας
Να οριοθετεί τη συμπεριφορά τους
Δεξιότητες Κριτικής Σκέψης
Να οικοδομεί συλλογισμούς μέσα από προσεκτική παρατήρηση
Να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά
Να εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές
Δεξιότητες Δημιουργικότητας
Να αναζητά νέες προσεγγίσεις στην εργασία
Να επεκτείνει τη νέα ιδέα σε νέα μορφή
Να συνδέει ιδέες/λύσεις και να πειραματίζεται με τη δημιουργία μίας νέας ιδέας
Δεξιότητες του Νου
Χρησιμοποιεί σαφή τρόπο για να προβεί σε κρίσεις
Χρησιμοποιεί αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τις απόψεις του
Ψηφιακές Δεξιότητες
Να χρησιμοποιεί λογισμικό για να δημιουργήσει ψηφιακό λογισμικό
Αναμενόμενο όφελος ως προς το σχολικό κλίμα |
Οι μαθητές υλοποιώντας το εργαστήριό τους ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη δημιουργία ενός φιλικού και ομαδοσυνεργατικού κλίματος. |
Αναμενόμενο αντίκτυπο για την ανάπτυξη της σχολικής κοινότητας |
Κατά την υλοποίηση του εργαστηρίου δημιουργήθηκε ζωτικός χώρος για συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της σχολικής μας κοινότητας(μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς).
|
Αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα |
Η Γειτονιά του σχολείου μας που έβλεπε τα παιδιά να φροντίζουν την αυλή του σχολείου τους, έλεγαν μπράβο και μάλιστα ο γείτονας κ. Γιάννης προθυμοποιήθηκε να ποτίζει το παρτέρι μας για τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα.
Επίσης δημιουργήσαμε την αφίσα μας για τον εθελοντισμό και την στείλαμε στην Αντιδήμαρχο Παιδείας, ώστε να αναρτηθεί στο Δημαρχείο της πόλης.
|
Προσαρμογές για τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των μαθητών |
Έχουν αναφερθεί παραπάνω στην περιγραφή του εργαστηρίου.
|
Φορείς και άλλες συνεργασίες που θα εμπλουτίσουν το σχέδιο δράσης |
Συνεργαστήκαμε με την Αντιδήμαρχο Παιδείας ως προς την διάχυση του εθελοντικού μας έργου. |
Τελικά προϊόντα (ενδεικτικά) των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν |
Εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εκτός της Πλατφόρμας των Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ. |