Συλλογικός Προγραμματισμός: Υλοποίηση-Τεκμήρια για το Σχέδιο Δράσης μας για το 2022-2023
Το Σχέδιο Δράσης μας αποτελεί μία καλή πρακτική και για άλλα σχολεία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ενιαίου σχολικού συγκροτήματος, υλοποιήσαμε από κοινού επίσκεψη με την Προϊσταμένη του συστεγαζόμενου 32ου Ν/Γ Βόλου , αφού σε συνεργασία με το Α Τμήμα, Β Τμήμα που υλοποιούμε το Σχέδιο δράσης, στους Διευθυντές των δύο συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων, προς συζήτηση -ενημέρωση του Σχεδίου δράσης μας. Από την συζήτηση προέκυψε ότι ο Δήμος και φέτος δεν μπορεί να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημά μας για το βάψιμο του Ενιαίου σχολικού συγκροτήματος οπότε προχωρούμε κανονικά στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, όπου ότι χρειαστούμε από υλικά (μπογιά, κ.λ.π.) θα μας τα καλύψει τα έξοδα η κοινή Σχολική επιτροπή.
Στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας με τους γονείς, δημιουργήσαμε ένα 1ο ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωσή του. Προέκυψε η συναίνεση των γονέων, η συνέχιση της περσινής εθελοντικής εργασίας από γονέα της τάξης μας(ως προς τους τοίχους που χρήζουν βάψιμο) και η συνεργασία στην εικαστική παρέμβαση των μαθητών από μητέρα Ζωγράφο της τάξης μας. Με τους δύο γονείς στο πλαίσιο του σωστού σχεδιασμού και αποτελεσματικής υλοποίησης του σχεδίου, υλοποιήσαμε συνάντηση με τους δύο γονείς στο χώρο του σχολείου εκτός διδακτικού ωραρίου, όπου από κοινού αποφασίσαμε το χρονοδιάγραμμα, τη σειρά των δράσεων του εργαστηρίου(δράσεις πριν το Πάσχα-δράσεις μετά το Πάσχα).
Στο πλαίσιο του καλέσματος κάποιου ειδικού ως προς την υλοποίηση του σχεδίου μας, προτείναμε στην μητέρα να έρθει στο σχολείο μας και να μιλήσει για την τέχνη της Ζωγραφικής στους μαθητές των δύο συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων, να εκφράσει στα παιδιά τη διάθεσή της για συνεργασία στην εικαστική τους παρέμβαση, τα εργαλεία που θα χρειαστούν(Χρώματα-πινέλα, γάντια) αλλά και να δει-συζητήσει και καταλήξει με τα παιδιά σχετικά με τις προτάσεις τους για την υλοποίηση της εικαστικής παρέμβασης. Να ορίσουν από κοινού τα έργα που θα ζωγραφιστούν αλλά και να ορίσουν το συγκεκριμένο μέρος των τοίχων που θα γίνει η ζωγραφική , σύμφωνα με το μοίρασμα των τοίχων της αυλής , που έχει προηγηθεί από τα δύο συστεγαζόμενα συνεργαζόμενα τμήματα.
Με την παραπάνω δράση μας στοχεύουμε στα εξής:
1.Να ενημερωθούν οι μαθητές για την τέχνη της Ζωγραφικής
2. Να διατυπώνουν οι μαθητές τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους.
3. Να ασκηθούν στη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με κάποιο ειδικό για την υλοποίηση του στόχου που έβαλαν.
Κατόπιν ενημερώνουμε τους μαθητές μας (περσινούς-φετεινούς) για την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε, όπως πέρισυ, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης το οποίο αφορά την περαιτέρω βελτίωση των τοίχων της αυλής μας και ότι θέλουμε και υπολογίζουμε και στην δική τους άποψη.
Στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας δημιουργήσαμε ένα 1ο ερωτηματολόγιο και δόθηκε προς συμπλήρωση από τους μαθητές, αφού προηγηθεί η παρακάτω δραστηριότητα:
Τα παιδιά παρατηρούν την υπάρχουσα κατάσταση στους τοίχους της αυλής, στοχεύοντας:
- Να ασκηθούν στην παρατήρηση
- Να διακρίνουν τους τοίχους που χρειάζονται περισσότερη βελτίωση.
- Να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στο χώρο της αυλής και να εκφράσουν την αισθητική τους άποψη, για την εικόνα της αυλής και γενικότερα πως αυτή επηρεάζει την εικόνα του σχολείου μας.
- Να εκφραστούν συναισθηματικά για την υπάρχουσα κατάσταση.
- Να μπορούν να συλλέγουν δεδομένα μιας κατάστασης και να καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα.
Τεκμήρια
Εικόνες της αυλής μας στην αρχική κατάσταση
Ερωτηματολόγιο 1 προς τους Γονείς
Ερωτηματολόγιο Α προς τους μαθητές
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 2022 (1)
Οι μαθητές την ώρα που το συμπληρώνουν
Τα παιδιά σύμφωνα με την συμπλήρωση του Α Ερωτηματολογίου, διαπίστωσαν ότι η εξωτερική εικόνα του σχολείου μας -εξωτερικοί τοίχοι χρειάζονται περισσότερη βελτίωση.
Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα: Θα κάνουμε κάτι και τι θα κάνουμε για τη βελτίωση των τοίχων του σχολείου μας?
Δημιουργούμε νέο 2ο ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές μας για να σκεφτούν και να το συμπληρώσουν
Το ερωτηματολόγιο στοχεύει:
- Οι μαθητές να ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη
- Να ασκηθούν στην επιχειρηματολογία των επιλογών τους.
- Να βρίσκουν λύσεις για την επίλυση ενός προβλήματος
- Να ανακαλύπτουν και να διατυπώνουν τις προτάσεις τους.
- Να υιοθετήσουν την αντίληψη του Ενεργού πολίτη.
Η Νηπιαγωγός λέει ως πληροφορία στα παιδιά ότι για το σχέδιο δράσης του σχολείου μας, από τα ερωτηματολόγια των γονέων προέκυψαν δύο γονείς συνεργάτες από την τάξη μας, όπου ο ένας περσινός γονέας θα συνεχίσει και φέτος τη δράση του, βάφοντας τους τοίχους που δεν βάφτηκαν πέρισυ και η δεύτερη γονέας ως ζωγράφος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους μαθητές σε οποιεσδήποτε εικαστικές προτάσεις.
Οι μαθητές με βάση τα παραπάνω δεδομένα προχωρούν στη συμπλήρωση του Β Ερωτηματολογίου.
Με την συμπλήρωση του παραπάνω ερωτηματολογίου οι μαθητές επέλεξαν να ζωγραφίσουν στους εξωτερικούς τοίχους στο χώρο των δύο αυλών(μεγάλη-μικρή αυλή) και κατέθεσαν έπειτα από σχετική συζήτηση τις εικαστικές τους προτάσεις.
Οι εικαστικές προτάσεις των μαθητών
Κατόπιν της συλλογής των εικαστικών προτάσεων η νηπιαγωγός ζήτησε από τους μαθητές της ολομέλειας να παρατηρήσουν πολύ καλά όλες τις προτάσεις, να βρούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα έργα, να τα κατηγοριοποιήσουν και βάσει της κατηγοριοποίησης που θα προκύψει να σχηματιστούν αυτόματα ομάδες με τα ονόματα των μαθητών των αντίστοιχων προτάσεων και να προβούν οι ομάδες που θα προκύψουν, σε μία νέα σύνθεση εικαστικών προτάσεων.
Στόχοι της παραπάνω δραστηριότητας:
1.Οι μαθητές να συλλέγουν, να παρατηρούν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα τους.
2. Να κατηγοριοποιούν , να συνθέτουν τα δεδομένα και να καταλήγουν σε νέες προτάσεις.
Πράγματι οι μαθητές υλοποίησαν τα παραπάνω , και σχημάτισαν τρεις ομάδες εργασίας δημιουργώντας με ομαδοσυνεργατικό τρόπο -προτείνοντας η κάθε μία την νέα εικαστική πρόταση.
Η τρίτη ομάδα εργασίας αποτελείται από μία εικαστική πρόταση, οπότε η πρόταση του μαθητή αναγνωρίστηκε από την ολομέλεια ως μία ξεχωριστή πρόταση.
Οι τρεις νέες προτάσεις που προέκυψαν
Η μητέρα συνεργάτης ως Ζωγράφος επισκέφτηκε το σχολείο μας, όπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε όλους τους μαθητές και των δύο συστεγαζόμενων-συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων για την τέχνη της Ζωγραφικής, να παρουσιάσει έργα της στους μαθητές αλλά και οι μαθητές ως μικροί ζωγράφοι να της καταθέσουν τα έργα τους, ως προτάσεις εικαστικής παρέμβασης στους τοίχους της αυλής.
Η Ζωγράφος συνεργάτης , αρχικά παρουσίασε κάποια έργα δικά της (προσωπογραφίες) και μίλησε στα παιδιά για την τέχνη της Ζωγραφικής. Αμέσως μετά είδε τα έργα των μαθητών , εξέφρασε με μεγάλη της χαρά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις όμορφες δημιουργίες τους και στο τέλος τους ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους, ώστε να καταλήξουν όλοι μαζί τι θα ζωγραφίσουν, πως θα ζωγραφίσουν και το που θα ζωγραφίσουν, ώστε όλοι μαζί να πετύχουν την βελτίωση της αισθητικής των εξωτερικών τοίχων. Πράγματι μέσα από συζήτηση κατέληξαν για όλα τα παραπάνω. Η Ζωγράφος είπε στα παιδιά ότι θα έχει ήδη σχεδιάσει πάνω στους τοίχους , ότι αποφασίσαμε ανά τμήμα και ότι αυτά θα προβούν με πινέλα και μπογιές στην ζωγραφική των σχεδιασμών, μέσα από μίξεις χρωμάτων που θα κάνουν.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τη νηπιαγωγό ότι η εικαστική τους παρέμβαση θα υλοποιηθεί μετά από το βάψιμο των τοίχων και τον σχεδιασμό των προτάσεων στους τοίχους, δηλαδή χρονικά μετά το Πάσχα και τους είπε ότι εκείνη την περίοδο θα υλοποιεί και την πρακτική της η φοιτήτριά μας, με την οποία θα συνεργαστούν μαζί της.
Επίσης η νηπιαγωγός είπε στα παιδιά ότι στο τέλος μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης, στο πλαίσιο της διαμορφωτικής αξιολόγησης θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και ένα Γ Ερωτηματολόγιο.
Κατόπιν η μητέρα Ζωγράφος ήρθε στην τάξη μας, φωτογραφήθηκε με τα παιδιά μας και τις όμορφες προτάσεις τους!!
Η Νηπιαγωγός ευχαρίστησε την μητέρα για την όλη στήριξη και συνεργασία!!
Βάψιμο τοίχων από το γονέα εθελοντή αμέσως μετά το Πάσχα με το άνοιγμα των σχολείων(το Σαββατοκύριακο).Δεν έγινε στις διακοπές του Πάσχα λόγω των συχνών βροχοπτώσεων. Ο συνεργάτης γονέας πραγματικά μεταμόρφωσε την εικόνα των εξωτερικών τοίχων, καθώς και άλλα σημεία του αύλειου χώρου μας.. Τα παιδιά που ήρθαν τη Δευτέρα κοίταζαν και έλεγαν με χαρά: Βάφτηκαν οι τοίχοι μας, οι κολώνες μας, γύρω γύρω από τις βρύσες, η ντουλάπα της καθαρίστριας!! όντως άλλαξε η διάθεση όλων μας.
Tα παιδιά στο πλαίσιο της διαμορφωτικής αξιολόγησης παρατήρησαν τους βαμμένους τοίχους, συζητούσαν μεταξύ τους και έλεγαν τις απόψεις τους όπως: το σχολείο μας έγινε όμορφο, μιλούσαν με χαρά και ενθουσιασμό, για την πίσω αυλή έλεγαν αν και μικρή έγινε πολύ όμορφη και με το βάψιμο των τοίχων αλλά και με την εθελοντική μας εργασία στο εργαστήριο δεξιοτήτων(εθελοντισμός) που βάψαμε την μπασκέτα, καθαρίσαμε και φυτέψαμε στο παρτέρι μας. Τα παιδιά με τα λόγια τους έδειχναν να τοποθετούν και να συνδέουν τον εαυτό τους με το σχολικό χώρο, να έχουν αναπτύξει την αισθητική τους αντίληψη για το σχολικό τους περιβάλλον και το πιο βασικό να αισθάνονται ωραία!!
Η Νηπιαγωγός με χαρά επιβεβαίωσε τις απόψεις των μαθητών, τους επισήμανε την αξία της συνεργασίας των γονέων στο σχέδιο δράσης. ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!!
Τοίχοι στην τωρινή κατάσταση
Ακολουθεί η μητέρα συνεργάτης ζωγράφος, η οποία σχεδιάζει στους βαμμένους τοίχους τις προτάσεις εικαστκής παρέμβασης των μαθητών. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα σχέδια στους τοίχους πολύ!! Η Νηπιαγωγός είπε στα παιδιά ότι το καλύτερο θα είναι η δική σας πινελιά στους τοίχους!!
Οι τοίχοι παρακάτω με τα σχέδια είναι έτοιμοι ώστε να παρέμβουν οι μαθητές μας με χρώματα και πινέλα να ζωγραφίσουν, σε συνεργασία με κάποιους γονείς συνεργάτες.
Οι τοίχοι είναι τρεις, επομένως δημιουργήθηκαν και τρεις ομάδες εργασίας.
Στάδιο προετοιμασίας.
Τα παιδιά στο πλαίσιο της προετοιμασίας μαζί με την νηπιαγωγό άρχισαν να οργανώνουν την εικαστική παρέμβασή τους. Αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με τη σειρά κάθε παιδί επιλέγει τι θα ζωγραφίσει και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει. Γίνεται συζήτηση για τη μίξη των χρωμάτων. Η Νηπιαγωγός καταγράφει σε χαρτί τα ονόματα των παιδιών ανά ομάδα, τι σχεδιάζει κάθε παιδί, τα χρώματα που επέλεξε, τις μίξεις, τη σειρά του.
Φάση υλοποίησης
Η κάθε ομάδα λοιπόν θα εργαστεί σύμφωνα με το χαρτί της, το οποίο την ημέρα της δράσης θα δοθεί στους γονείς συνεργάτες ως οδηγός. Οι γονείς συνεργάτες ανά ομάδα θα λειτουργούν υποστηρικτικά όπου χρειαστεί για την αποτελεσματικότητα των εικαστικών παρεμβάσεων των μαθητών.
Κατά την φάση υλοποίησης θα συνεργαστεί μαζί μας και η φοιτήτρια του ΠΤΕΑ του Π.Θ. η οποία υλοποιεί την πρακτική της άσκηση, στο νηπιαγωγείο μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Μεντόρων Νηπιαγωγών.
Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας με το συστεγαζόμενο 320Ν/Γ Βόλου, με το οποίο υλοποιούμε από κοινού το σχέδιο δράσης αποφασίσαμε ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου να προηγηθούμε εμείς στην υλοποίηση των εικαστικών παρεμβάσεων και έπειτα σε άλλη ημέρα να ακολουθήσει το 320.
Υλοποίηση της εικαστικής παρέμβασης των μαθητών σε συνεργασία με τη μητέρα ζωγράφο και άλλους γονείς συνεργάτες.
Τα υλικά και τα εργαλεία μας
Οι μίξεις μας όπου τα παιδιά ανά ομάδα τις υλοποίησαν με την υποστήριξη της νηπιαγωγού, της φοιτήτριας και της μητέρας: συνεργάτης ζωγράφος.
Οι ομάδες μας είναι έτοιμες προς δράση.
Τα παιδιά ανά ομάδες ζωγραφίζουν τους τοίχους
1ος τοίχος μικρής αυλής
2ος τοίχος στη μεγάλη αυλή
3ος τοίχος μεγάλης αυλής
Τελικό προϊόν του σχεδίου δράσης μας
Αξιολόγηση του σχεδίου δράσης.
Διαγνωστική-Διαμορφωτική αξιολόγηση
Αμέσως μετά όλες οι ομάδες παρατήρησαν καλά τις εικαστικές τους παρεμβάσεις, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το κάθε εικαστικό έργο ειδικά ως προς τα όμορφα χρώματα και με ενθουσιασμό ομοφώνως κατέληξαν ότι πράγματι με τις ζωγραφιές τους, το σχολείο άλλαξε προς το καλύτερο, ομόρφυνε πάρα πολύ!!
Επίσης στο σχόλασμα οι γονείς που δεν συμμετείχαν ξεναγήθηκαν με καμάρι από τα παιδιά τους στις εικαστικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και με χαρά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το αισθητικό αποτέλεσμα!!
Α.(Συμπερίληψη)
Oι μαθητές των συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων κατά την ώρα των διαλλειμάτων αξιολόγησαν θετικά το σχέδιο δράσης μας.
Οι μαθητές μας ξεκινούν από την τάξη τους για να μεταφέρουν τα μηνύματά τους κάνοντας επίσκεψη στα γραφεία των Διευθυντών των δύο συστεγαζόμενων σχολείων, προσφέρουν την αφίσα τους για να τοποθετηθεί σε εμφανές μέρος των Δημοτικών σχολείων.
Οι μαθητές μας θα απευθυνθούν προς τα μεγαλύτερα παιδιά του Ενιαίου Σχολικού συγκροτήματος με αφίσα που θα δημιουργήσουν και θα τους πουν για να διατηρηθεί η βελτίωση των εξωτερικών μας τοίχων χρειάζεται να τηρούμε τους εξής κανόνες:
- Σεβόμαστε το σχολικό περιβάλλον
- Ενδιαφερόμαστε και νοιαζόμαστε για το σχολικό μας περιβάλλον
- Δεν αγγίζουμε και δεν λερώνουμε τους τοίχους.
Δημιουργία αφίσας
Λίνκ αφίσας
https://www.postermywall.com/index.php/posterbuilder/view/d6e471d14d2ed5053ccefeb319865979/0
Οι μαθητές επισκέπτονται την Α τάξη των δύο συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων, λένε τα μηνύματά τους και προσφέρουν την αφίσα τους.
Τα νήπια του 32ου Νηπιαγωγείου που υλοποιούν το ίδιο σχέδιο δράσης ενθουσιάστηκαν με τις ζωγραφιές μας στους τοίχους!! Τους είπαμε ότι ανυπομονούμε και για τις δικές τους ζωγραφιές!!
Αφού ολοκλήρωσαν τις εικαστικές τους παρεμβάσεις και τα δύο τμήματα του 32ου Νηπιαγωγείου, οι μαθητές μας παρατήρησαν καλά τα έργα τους(τελικά προιόντα) και έκαναν μία τελική αξιολόγηση του κοινού σχεδίου Δράσης των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων.(10ου και 32ου).
Βίντεο Αξιολόγησης από τα νήπια
Β. Δόθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για συμπλήρωση στους γονείς και στους μαθητές.
2ο Τελικό Ερωτηματολόγιο προς Γονείς
Από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου προκύπτει ότι πραγματικά πετύχαμε την βελτίωση των εξωτερικών μας τοίχων και ότι με την υλοποίηση του σχεδίου είναι ικανοποιημένοι, πιστεύουν ότι συντέλεσε θετικά στην ψυχολογία, στην ανάπτυξη της αισθητικής αντίληψης των μαθητών μας αλλά και στην βελτίωση της εικόνας του σχολείου μας.
Γ. ΤΕΛΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 2022 (1) (1) – Αντιγραφή
Από την συμπλήρωση προκύπτει ότι βελτιώθηκε η εικόνα του σχολείου, ότι στα παιδιά άρεσε η συνεργασία με την μητέρα Ζωγράφο, ότι νοιώθουν χαρά για το σχολείο τους, ότι το σχολείο τους είναι όμορφο!!
Τα παιδιά την ώρα που συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιό τους.
Αναστοχασμός και Αξιολόγηση του σχεδίου δράσης μας.
Τα παιδιά μας με το σχέδιο δράσης αλλά και το εργαστήριο Δεξιοτήτων για τον εθελοντισμό, διαμόρφωσαν ένα όμορφο, ελκυστικό και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον μάθησης.
Μπράβο στα παιδιά μας!!
Μπράβο στους γονείς συνεργάτες!!
Μπράβο σε όλους μας!!
Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!!
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, θεωρούμε το Σχέδιο δράσης μας, πετυχημένο και ολοκληρωμένο ως προς την πρακτική του, τους βασικούς στόχους του. Το ευχαριστηθήκαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της σχολικής μας κοινότητας, αποδείξαμε στην πράξη ότι η καλή οργάνωσή του και η συνεργασία όλων των μελών αποτελούν βασικά συστατικά στην αποτελεσματικότητά του.
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
Ζούζουλα Αικατερίνη