Συμμετοχή στον 9ο Μαθητικό πανελλήνιο Διαγωνισμό : “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες

Ενημερώνουμε για την πρόθεση συμμετοχής του σχολείου μας στον προαναφερόμενο διαγωνισμό και παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε αυτόν.

Συγκεκριμένα

Ο διαγωνισμός λήγει την 1η Μαρτίου του 2023.

Τον Απρίλιο του 2023 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Οι καλύτερες μαθητικές δημιουργίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο ή το φθινόπωρο του 2023 στη Λευκωσία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε την προκήρυξη του διαγωνισμού:

5_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΥΠΡΟΣ_ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΕΡΡΩΝ_2022_23

 

Κατηγορίες: Αρχική | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμμετοχή στον 9ο Μαθητικό πανελλήνιο Διαγωνισμό : “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες

Γενικές πληροφορίες

 

Δημοσίευση: 18-4-2021

 

Η έδρα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στεγάζεται στο Νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Χτίστηκε το 1960 .

 

Η Εκκλησία της Κύπρου  

Το Ευαγγέλιο κηρύχθηκε στην Κύπρο το 45 μ. Χ., όταν κατά την Α΄ Αποστολική περιοδεία έφτασαν στο νησί  οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και  Μάρκος. Ο Βαρνάβας και ο Μάρκος επέστρεψαν στην Κύπρο το 50 μ. Χ. Σύμφωνα με την παράδοση ο Βαρνάβας υπήρξε  ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και λιθοβολήθηκε από τους Εβραίους το 57 μ. Χ.  έξω από τη Σαλαμίνα, όπου υπάρχει και ο τάφος του. Την ίδια περίοδο, χειροτονήθηκε  επίσκοπος Κιτίου και ο Λάζαρος, ο φίλος του Χριστού, ο οποίος μετά την ανάστασή του από τον Ιησού κατέφυγε στο νησί.

Η Εκκλησία της Κύπρου ανήκει στις αρχαιότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Το Αυτοκέφαλο κατοχυρώθηκε με τον 8ο κανόνα της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στην Έφεσο το 431 μ. Χ.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Ο τίτλος σχετίζεται με γεγονότα της περιόδου μεταξύ 7ου και 9ου αι., όταν εξαιτίας αραβικών επιδρομών, καταστράφηκαν πολλές επισκοπές στο νησί και ο τότε Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να σώσει τον Κυπριακό λαό, τον μετέφερε στην Κύζικο κοντά στον Ελλήσποντο. Σε αυτό βοήθησε και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β΄. Στην Κύπρο γύρισαν το 698 μ. Χ. και επειδή ο τόπος στον οποίο έμεναν ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή, η επισκοπή πήρε αυτόν τον τίτλο.

Από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα παραχωρήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου προνόμια που τα έχει μέχρι σήμερα. Έτσι μπορεί να υπογράφει με κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), να φοράει πορφυρό μανδύα  στις τελετουργίες και να κρατάει Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί για Ποιμαντορική Ράβδο.

Η έδρα της Αρχιεπισκοπής στεγάζεται στη Λευκωσία, στο Νέο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Ο σημερινός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο Μακαριότατος  Αρχιεπίσκοπος  κ. Χρυσόστομος Β΄.

 

Αρχιερατικές Επαρχίες

Η Εκκλησία της Κύπρου απαρτίζεται από τις παρακάτω Αρχιερατικές Επαρχίες:

  1. Αρχιεπισκοπή Κύπρου
  2. Ιερά Μητρόπολις Πάφου
  3. Ιερά Μητρόπολις Κιτίου
  4. Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας
  5. Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού
  6. Ιερά Μητρόπολις Μόρφου
  7. Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
  8. Ιερά Μητρόπολις Κύκκου και Τηλλυρίας
  9. Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής
  10. Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος
  11. Επίσκοπος Καρπασίας
  12. Επίσκοπος Αρσινόης
  13. Επίσκοπος Αμαθούντος
  14. Επίσκοπος Λήδρας
  15. Επίσκοπος Χύτρων
  16. Επίσκοπος Νεαπόλεως
  17. Επίσκοπος Μεσαορίας

 

Πηγές:

  1. Εκκλησία της Κύπρου: Βικιπαίδεια

2. Οικοσελίδα-Εκκλησία της Κύπρου

Η φωτογραφία του Νέου Μεγάρου της Αρχιεπισκοπής προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας, που αποκτήθηκε κατόπιν εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Κύπρο.

 

Καλαϊτζίδης Ιωάννης, Β1, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Τριπολίτης Δημήτριος

Κατηγορίες: Εκκλησία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γενικές πληροφορίες

Λάρνακα

 

Δημοσίευση: 8-4-2021

 

Η Λάρνακα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κύπρου, είναι η διάδοχος πόλη του αρχαίου Κιτίου και ο τόπος καταγωγής του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και στα τέλη του 2013 αριθμούσε 145.900 κατοίκους. Το αεροδρόμιό της είναι Διεθνές και είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου.

Θεωρείται  πολύ όμορφη πόλη , καθώς διαθέτει φυσικές ομορφιές αλλά και πολλά μνημεία. Η παραλιακή της οδός είναι ιδιαίτερα όμορφη και είναι γνωστή με το όνομα “Φοινικούδες”. Στη Λάρνακα βρίσκονται δύο φυσικές λίμνες, η Αλυκή Λάρνακας, στην οποία το χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο ροζ φλαμίνγκο και η Οροκλίνη.

Η φωτογραφία είναι από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πόλη της Λάρνακας βρίσκεται στη θέση της Φοινικικής πόλης Κίτιον, αρχαίου βασιλείου της Κύπρου. Στην περιοχή υπήρχαν δύο προϊστορικοί οικισμοί, οι οποίοι τον 14ο αι. π. Χ. κατακτήθηκαν από Μυκηναίους και Αχαιούς και εξελίχθηκαν σε πόλη. Όταν η πόλη αυτή καταστράφηκε από φυσικά αίτια,  ξαναχτίστηκε νέα πόλη με το όνομα Κίτιο.

Τον 7ο αι. π. Χ. το Κίτιο κατακτήθηκε από τους Ασσυρίους και τον 5ο αι. π. Χ.  πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, όπως και ολόκληρο το νησί. Στη συνέχεια  κατακτήθηκε από τους Πέρσες, οι οποίοι τοποθέτησαν Φοίνικες βασιλιάδες.

Από τον 8ο αι. π. Χ. έως τον 3ο αι. π. Χ. συνυπήρχαν στην πόλη οι Φοίνικες με τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούσαν στο νότιο τμήμα της. Όταν η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων, οι Φοίνικες άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά.

Το 58 μ. Χ. κατακτήθηκε από τη Ρώμη. Ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της Κύπρου.

Στους χριστιανικούς χρόνους έγινε επισκοπή. Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος επίσκοπος Κιτίου υπήρξε ο Λάζαρος.

Το 77 μ. Χ. η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε.

Στους μεσαιωνικούς χρόνους η Λάρνακα ονομαζόταν και Αλυκές, εξαιτίας της κοντινής αλμυρής λίμνης, που το καλοκαίρι παρήγαγε πολύ αλάτι.

Επί φραγκοκρατίας (1192-1489), παρότι ήταν ασήμαντη πόλη, αναπτύχθηκε ως λιμάνι, καθώς η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους Γεννουάτες.

Σημαντικό λιμάνι συνέχισε να είναι και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1579-1878). Την περίοδο εκείνη, επειδή η Λάρνακα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο, ήταν και η πόλη της Κύπρου στην οποία στεγάζονταν  τα προξενεία χωρών όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, κ.ά.

Η Λάρνακα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Επίσης, η πόλη συνέχισε να ακμάζει και μετά το 1974, όταν, καθώς καταργήθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, απέκτησε Διεθνές Αεροδρόμιο, γεγονός που διευκόλυνε ιδιαίτερα την επικοινωνία της Κύπρου με τη Μέση Ανατολή.

 

 

ΜΝΗΜΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

  1. Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε τον 9ο αι μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό και ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου.

Κτίστηκε πάνω στον τάφο του Αγίου Λαζάρου από τη Βηθανία της Ιουδαίας. Ο Λάζαρος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, μετά την ανάστασή του από τον Ιησού, αναγκάστηκε να φύγει από την Ιουδαία, γιατί κινδύνευε από την οργή των εχθρών τού Ιησού και κατέφυγε στην Κύπρο.Όταν ο Παύλος και ο Βαρνάβας κήρυξαν το ευαγγέλιο στην Κύπρο, τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου.

Ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου.
Οι διαστάσεις του Ναού είναι 31,5 x 14,5 μ. Είναι τρίκλιτος και η τοιχοποιΐα του αποτελείται από πολύ μεγάλους ογκόλιθους ασβεστόλιθου, που το πάχος τους φτάνει και το 1 μ. Είναι μοναδικό το τέμπλο του, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι., είναι μπαρόκ τεχνοτροπίας και επιχρυσωμένο.

Τον 17ο αι. ο Ναός δέχθηκε εργασίες αναστήλωσης. Δίπλα του λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

 

Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Λαζάρου με το ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο

Πηγή φωτογραφίας:
Από Zairon  CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75194004

  1. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου

Ο Αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Κιτίου, τα οποία  τοποθετούνται χρονολογικά στον 13ο αι. π. Χ. Στην ίδια εποχή ανήκουν και κατάλοιπα τειχών κτισμένων με μεγάλους ογκόλιθους. Επίσης υπάρχουν  κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, καθώς το Κίτιο υπήρξε κέντρο εμπορίου. Πάνω σε τοίχους αρχαίων κτηρίων βρέθηκαν  εγχαράξεις σχεδίων πλοίων.

 

  1. Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας

Αναπτύχθηκε  σε πέντε αποικιοκρατικά κτίσματα, που λειτουργούσαν ως αποθήκες την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο στεγάζονται η Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Πόλης και των Δημοτικών Αρχείων.

 

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδρύματος Πιερίδη

Είναι ιδιωτικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτήριο αποικιακού ρυθμού, το οποίο ήταν το αρχοντικό της Οικογένειας Πιερίδη και κτίστηκε το 1815. Η συλλογή των εκθεμάτων που παρουσιάζονται είναι της οικογένειας Πιερίδη και καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινάει από το 4.οοο π. Χ. και φτάνει μέχρι το 150 μ. Χ. Αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης αυτής της περιόδου, αλλά και του πολύ σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί.

  1. Φρούριο Λάρνακας – Επαρχιακό Μεσαιωνικό Μουσείο

Το Φρούριο κτίστηκε στους Μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά την μορφή που βλέπουμε σήμερα την πήρε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής κατοχής λειτουργούσε ως φυλακή. Στη σύγχρονη εποχή στεγάζει το Επαρχιακό Μεσαιωνικό Μουσείο. Το Μουσείο φιλοξενεί συλλογές δεκαπέντε αιώνων και καλύπτουν μια περίοδο από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τον 19ο αι.

Το Παλαιό Κάστρο Λάρνακας

Πηγή φωτογραφίας:
Από Andreas2009 CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12767531

ΠΗΓΕΣ:

1.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΑΡΝΑΚΑ
2.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
3.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Κρητικού Μαργαρίτα, Β2, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λάρνακα

Λευκωσία

 

Δημοσίευση: 8-4-2021

 

Η πόλη της Λευκωσίας είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου,  η έδρα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ο πληθυσμός της στα τέλη  του 2013 ήταν 333.800 κάτοικοι.

Είναι το κέντρο της οικονομικής ζωής του νησιού και συγχρόνως μια πόλη με πλούσια πολιτιστική ζωή και μνημεία  που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορική  πορεία της.

Το όνομα Λευκωσία σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία και τη σειρήνα Λευκωσία, η οποία ήταν  κόρη του Αχελώου και της Μελπομένης και σημαίνει «Λευκή Ουσία». Διεθνώς έχει επικρατήσει το ιταλικό όνομα της πόλης «Nicosia».

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη, βρίσκονται μουσεία, ιστορικοί ναοί και κτήρια των μεσαιωνικών χρόνων.

 

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον. Έτος ίδρυσης 1812. Το αρχαιότερο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

Η πόλη της Λευκωσίας συνεχίζει την ιστορία των αρχαίων Λεδρών, ενός από τα βασίλεια της Κύπρου που ίδρυσαν οι Αχαιοί μετά τον Τρωικό πόλεμο και το οποίο  διαλύθηκε  μεταξύ του 7ου και του 8ου αι. π. Χ. Στη σημερινή πόλη βρίσκονται αρκετά κατάλοιπα αυτής της περιόδου, όπως και των περιόδων που ακολούθησαν, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής, και της Πρωτοβυζαντινής.

Τον 1ο μ. Χ. αι. οι Λέδρες ήταν μια ασήμαντη πόλη με γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα, γεγονός που οφείλονταν στη θέση της πόλης στο εσωτερικό του νησιού μακριά από τα παράλια.

Εξαιτίας αυτής της θέσης, που την καθιστούσε προστατευμένη από τις εχθρικές επιθέσεις, κατά τη Βυζαντινή περίοδο, έγινε η πρωτεύουσα της Κύπρου, ενώ από τον 4ο αι. μ. Χ. είναι η έδρα του επισκόπου.

Οι  Ναΐτες Ιππότες, που αγόρασαν την Κύπρο από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, έκαναν την Λευκωσία το διοικητικό τους κέντρο. Ήταν η πρωτεύουσα του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, η έδρα των βασιλέων Λουζινιάν και έδρα της Λατινικής Εκκλησίας.

Το 1374 κατέλαβαν την πόλη οι Γενουάτες, το 1426 οι Σαρακηνοί και το 1489 οι Βενετοί, οι οποίοι οχύρωσαν την πόλη με νέα τείχη.

Το 1570 την κατέλαβαν οι Οθωμανοί Τούρκοι και μέχρι το 1878 που διήρκεσε αυτή η περίοδος η πόλη έπεσε σε παρακμή.

Άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1878, όταν την κατέλαβαν οι Άγγλοι.

Μετά το 1960, όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη, η Λευκωσία έγινε πρωτεύουσα και έκτοτε η ανάπτυξή της είναι σημαντική.

 

 ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Νέο και Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Τα δύο κτήρια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο χτίστηκε το 1730 και στο ισόγειό του στεγάζεται το Εθνογραφικό Μουσείο της Κύπρου. Το Νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο χτίστηκε το 1960 και είναι η έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το Νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο είναι η έδρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Χτίστηκε το 1960.

 

Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Χτίστηκε το 1730.

 

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη είναι μικρός και μονόκλιτος και φέρει αρχιτεκτονικά στοιχεία της Φραγκοβυζαντινής περιόδου που εξωτερικά του δίνουν  την εικόνα φρουρίου. Η εικονογράφησή του ανήκει στον 18ο αι. και σώζεται μέχρι σήμερα ολόκληρη. 

Κυπριακό Μουσείο

Είναι Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου τα εκθέματα καλύπτουν μια περίοδο από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τον 7ο αι. μ. Χ., δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα βασικά στάδια της πολιτιστικής εξέλιξης στο νησί.Εκτίθενται συλλογές κεραμικών αντικειμένων, χάλκινων, γλυπτά, κοσμήματα, κ.ά.

Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί διακόσιες εικόνες που καλύπτουν μια περίοδο από τον 9ο αι. έως τον 19ο αι., βιβλία, ιερά σκεύη, ενδύματα, ψηφιδωτά, κ.ά.

 Πύλη Αμμοχώστου

Είναι μία από τις τρεις πύλες των Ενετικών Τειχών που οδηγούσαν στην Λευκωσία. Το όνομά της οφείλεται στο ότι άνοιγε προς τον δρόμο που οδηγούσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Παλαιότερα ονομάζονταν Πόρτα Τζουλιάνα, για να αποδοθεί τιμή στον Giulio Savorgnano , τον μηχανικό που τη σχεδίασε και την έκτισε. Στη νεότερη εποχή δέχθηκε εργασίες αναστήλωσης και φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Λαϊκή Γειτονιά

Είναι το τμήμα της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των τειχών και έχει πεζοδρομηθεί. Τα οικοδομήματά της αποκαταστάθηκαν με τρόπο ώστε να διατηρηθεί η παραδοσιακή αστική αρχιτεκτονική της Κύπρου. Διαθέτει καταστήματα, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης, κ.ά

Λεβέντειο – Δημοτικό Μουσείο

Βρίσκεται στη Λαϊκή Γειτονιά και στεγάζει συλλογές από τη Χαλκολιθική εποχή μέχρι τη σύγχρονη, αποκαλύπτοντας την ιστορική και κοινωνική ιστορία της Λευκωσίας. Στα εκθέματά του υπάρχουν συλλογές κοσμημάτων, επίπλων, κεραμικών, φωτογραφικές, κ.ά.

Παρατηρητήριο οδού Λήδρας

Στον  ενδέκατο όροφο του Πύργου Σιακάλου, ο οποίος είναι το πιο ψηλό κτήριο της Παλιάς Λευκωσίας, στεγάζεται το Μουσείο- Παρατηρητήριο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπιο να δουν όλη την πόλη της Λευκωσίας χωρίς εμπόδια. Είναι σαν να τη βλέπουν ταξιδεύοντας από πάνω με αερόστατο. Ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας της πόλης βοηθάει τον επισκέπτη να ταξιδέψει και στο χρόνο.

Για να γνωρίσετε τα Μουσεία της Λευκωσίας: ΕΔΩ

Για να γνωρίσετε Κέντρα Πολιτισμού και Πινακοθήκες: ΕΔΩ

 

 

Πηγές:

1.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ

2. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙA: ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ

2.ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ

3. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας και αποκτήθηκαν κατόπιν εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Κύπρο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

 

Κρητικού Μαργαρίτα, Β1, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, Θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λευκωσία

Πάφος

 

Δημοσίευση 21-3-2021


Η Πάφος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου    και χωρίζεται  σε δύο μέρη, την   Πάνω Πάφο και την Κάτω Πάφο, η οποία περιλαμβάνεται ολόκληρη στον κατάλογο της   UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά . Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Πάφου και αγαπημένος προορισμός χιλιάδων τουριστών. Το 2017 αναδείχθηκε πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης . Στο τέλος του 2013 η πόλη είχε 91.200 κατοίκους.

Η φωτογραφία ανασύρθηκε από: Βικιπαίδεια

 

 

Α. Iστορικά στοιχεία 

Το όνομα της Πάφου στη Μυθολογία συνδέεται με τη γέννηση της Αφροδίτης. Στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία υπάρχουν πολλές αναφορές για την ίδρυση της πόλης. Από τον Παυσανία και τονΌμηρο αναφέρεται ότι ο ιδρυτής της Πάφου και της Παλαιπάφου υπήρξε ο Αγαπήνορας, Αρκάδας βασιλιάς της Τεγέας,  ο οποίος  μετά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο  ίδρυσε την Παλαίπαφο, τα σημερινά Κούκλια.

Πριν καταρρεύσουν τα κυπριακά βασίλεια στα τέλη του 4ου αι. π. Χ. ,  ο Νικοκλής, ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, μετέφερε την έδρα του βασιλείου σε άλλη τοποθεσία και ίδρυσε τη Νέα Πάφο, που είναι  η σημερινή Κάτω Πάφος.

Στα Ελληνιστικά χρόνια, όταν την Κύπρο την κατέκτησαν οι  Πτολεμείς,  η Πάφος ήταν η έδρα των Κυβερνητών της Κύπρου , αλλά και πρωτεύουσα του νησιού.

Όταν το 58 π. Χ. οι   Ρωμαίοι κατέκτησαν την Κύπρο, η Πάφος εξακολουθούσε να είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο. Αυτή την περίοδο η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα  και απέκτησε Ναούς, Θέατρο, Ωδείο, Επαύλεις και τειχίστηκε με ισχυρά τείχη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολύτιμα μνημεία αυτής της περιόδου.

Το   45 μ. Χ., κατά τη διάρκεια της Α΄ Αποστολικής Περιοδείας, έφτασε στην Πάφο ο          Α. Παύλος με συνοδούς τον Βαρνάβα και τον Μάρκο. Είναι γνωστή η παράδοση για τις «σαράντα παρά μίαν» μαστιγώσεις του Απ. Παύλου εκεί. Εν τούτοις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, βαπτίσθηκε χριστιανός ο Ρωμαίος  Κυβερνήτης της Κύπρου Σέργιος Παύλος.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η Πάφος έπαψε να είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και τη θέση της πήρε η Σαλαμίνα. Η πόλη άρχισε να παρακμάζει, κατάσταση την οποία επέτειναν και οι περιπέτειες του νησιού μεταξύ του 7ου και του 10ου αι. μ. Χ., όπως είναι οι σεισμικές δονήσεις και οι βαρβαρικές επιδρομές.

Στους μεσαιωνικούς χρόνους, η Πάφος ήταν βασιλικό φέουδο και ονομάστηκε Κτήμα. Ήταν η έδρα του επισκόπου και το λιμάνι της Κύπρου στη δυτική πλευρά της. Η παρακμή συνεχίστηκε και την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570-1878).

Στην περίοδο της Αγγλοκρατίας έγιναν στην Πάφο πολλά έργα. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε η πόλη μετά το 1974, όταν μετά την τουρκική εισβολή, πολλοί πρόσφυγες του νησιού κατέφυγαν εκεί.

Το Μεσαιωνικό Φρούριο

Η φωτογραφία ανασύρθηκε από: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

 

Β.Μνημεία-Πολιτισμός

Η Πάφος είναι πόλη με σημαντική πολιτιστική έκφραση.
Διαθέτει:

  1. Επαρχιακό Μουσείο
  2. Βυζαντινό Μουσείο
  3. Δημοτική Πινακοθήκη
  4. Εθνογραφικό Μουσείο

 

Επίσης διαθέτει το Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου,

 το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνει μνημεία, τα οποία καταλαμβάνουν μια περίοδο από την προϊστορία έως τους μεσαιωνικούς χρόνους. Τα περισσότερα ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο.
Στα μνημεία του Αρχαιολογικού Πάρκου συγκαταλέγονται:

  • Tα ψηφιδωτά δάπεδα τεσσάρων Επαύλεων αυτής της περιόδου: Της Οικίας του Διονύσου, της Οικίας του Θησέα, της Οικίας του Αιώνα και της Οικίας του Ορφέα.
  • Το Ασκληπιείο, αφιερωμένο στο θεό της ιατρικής.
  • Το Ωδείο, το οποίο είναι κτίσμα του 2ου αι. μ. Χ. και χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εποχή ως χώρος πολιτισμού για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
  • Η Αγορά
  • Το Φρούριο των Σαράντα Κολώνων, φράγκικο κάστρο του 13ου αι. μ. Χ..
  • Η Παναγία η «Λιμενιώτισσα», τρίκλιτη Βασιλική των αρχών του 5ου αι. μ. Χ., η οποία καταστράφηκε τον 7ο αι., ξαναχτίστηκε τον 10ο αι. και κατέρρευσε από σεισμό το 1159.
  • Οι Τάφοι των Βασιλέων, μνημειώδεις υπόγειοι τάφοι του 3ου αι. π. Χ., σκαμμένοι σε βράχους. Πολλοί από τους τάφους διακοσμούνται με δωρικούς κίονες.

Επίσης, η Πάφος διαθέτει

  • Το Αρχαίο Θέατρο
    Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά  της αρχαίας πόλης και είναι κτίσμα του 300 π. Χ.. Υπέστη πολλές μετατροπές στο πέρασμα των αιώνων και όπως φαίνεται χρησιμοποιούνταν μέχρι το τέλος του 4ου αι. μ. Χ..
  • Τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας
    Κτίσμα του 13ου αι. μ. Χ.,  στον περίβολο του οποίου υπάρχει η Στήλη του Αποστόλου Παύλου.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

Η Στήλη του Αποστόλου Παύλου

 

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο

 

Ψηφιδωτό δάπεδο

 

ψηφιδωτό δάπεδο

 

Πηγές:
1. Βικιπαίδεια

2. Επίσημη Ιστοσελίδα  Τουρισμού Κύπρου

3. “Κύπρος 10000 Χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού”, Έκδοση: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

 

 

Μαργαρίτα Κρητικού, Β2, Σχ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Ελένη Παπαδοπούλου, θεολόγος

 

Κατηγορίες: Πόλεις | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάφος

Λεμεσός

 

Η Λεμεσός, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου (237.000 κατοίκους). είναι συγχρόνως και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, ενώ συγκαταλέγεται και ανάμεσα στα σημαντικότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου , ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά.

 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο ιστορικό κέντρο

 

Πηγή φωτογραφίας:
Από Tech bro – CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21007187

 

Ιστορία

Αναφορά της πόλης της Λεμεσού στην ιστορία γίνεται στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο με το όνομα «Νεάπολις». Στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε η έδρα του επισκόπου και η ονομασία με την οποία αναφέρεται είναι «Νέα Πόλις» ή «Θεοδοσιάς». Όταν το 1191 τα στρατεύματα του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου κατέκτησαν την Κύπρο, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού.  Στη Λεμεσό τελέσθηκε ο γάμος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας και η στέψη της ως βασίλισσα έγινε στο παλάτι της σε αυτή την πόλη. Όταν ήρθαν οι Σταυροφόροι, δυτικά της πόλης της Λεμεσού ίδρυσαν το αρχηγείο τους, που είναι το σημερινό Μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι. Το 1291 ο Φράγκος  βασιλιάς της Κύπρου Ερρίκος ο Β΄ έδωσε την πόλη στους Ναΐτες και τους Ιωαννίτες ιππότες. Το 1426 την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν οι Σαρακηνοί, ενώ στο πέρασμα των αιώνων κατακτήθηκε πολλές φορές από διάφορους εχθρούς.

 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι

Μνημεία

Στην πόλη της Λεμεσού υπάρχουν πολλά μνημεία αρχαία, βυζαντινής και φραγκικής περιόδου. Μεταξύ αυτών είναι  το Κάστρο της Λεμεσού στο ιστορικό κέντρο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο και φιλοξενεί εκθέματα απ΄ όλο το νησί. Σημαντικά είναι επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Θεατρικό και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Η πόλη διαθέτει  Δημοτικό Κήπο, εντός του οποίου υπάρχει ζωολογικός κήπος και μεγάλο αμφιθέατρο.

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λεμεσού βρίσκονται και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως είναι το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη , η αρχαία πόλη στην Αμαθούντα, το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι και η Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. 

 Η ζωή στη Λεμεσό σήμερα

Ως προς την πολιτιστική ζωή στη Λεμεσό σήμερα, θα αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο θέατρα, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και  το Θέατρο Ριάλτο. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου. Επίσης, η πόλη φιλοξενεί δύο από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Κύπρου, το Καρναβάλι και τη Γιορτή του Κρασιού.

Ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας, θα πούμε ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το βιομηχανικό κέντρο του νησιού, καθώς διαθέτει πολλές βιομηχανικές μονάδες. Διαθέτει δύο λιμάνια, το «Παλιό» και το «Νέο», μέσω των οποίων εξάγει τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα της. Είναι έδρα  οινοπαραγωγικών εταιριών και ανάμεσα στα κρασιά που παράγονται το πιο γνωστό είναι η Κουμανδαρία. Εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος της Κύπρου, περισσότερες από εξήντα ναυτιλιακές εταιρίες έχουν τα γραφεία τους στη Λεμεσό. Επιπλέον είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου.

 

ΠΗΓΕΣ:
1. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ
2. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 

 Κρητικού Μαργαρίτα, Β1, Σχ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λεμεσός

Αρχική σελίδα

 

 

Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο της Ομάδας μαθητών του 10ου Γυμνασίου Αχαρνών που συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο:«Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες».

Το Σχολικό Έτος 2020-2021 είναι η πέμπτη χρονιά συμμετοχής μας στο συγκεκριμένο Ε.Π. και το Ιστολόγιο αποτελεί μέρος των εργασιών μας από το  Σχολικό Έτος 2019-2020.

Στις σελίδες του είναι αναρτημένες οι  εργασίες των μαθητών/τριών του περασμένου διδακτικού έτους, οι οποίες  είναι κυρίως διηγήματα και ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά επικοινωνώντας με την ιστορία της Κύπρου, όσον αφορά τις τελευταίες δεκαετίες .

Με στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα την Κύπρο, συνεχίζουμε και φέτος ανοίγοντας καινούριες σελίδες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μαθητές/τριες, διερευνώντας ψηφιακές πηγές, μελετούν  την γεωγραφία του νησιού και την ιστορία, τα μνημεία και  τον σύγχρονο πολιτισμό, την Εκκλησία της Κύπρου και, αξιοποιώντας τις πληροφορίες, γράφουν τα δικά τους άρθρα.

 

Στην κατεύθυνση αυτή η Ομάδα των μαθητών/τριών δημιούργησε ένα διαδραστικό, ψηφιακό παιχνίδι ερωτήσεων, οι οποίες “συνομιλούν” με το περιεχόμενο των  σελίδων του Ιστολογίου.

Το παιχνίδι αποτελείται από τρία μέρη και ονομάζεται:

“Ταξιδεύοντας στην Κύπρο με τις ερωτήσεις!” 

Γνωρίστε την Κύπρο απολαμβάνοντας το παιχνίδι στους συνδεσμους που ακολουθούν (ενεργοποιημένος είναι μόνο ο πρώτος-ανοίγουν σταδιακά):

Κουίζ 1          Κουίζ 2     Κουίζ 3

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κουίζ:  ΕΔΩ

 

 

Αποσπάσματα από τα διηγήματα και τα ποιήματά μας…

Αιματηρή διχοτόμηση

“Η Κύπρος είναι ένα τραυματισμένο χελιδόνι με ματωμένο το ένα του φτερό. Ένα χελιδόνι που δεν μπορεί να πετάξει. Ένα χελιδόνι που συνεχίζει να κλαίει από τα βάσανά του… Πολλοί παρηγορούν το χελιδόνι πως θα επουλωθεί η πληγή του. Πως οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξεις, πως Έλληνες και Τούρκοι θα ζήσουν ξανά ειρηνικά και αρμονικά, όπως κάποτε. Πως θα γεννηθεί η ελπίδα, έστω και μέσα από το θάνατο που έφερε η διχοτόμηση που χάραξαν στο χώμα. Πως θα έρθουν μέρες φωτεινές, χωρίς άλλα προβλήματα.”

 Ανδρονίκη Καρανιάδη, Α1, Σχολ. Έτος 2018-2019

 

Τα οράματα δεν δολοφονούνται

Μαυροφορεμένη μια γριά
Σε μια καλύβα εκεί κοντά
Κάθεται κι αγναντεύει
Το χρώμα της θάλασσας χαζεύει
Ένα ένα τα δάκρυα που πέφτουν
Αχ αυτές οι αναμνήσεις που θεριεύουν

 
Γυρνάει πάλι στα παλιά
Κι όλα τα ζει μιαν ακόμα φορά
Να η σφαίρα, να το αίμα

Να του μίσους το πλέγμα

Ξεσπάει βροχή κραυγών
Κι όλοι πέφτουν στα χέρια των κακών
Ύστερα όλα ησυχάζουν, όλα αδειάζουν,
Όλα αλλάζουν
Τώρα η γριά στο μικρό εγγόνι
Μια συμβουλή θα δώσει
Οι ήρωες δε φοβούνται
Οι γενναίοι όνειρα δεν αρνούνται

Τα οράματα δεν δολοφονούνται…

Λουκαδάκου Ελένη, Β1, Σχολ.Έτος 2019-2020

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη συνέχεια της σελίδας και στους σχετικούς συνδέσμους. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες»

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου
κ. Νίκου Αναστασιάδη

 

Συνδιοργανώνεται από:

Ο στόχοι του σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα και την Ομογένεια τον Κυπριακό Ελληνισμό.
  • Να κατανοήσουν ως πρόβλημα το “Κυπριακό”, να προβληματίζονται και να νοιάζονται γι’ αυτό και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτό.
  • Να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου.
  • Να κατανοούν και να διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής και ομόνοιας.
  • Να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες Ελληνόπουλα ζουν σε χώρες του εξωτερικού προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.
  • Να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν μαθητές από διαφορετικές σχολικές μονάδες.
  • Να γνωρίσουν οι μαθητές  της Κύπρου την σύγχρονη Ελλάδα, τα προβλήματά της και τις προοπτικές της.

 

 

Κατηγορίες: Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αρχική σελίδα