Διαγωνισμός Μαθηματικών Πυθαγόρας
Ώρες ενημέρωσης/γονέων/κηδεμόνων για την επίδοση των μαθητών/τριών
Πρόγραμμα Μαθημάτων από Φεβρουάριο 2025
Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα από το παρακάτω σύνδεσμο:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2025)
και οι ώρες των μαθημάτων
Ιανουάριος: Ο μήνας του τέλους και της αρχής
Και νάμαστε πάλι, στον πρώτο μήνα του έτους, στον Γενάρη… Ή αλλιώς, στον Ιανουάριο, που πήρε το όνομά του, από τον ρωμαϊκό θεό Ιανό.. Ο θεός της αρχής και του τέλους. Ο θεός – επόπτης της κάθε κρίσιμης καμπής: στο χρόνο, στη ζωή. Ο θεός με τα δυό πρόσωπα. Έτσι τον παρίσταναν οι Ρωμαίοι. Το άγαλμά του στις πύλες της Ρώμης, κοίταζε με το ένα πρόσωπο στην έξοδο, και το άλλο προς την είσοδο της πόλης. Κοίταζε δηλαδή και προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Όχι όμως μόνο στο χώρο, αλλά και στο χρόνο. Αντίκρυζε ταυτόχρονα και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Σε μερικές αναπαραστάσεις, στο χέρι του κρατούσε ένα κλειδί. Μ’ αυτό άνοιγε τις Πύλες της Ρώμης, αλλά και του καινούριου χρόνου. Άλλες φορές τον παρίσταναν να κρατάει στο δεξί του χέρι τον αριθμό 300 και στο αριστερό του τον αριθμό 65. Δηλαδή τις 365 μέρες του έτους.
Αρχικά, η Πρωτοχρονιά ήταν η πρώτη Μαρτίου. Μετατέθηκε στην πρώτη Ιανουαρίου από τον Νουμά τον Πομπίλιο, που οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση την ηλιακή τροχιά. Πραγματικά, τότε ο Ήλιος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Είναι η στιγμή, που ο Ήλιος βρίσκεται σε τέτοια θέση, που οι ευεργετικές ακτίνες του, όλο και λιγότερες ώρες φωτίζουν τη Γη. Από τις 22 Σεπτεμβρίου, την φθινοπωρινή ισημερία, οι μέρες όλο και μικραίνουν. Και στα μέσα του Δεκέμβρη νομίζεις, οτι ο Ήλιος πάει να χαθεί ολότελα. Μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου, που ο Ήλιος «ξαναγεννιέται». Μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οι μέρες αρχίζουν και μεγαλώνουν και το σκοτάδι να υποχωρεί. (Γι αυτό και οι Πέρσες, που είχαν μελετήσει τα ουράνια φαινόμενα, τοποθέτησαν τη μεγάλη γιορτή του ηλιακού τους θεού, του Μίθρα στις 25 Δεκεμβρίου).
Έτσι, λοιπόν, η Πρωτοχρονιά τοποθετείται στην πρώτη Ιανουαρίου, τότε που είναι και η γέννηση του φωτός, η γέννηση του Ήλιου. Το φως κερδίζει τη μάχη. Φως σημαίνει ζωή, σημαίνει ελπίδα, είναι το στοιχείο του καλού στη ζωή μας. Η περίοδος, ωστόσο, της κρίσιμης καμπής στη ζωή του Ήλιου, δεν ορίζεται μόνο από την 1η Ιανουαρίου. Τρείς είναι στην ουσία, οι γιορτές που την ορίζουν, και φορτίζουν με νόημα, σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Τα λαϊκά έθιμα που εντοπίζονται στην περίοδο του Δωδεκαήμενου (όπως ονομάζεται το διάστημα απο τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνια), εκφράζουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, την έννοια του τέλους και της αρχής. Διερμηνεύουν την αγωνία, που κατέχει τον άνθρωπο μπροστά στο τέλος μιας περιόδου της ζωής του, της χρονιάς που πέρασε, και της χρονιάς που έρχεται.
Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς χωρίζονται σε κείνα που συνδέονται με το τέλος και σε κείνα που συνδέονται με την αρχή. Το τέλος δηλώνεται με την κατάλυση της καθιερωμένης τάξης. Όλα γυρίζουν τα πάνω κάτω. Μεταμφιέζονται, και οι άνδρες γίνονται γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες, ο λαός εμπαίζει τους άρχοντες, διακωμωδούνται τα πάντα. Γλέντια, αθυροστομίες, τα πάντα καταρρέουν. Αυτό άλλωστε σημαίνει το τέλος. (Μήπως το καρναβάλι που γίνεται στο χωριό μου, την Εράτυρα, αλλά και γενικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας -Δυτική Μακεδονία πχ- έχει τέτοιες απαρχές;)
Η αρχή, αντίθετα, δηλώνεται με την αποκατάσταση της τάξης και των καθιερωμένων σχέσεων. Έτσι, για να τονισθεί η επαναφορά, δώρα ανταλλάσσονται, και ευχές. Και όπως λέγεται, «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», οι ευχές και τα δώρα είναι καθορισμένα ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι ξαναορίζονται οι σχέσεις. Άντρες προς γυναίκες, παιδιά προς γονείς, βαφτιστικοί προς νονούς συμπέθεροι προς συμπέθερους, κουμπάροι προς κουμπάρους κλπ.
Και για να πάμε και εμείς στο δικό μας πάγκο,
Καλή Χρονιά σε όλες και όλους,
και στο σχολείο μας επίσης,
Ε. Πάτκου

Κάλαντα (Λύτρας)
βιβλ. “Τα Λαογραφικά” Άλκης Κυριακίδου- Νέστορος
Πληροφορική … με Halloween
Σχεδιάζοντας 3D κολοκύθες με αφορμή το ξενόφερτο Halloween
Αναστάσιος Β3
Φιλομένη Β3
Ο πόλεμος του ’40 και η συμμετοχή της Πυλαίας
Ο πόλεμος του ‘40, είναι ριζωμένος βαθιά στη συνείδηση του ελληνικού λαού καθώς θυμίζει σε όλους δύσκολες και τραγικές στιγμές, ενώ παράλληλα προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση με τον ηρωϊσμό και την εθνική αξιοπρέπεια που επέδειξε ο λαός μας. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της ιστορίας μας, ένα τμήμα της ελληνικής υπόστασης και συνείδησης. Οι Έλληνες αρνήθηκαν την υποταγή και βροντοφώναξαν το «ΟΧΙ». Όχι βροντοφώναξαν και οι Πυλαιώτες στην πλατεία του χωριού, όπου συγκεντρώθηκαν με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητας κάτω από τον δυνατό ήχο της καμπάνας και το θόρυβο της σειρήνας του πολέμου. Οι Πυλαιώτες, όπως όλοι οι Έλληνες πήραν μέρος στον πόλεμο αυτό. Έζησαν τις κακουχίες των Ηπειρωτικών βουνών. Πολλοί απ’ αυτούς έζησαν το θρίαμβο της νίκης, άλλοι όμως έπεσαν νεκροί, προασπίζοντας την εθνική τους ακεραιότητα και θυσιάζοντας τη ζωή τους για ανώτερα ιδανικά, για την ελευθερία την ευημερία, την πατρίδα τους.
Τιμημένοι νεκροί της Αλβανίας είναι:
1. Αστέριος Λιάρος
2. Παναγιώτης Μπαμπαράτσας
3. Αντώνιος Νταλακούδης
4. Παρασκευάς Παρασκευάς
5. Χρήστος Γκέλης
6. Κωνσταντίνος Γκαλές
7. Νικόλαος Κουλιούλας
Ανάπηροι πολέμου του ’40:
1. Σπύρος Γουγούσης
2. Αθανάσιος Μάγγος
3. Μενέλαος Ρόζος
4. Γεώργιος Γούσιος
Η αποτυχία της Ιταλίας δεν έφερε το “αύριο” που ονειρευόταν ο ελληνικός λαός. Ακολούθησε η ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να κατορθώσει ό,τι δεν πέτυχε η φασιστική Ιταλία.. Ακολούθησαν τα χρόνια της κατοχής, χρόνια στέρησης, πείνας και εξάντλησης. Το δράμα των ανθρώπων των πόλεων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ο σκληρός κατακτητής επέταξε τα ζώα της Πυλαίας, έκανε μπλόκα στο χωριό, συλλήψεις και απάνθρωπες εκτελέσεις. Μέσα απ’ τις άθλιες συνθήκες της καταπίεσης και του θανάτου, γεννήθηκε το αντιστασιακό κίνημα, το οποίο πήρε διάφορες ονομασίες σε πανελλήνια κλίμακα. Ο λαός, μορφωμένος και μη, οργανώθηκε στην αντίσταση, ενίσχυε με κάθε τρόπο τον αγώνα. Ο κοινός όμως στόχος της λευτεριάς αργότερα παραγκωνίστηκε και ξεχάστηκε. Ο αγώνας κατά του κατακτητή μετατράπηκε σε μεγάλη πληγή, μεγαλύτερη απ’ αυτήν που δημιούργησε ο πόλεμος. Η μεγάλη α υτή πληγή είναι ο εμφύλιος πόλεμος. Από το 1950 αποκαθίσταται πια η ειρήνη. Οι καινούριες μέρες ανατέλλουν για την Ελλάδα, αλλά και για την Πυλαία.
Από έρευνα που έκαναν μαθητές στο πλαίσιο της δράσης “Ζωντανή βιβλιοθήκη” -τοπική προφορική ιστορία 2023-24
Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη
27 Σεπτεμβρίου 2024
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, τη Βραδιά του Ερευνητή. Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι η γνωριμία του κοινού με τους ερευνητές και το επιστημονικό τους έργο.
Φέτος, στο πλαίσιο προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (Physics for All), θα διοργανωθεί Βραδιά Ερευνητή, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στο ΝΟΗΣΙΣ που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.
Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Φυσικής και Αστρονομίας, ενώ η εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαϊκών επιστημονικών φορέων.
Συνολικά, οι φορείς που συμμετέχουν είναι:
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής)
• Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
• Ελληνογερμανική Αγωγή
• EUROPEAN GRAVITATIONAL OBSERVATORY (EGO) Ιταλία
• ISTITUTO NAZIONALE DI FISICA NUCLEARE (INFN) Ιταλία
• Centre national de la recherche scientifique (CNRS) Γαλλία
• Ιnstitut De FisicaD’altes Energies (IFAE) Ισπανία
Κοινό θέμα της Βραδιάς, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα είναι οι πολλές εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινή ζωή και οι σύγχρονες ανακαλύψεις της Αστρονομίας.
Πανευρωπαϊκά, η βραδιά ερευνητή διοργανώνεται σε 23 χώρες και 400 πόλεις.
Στην Ελλάδα, το PICO Project διοργανώνει βραδιά ερευνητή, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πεντέλη – Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θησείο – Ελληνογερμανική Αγωγή, Παλλήνη) καθώς και στο Αστεροσκοπείο του Στεφανίου Κορινθίας.
Οι δράσεις
Η συγκεκριμένη Βραδιά Ερευνητή θα διαρκέσει από τις 17:00 έως τις 23:00 και θα περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως:
– Συναρπαστικά διαδραστικά πειράματα και προσομοιώσεις
– Επίδειξη εντυπωσιακών αεροδιαστημικών κατασκευών
– Δημιουργικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά
– Συμμετοχή πολιτών σε ερευνητικά πρότζεκτ
– Κλήρωση βιβλίων
– Αστροπάρτυ παρατήρησης του πλανήτη Κρόνου με τηλεσκόπια
Οι επιμέρους δραστηριότητες διοργανώνονται από διάφορες ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (Βαρυτικών Κυμάτων, Σχετικιστικής Αστροφυσικής, Θεωρητικής Μηχανικής και Αστροδυναμικής, ΑΤΛΑΣ (CERN), Μη-γραμμικών κυκλωμάτων και Πολυπλοκότητας, Οπτικής και Φασματοσκοπίας, Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Νανοτεχνολογίας και Διδακτικής της Φυσικής). Επίσης, θα συμμετέχουν τρεις φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ με διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις (ASAT, ΒΕΑΜ/ASTRO, PATH). Τέλος, το Τμήμα Φυσικής θα παρουσιάσει τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράμματα σπουδών και θα ενημερώσει για τις πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει.
Η βραδινή παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με φορητά τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (ΟΦΑ) και με φορητά και τα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου ΑΠΘ.
Περισσότερες πληροφορίες για το PICO Project υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://picoproject.gr/, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Βραδιάς του Ερευνητή είναι διαθέσιμο στην σελίδα https://picoproject.gr/researchersnight/.
Είσοδος ελεύθερη.
και στο
Μέγαρο Μουσικής
Δείτε εδώ
Για να συμμετάσχετε, απλώς κλείστε το ραντεβού σας εδώ: https://researchersnight.gr/chat-lab/
και μάθετε περισσότερα για την έρευνα και την επιστήμη.
Μεταφορά μαθητών για τη σχολική χρονιά 2024-25
Αγαπητοί γονείς,
Εάν η ελάχιστη απόσταση της κατοικίας του/της μαθητή/τριας , από τη σχολική μονάδα είναι πάνω από 3000 μέτρα, για την περίπτωση που φοιτά σε Γυμνάσιο, τότε ο/η μαθητής/τρια δικαιούται μεταφοράς με λεωφορείο.
Κατά τον υπολογισμό της απόστασης κατοικίας μαθητή/τριας – σχολικής μονάδας, λαμβάνεται υπόψη η συντομότερη και ασφαλέστερη ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή του τόπου κατοικίας των μαθητών/τριων από την είσοδο της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούν.
Η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας, προκειμένου να υπολογιστεί η απόσταση αυτής από τη σχολική μονάδα, πιστοποιείται με προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σταθερής τηλεφωνίας) ή τελευταίο εκκαθαριστικό στο όνομα του κηδεμόνα του μαθητή ή του κατά νόμο επιτρόπου αυτού. Υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας δεν γίνονται δεκτές.
Αν νομίζετε πως το παιδί σας δικαιούται μεταφοράς με λεωφορείο,παρακαλούμε, να προσκομίσετε μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου την αίτηση που θα βρείτε στον σύνδεσμο παρακάτω https://docs.google.com/document/d/19YqUeRCQDXoMPmN56Nx1yPsMO8gcKNfa/edit?usp=sharing&ouid=114541674494990906206&rtpof=true&sd=true
(κατεβάστε το αρχείο, συμπληρώστε τα στοιχεία και αποστείλλετε την αίτηση στο email του σχολείου: mail@1gym-pylaias. thess.sch.gr)
Το Κολλητήρι και το διαδίκτυο!
Το πάθημα που είχε το Κολλητήρι και το μάθημα που πήρε!
Εργασία μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής: animation με scratch: “Phishing ή αλλιώς το ψάρεμα στο διαδίκτυο!”