“Ακολουθώντας τον Ήλιο”. Εργασία μαθητών -Μαθηματικά- Αστρονομία

Κατασκευή με geogebra

Μία ομάδα μαθητών  της Γ΄τάξης του σχολείου μας αποτελούμενη από τους:  Ιωαννίδη Αρχοντία, Καραγιώργου Χρυσάνθη, Καραμάνη Δανάη, Καραντζά Αλεξάνδρα, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Παπαζαχαρής Ιωάννης, Πορφύρης-Πανάτσης Δημήτριος, Σουρέλης Ιάσων, Τζιάκης Γεώργιος, σε συνεργασία με  τους μαθητές Παπαχρήστο Θεόδωρο και Σίντο Ευθύμιο, του Γενικού Λυκείου Πεδινής είναι οι συγγραφείς της εργασίας «Ακολουθώντας τον Ήλιο».

Υπεύθυνοι καθηγητές Βλάχα Βασιλική ΠΕΟ3 (Π.Γ.Ζωσιμαίας Ιωαννίνων) και Ιατρίδου Μαρία ΠΕΟ3 (ΓΕΛ Πεδινής Ιωαννίνων) .

Σε αυτή την εργασία οι μαθητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσανατολιστούμε στη Σφαίρα με βάση τον Ήλιο. Κατάφεραν με επιτυχία να εφαρμόσουν στην πράξη Μαθηματικές έννοιες που διδάσκονται στο σχολείο και να ασχοληθούν με βασικές αστρονομικές έννοιες για τις οποίες υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, όπως δείχνουν διεθνείς επιστημονικές μελέτες.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συντάξουν σχετικό ερωτηματολόγιο και να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα, να κάνουν μετρήσεις, στο χώρο του σχολείου και να τις χρησιμοποιήσουν σε τριγωνομετρικούς υπολογισμούς. Επίσης με τη χρήση του λογισμικού geogebra, μοντελοποίησαν το πρόβλημα και διερεύνησαν πως μεταβάλλεται η γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του Ήλιου με το οριζόντιο επίπεδο ενός τόπου, όταν αυτός μεσουρανεί στον τόπο αυτό. Διατύπωσαν ερωτήματα και έδωσαν απαντήσεις με τη βοήθεια του λογισμικού. Τέλος διατύπωσαν τους τύπους που δίνουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός τόπου συναρτήσει της γωνίας που σχηματίζει ο Ήλιος με το οριζόντιο επίπεδο ενός τόπου, όταν αυτός μεσουρανεί στον τόπο αυτόν.

Την εργασία παρουσίασαν οι μαθητές και στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης στις 1/12/2018 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Αθήνα.

Δείτε την παρουσίαση της εργασίας  Ακολουθώντας τον Ήλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *