Βασίλης Τασινός

Ιωάννινα 1 Απριλίου 2017

LSB4

Το Δημοτικό Σχολείο έχει ανάγκη από βιβλία που να είναι κατανοητά και ελκυστικά στους μαθητές, και καλά εργαλεία για το δάσκαλο. Δυστυχώς, εδώ και πολλές δεκαετίες, τα βιβλία μας δεν ανταποκρίνονται, ικανοποιητικά, στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και ούτε διευκολύνουν το δάσκαλο στο διδακτικό του έργο!

Τα περισσότερα από τα βιβλία που χρησιμοποιούνται σήμερα στα σχολεία μας είναι κακογραμμένα και κακέκτυπα αντίγραφα ξένων χωρών! Κι αυτό έγινε, γιατί οι συγγραφείς των βιβλίων αυτών, δεν επιλέχτηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια· μπορεί να ήταν αρεστοί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν είχαν την ικανότητα να ασχοληθούν με ένα τόσο σοβαρό έργο, όπως είναι η συγγραφή των σχολικών βιβλίων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της παρακμής, ας σκεφτούμε στα παλαιότερα χρόνια πόσο σημαντικοί συγγραφείς, παιδαγωγοί και  γλωσσολόγοι έγραψαν βιβλία για το Δημοτικό Σχολείο, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο Χρίστος Τσολάκης και πολλοί άλλοι.

Γιατί λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια, οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας δεν παραδειγματίζονται από ορισμένες καλές πρακτικές του παρελθόντος και δεν αναθέτουν στους άξιους ανθρώπους των Γραμμάτων – που δόξα τω Θεώ πάντα υπάρχουν στην Ελλάδα – τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων;

Στην Πανελλαδική έρευνα που έγινε στα Δημοτικά Σχολεία για τα υπάρχοντα βιβλία από το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών, κατόπιν πρότασης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προέκυψε, ακόμη και από τα φτωχά και ελλιπή στοιχεία που ανακοίνωσαν το 2009 (!), ότι τα περισσότερα βιβλία έχουν σοβαρά προβλήματα και μάλιστα ορισμένα είχαν την ολική απόρριψη των δασκάλων! Και λοιπόν… ακόμη υπάρχουν στα σχολεία μας και δημιουργούν προβλήματα και πονοκέφαλο σε δασκάλους, μαθητές και γονείς!!!

Στο άρθρο μου, «Τα βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο», αναφέρομαι στα σχολικά βιβλία, όπως τα γνώρισα ως μαθητής και ως δάσκαλος, καθώς και στην ανάγκη να γραφούν νέα βιβλία για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Ελπίζω τα νέα βιβλία που κάποια στιγμή θα μπουν στα σχολεία μας να είναι καρπός ικανών συγγραφέων και ικανών επιστημόνων της Αγωγής, που θα λαμβάνουν υπόψη τους την ελληνική παράδοση, τις απόψεις των μάχιμων εκπαιδευτικών και τις ανάγκες των καιρών! Δεν μας παίρνει ο χρόνος για άλλες αστοχίες!