Τασινός Βασίλειος

LIS 

Στο παρόν Ιστολόγιο έχω δημοσιεύσει όλα τα εκπαιδευτικά άρθρα που έχω γράψει, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο απ` το εκπαιδευτικό μου ταξίδι και όχι μόνο.

Η πολύχρονη θητεία μου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1979-2011), από τη θέση του δασκάλου, του διευθυντή και του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων, μου έδωσε τη δυνατότητα να γράψω απ` το πεδίο της παιδαγωγικής, διδακτικής και διοικητικής πράξης.

Τα άρθρα μου εμπεριέχουν καλές πρακτικές για το δάσκαλο,  προτάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και ενθυμήματα απ` το εκπαιδευτικό μου ταξίδι.

Ακόμη, έγραψα για τα μαθητικά μου βιώματα, που ανάγονται στα χρόνια της αυταρχικής αγωγής, γιατί πιστεύω ότι κάτι έχουν να προσφέρουν στους νέους εκπαιδευτικούς.

Κατ` εξαίρεση έγραψα και τέσσερα άρθρα, «Τα νιάτα τα γραμμένα», «Η Δημοκρατία σήμερα», «Κάθε ένας είναι ένας που σύνορο πονά» και «Εν χορώ και οργάνοις», εκτός της εκπαιδευτικής μου διαδρομής, τα οποία όμως έχουν σχέση με την Παιδεία, τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Τα άρθρα μου, «Συνδικαλισμός, κομματισμός κι αναξιοκρατία, τα τρία δεινά της  ελληνικής εκπαίδευσης», «Πώς θα αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και «Γιατί δεν πρέπει να απεργούμε εμείς οι δάσκαλοι», δημοσιεύτηκαν διαδοχικά στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» το 1992, το 1993 και το 1994. Τα έχω αναδημοσιεύσει όμως στο Ιστολόγιο, γιατί ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, διατηρούν την επικαιρότητά τους.

Έχω αναδημοσιεύσει ακόμη αποσπάσματα από μεγάλα έργα διανοούμενων που έχουν σχέση με την Παιδεία και την Προστασία του Περιβάλλοντος, κι ένα κινέζικο παραμύθι με ιδιαίτερη παιδαγωγική και συναισθηματική αξία.

Επίσης αναδημοσίευσα ενδιαφέροντα άρθρα και βίντεο του δασκάλου και αδερφού μου Αναστασίου Τασινού απ` το πεδίο της σχολικής πράξης.

Η δημιουργία του Ιστολογίου μου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μου έδωσε πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί  κατάφερα μέσα από τα κείμενά μου να δώσω χαρά στους μαθητές μου, που όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι με εντοπίζουν στο Διαδίκτυο και επικοινωνούν μαζί μου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το τηλέφωνο ή διά ζώσης! Η μεγάλη τους αγάπη, και τότε που με είχαν δάσκαλο και τώρα που επικοινωνούν μαζί μου, υπήρξε καθοριστική στην εκπαιδευτική και συγγραφική μου διαδρομή!

Ακόμη, το Ιστολόγιο μού έδωσε και τη χαρά να επικοινωνώ και να συναντιέμαι με φίλους και συναδέλφους που έρχονται από το μακρινό παρελθόν!

Το Ιστολόγιό μου θα είναι πάντα διαθέσιμο στους μαθητές μου που θέλουν να δημοσιεύσουν κάποια ενθυμήματα απ` την μαθητική τους ζωή ή κάποια άρθρα σχετικά με την Παιδεία. Ακόμη, αν έχουν στο αρχείο τους φωτογραφίες ή βίντεο από τα μαθητικά τους χρόνια (σχολικές εκδηλώσεις, εκδρομές κ.τ.λ.) και επιθυμούν την ανάρτησή τους, ας επικοινωνήσουν μαζί μου (vtasinos@yahoo.gr).

Στους επισκέπτες του Ιστολογίου μου προσφέρω ηλεκτρονικά τα βιβλία μου, «Απ’ το εκπαιδευτικό μου ταξίδι», «Εκπαιδευτικά άρθρα και άλλα» και «Συν τοις άλλοις», τα οποία εμπεριέχουν όλα τα άρθρα που έχω γράψει.

Προσδοκώ τα γραφόμενά μου να φανούν χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, στους φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών και στους  υπεύθυνους της Εκπαίδευσης.