Πρόωρο και σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο συνεπάγεται η κατάχρηση αλκοόλ

Παρίσι, Γαλλία

Οι άνθρωποι που πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Λιλ, με επικεφαλής τη Δρ Σαρλότ Κορντονιέ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Neurology , μελέτησαν 540 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς, οι 137 (ποσοστό περίπου 25%) έπιναν τουλάχιστον τρία ποτά καθημερινά.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι πότες εκδήλωναν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά μέσο όρο στην ηλικία των 60 ετών, γύρω στα 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την μέση ηλικία εγκεφαλικού επεισοδίου για τους υπόλοιπους που δεν έπιναν τόσο πολύ.

Μεταξύ όσων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία κάτω των 60 ετών, όσοι έπιναν πολύ, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ συντελεί σε σοβαρότερα εγκεφαλικά επεισόδια και σε νεότερη ηλικία εκδήλωσής του, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς σημαντικό ιατρικό ιστορικό», δήλωσε η Δρ Κορντονιέ.

Το αλκοόλ έχει και στο παρελθόν καταδειχθεί ως παράγοντας κινδύνου ιδίως για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιόνι διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται ότι πέφτει στο νότιο πόλο του Άρη

Ο δορυφόρος MRO χαρτογράφησε την κατανομή του χιονιού στο έδαφος. Τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε νιφάδες διαφορετικού μεγέθους.
Ο δορυφόρος MRO χαρτογράφησε την κατανομή του χιονιού στο έδαφος. Τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε νιφάδες διαφορετικού μεγέθους.   (Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech )
Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Εκτός από τις χιονονιφάδες παγωμένου νερού που καταγράφηκαν στον αρειανό βορρά το 2008, ο κόκκινος πλανήτης φαίνεται ότι είναι και το μόνο γνωστό μέρος του Ηλιακού Συστήματος που δέχεται χιονοπτώσεις παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Ο δορυφόρος MRO της NASA (Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Άρη) ανίχνευσε σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα και ενδείξεις χιονόπτωσης πάνω από το νότιο πόλο του πλανήτη, o οποίος είναι γνωστό ότι καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου CO2 καθ΄ όλη τη διάρκεια του αρειανού έτους.

Ο πάγος διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο γνωστός ως ξηρός πάγος, σχηματίζεται σε θερμοκρασίες κάτω των -78 βαθμών Κελσίου και συχνά χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ευαίσθητων βιολογικών υλικών.

Οι κατακρημνίσεις ξηρού πάγου καταγράφηκαν στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα το διάστημα 2006-2007, όταν το κάλυμμα ξηρού πάγου στο νότιο πόλο έφτανε στη μέγιστη έκτασή του.

Οι κατακόρυφες παρατηρήσεις αποκάλυψαν την παρουσία ενός σταθερού σύννεφου διαμέτρου 500 χιλιομέτρων, ενώ οι παρατηρήσεις από το πλάι έδειξαν ότι οι χιονονιφάδες από τις οποίες αποτελούνταν τα νέφη έφταναν μέχρι το έδαφος. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από ένα όργανο του MRO που εξετάζει την ατμόσφαιρα σε εννέα μήκη κύματος, από το ορατό ως το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τώρα τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς ανανεώνεται το κάλυμμα πάγου στο νότιο πόλο και πώς εμφανίζεται το παροδικό κάλυμμα πάγου στο βόρειο πόλο του πλανήτη.

Η κρατούσα άποψη είναι ότι το κάλυμμα ξηρού πάγου σχηματίζεται από διοξείδιο του άνθρακα που αναβλύζει από το υπέδαφος. Οι τελευταίες παρατηρήσεις, όμως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέρχονται από παρατεταμένες χιονοπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το χιόνι ποτέ δεν λιώνει για να σχηματίσει ρυάκια υγρού CO2: σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης, ο ξηρός πάγος εξαχνώνεται, δηλαδή μετατρέπεται απευθείας από στερεό σε αέριο.

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι πάντως το μόνο υλικό που πέφτει σαν χιόνι στην επιφάνεια του Άρη. Το 2008, το στατικό ρομπότ Phoenix της NASA κατέγραψε ενδείξεις χιονονιφάδων παγωμένου νερού, οι οποίες όμως έλιωναν πριν φτάσουν στο έδαφος των αρκτικών περιοχών του βορρά.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231212832

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων