Αρκτική: Σκύλοι θα ανιχνεύουν πετρελαιοκηλίδες κάτω από τους πάγους;

 

Το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές περιμένει ο όμιλος Shell για να αρχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική, πιθανότατα τον Ιούνιο, μόλις οι πάγοι αρχίσουν να λιώνουν. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέθεσε -προληπτικά- αγωγή εναντίον όσων αντιτίθενται στις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην Αρκτική, π.χ. περιβαλλοντικών οργανώσεων, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Πώς όμως προετοιμάζεται η πετρελαϊκή βιομηχανία για μια πετρελαιοκηλίδα κάτω από τους πάγους, στο βορειότερο σημείο της Γης; Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, η Shell μαζί με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες και κυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς, χρηματοδότησαν πριν από λίγα χρόνια την εκπαίδευση τριών σκύλων – ενός ντάξχουντ και δύο κόλεϋ των συνόρων- από το ανεξάρτητο ίδρυμα ερευνών Sintef της Νορβηγίας προκειμένου να εντοπίζουν πετρελαιοκηλίδες κάτω από χιόνι και πάγο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149847

«Φως» στο εσωτερικό της Γης

Πηγή: GEMMA project

Το σύνορο ανάμεσα στον φλοιό της Γης και στο βαθύτερο στρώμα του μανδύα, που μεσολαβεί μέχρι τον πυρήνα, κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του δορυφόρου GOCE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το σύνορο, που ονομάζεται και «όριο Μόχο» (από τη συντόμευση του ονόματος του Κροάτη γεωφυσικού Αντρια Μοχορόβισιτς, ο οποίος το εντόπισε πρώτος το 1909), βρίσκεται σε βάθος 10 έως 70 χιλιομέτρων και οριοθετεί την αρχή του μανδύα, προσδίδοντας ξεχωριστές ιδιότητες στα πετρώματά του σε σχέση με αυτά του φλοιού. Ο Κροάτης επιστήμονας είχε υποθέσει την ύπαρξη της συνοριακής ασυνέχειας μεταξύ φλοιού-μανδύα βασιζόμενος στην ξεχωριστή ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων που παράγουν οι επιφανειακοί σεισμοί.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τις μετρήσεις βαρύτητας του δορυφόρου GOCE που εκτοξεύθηκε το 2009 και περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας σε ύψος περίπου 255 χλμ., την χαμηλότερη τροχιά από οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό-ερευνητικό δορυφόρο. Ο δορυφόρος είναι σε θέση να καταγράψει και τις παραμικρές αποκλίσεις στη γήινη βαρύτητα, πράγμα που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίσουν (να «χαρτογραφήσουν») με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τις σχεδόν ανεπαίσθητες διαφορές στη βαρυτική έλξη που παρατηρούνται στα διαφορετικά σημεία του πλανήτη, ανάλογα με το αν αφορούν οροσειρές, πεδιάδες ή βαθιές θαλάσσιες τάφρους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149745

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων